Ko je zapalio Smailbegovića han i zašto?

9
9

1148819_10151504385090667_1391437128_n

Novi Pazar – Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je danas da ne može da zamisli da se na nekadašnjem mestu Han-a poznate kao kafane Granata pravi drugi moderniji objekat koji bi narušio izgled prvomajske ulice koja je jedna od najstarijih ulica u Novom Pazaru. On je takođe kritikovao Zavod za Zaštitu spomenika iz Kraljeva koje je gradska uprava više puta kontaktirala i nisu pružili podršku gradu u zaštiti ovih dobara.

„Kako će neko praviti nešto drugo, jer to je objekat koji je pod zaštitom države i svaka druga priča bi bila izlišna jer šta možete drugo da pravite na mjestu na kome je bio spomenik kulture osim isti takav spomenik“.

Mi smo i prošlog puta kada je bila privatizacija bili protiv toga da se istorijski spomenici privatizuju ali na žalost niko se nije odazvao našim molbama. Na prvi pogled odmah se vidi da počevši od novopazarske banje, hamama, hana i granate to su spomenici za koje grad nema ingerencije već republički zavod za zaštitu spomenika ruinirani jer oni koji su nadležni za to i čije je sedište u Kraljevu i Beogradu uopšte nisu vodili računa o ovim spomenicima niti su pružili podršku i priliku Gradu da zaštiti svoje spomenike iako smo to tražili više puta.

Požar je oko 22 sata najprije zahvatio krovnu konstrukciju jednog od najstarijih objekata u Novom Pazaru a vatra je ubrzo progutala ceo kulturno istorijski spomenik.

Kako saznajemo, vatrogasci će dežurati tokom noći jer, kako nam je rečeno, postoji opasnost da vjetar opet rasplamsa vatru.

Gradonačelnik Meho Mahmutović, rekao je za Regionalnu televiziju da su vatrogasci loše reagovali i da ta služba ne raspolaže adekvatnom mehanizacijom.

-U Novom Pazaru sve što se zapali mora u potpunosti da izgori jer naša Vatrogasna služba nije dobro organizovana. Sa ovom mehanizacijom, sa kojom su došli, ne mogu ugasiti mnogo manju vatru jer ovo više liči na igračke nego na protivpožarnu opremu, rekao je Mahmutović i dodao da Vatrogasnoj službi nedostaju stručni kadrovi.

On je rekao i da Vojska RS nije bila obaviještena o ovom požaru a da su se njeni pripadnici pojavili tek kada ih je on pozvao.

-Umjesto da odgovorni ljudi iz Vatrogasne službe odmah pozovu Vojsku Republike Srbije i svoje kolege iz susednih opština, oni su ovim prskalicama sami gasili vatru. Kada sam pozvao ljude iz Vojske, oni su mi rekli da ne znaju za požar, što govori da je Vatrogasna služba loše reagovala, kazao je on i dodao da su u pomoć pritekla Javna komunalna preduzeća i privatne firme iz Novog Pazara.

Mahmutović je ovom prilikom javno pozvao Republiku Srbiju i pomoćnika ministra MUP-a i načelnika Sektora za vanredne situacije, koji je nadležan za rad Vatrogasnih službi, Predraga Marića da osposobi ovu službu u Novom Pazaru.

-Pozivam Republiku Srbiju i pomoćnika ministra MUP-a Predraga Marića da Vatrogasnoj službi u Novom Pazaru obezbede potrebnu mehanizaciju ali i da je kadrovski pojačaju. Nama su ruke vezane, mi možemo samo da apelujemo na nadležne organe ove države i da od njih tražimo da nešto promene na bolje u Vatrogasnoj službi, kazao je Mahmutović.

U velikoj opasnosti su bili i objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini Granate pa su pripadnici Vatrogasne službe, radnici Javnog komunalnog preduzeća Čistoća i građani vatru usmeravali na unutrašnjost zgarišta.

Ovaj kulturno istorijski objekat smešten je u Staroj čaršiji u Novom Pazaru i bio je pod zaštitom države. Iako ga je država „čuvala“ spomenik je bio u potpunosti zapušten a kafana, smeštena u prizemlju, poslednjih godina nije radila. Godinama se Smailbegovića han urušavao i predstavljao opasnost za prolaznike, obzirom da je smešten u srcu Stare čaršije.

Smailbegovića han, koji ima više vlasnika, pretrpeo je granatiranje u prošlom veku, zbog toga je ovaj objekat poznatiji pod nazivom Granata.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

 1. To je tek početak rušenja objekata od istorijskog značaja za bošnjake koji se planski vrši od strane sanu iz beograda i lokalne vlasti. Do sada su nam rušili i nasrtali na naša bošnjačka udruženja, zajednice i institucije a od sada to rade na objektima i spomenicima.Na sve načine pokušavaju da nas rasele!

  0

  0
 2. Najobičniji primitivizam i dvoličnost, tako lijepo upakovani u trend ponašanja ove kasabe nazvane Novi Pazar, nije mogo mimoić ni Mea. Nije u pitanju samo ovaj objekat. Davno smo mi našu kulturnu baštinu prepustili primitivcima koji ruše, pale , dograđuju i nadgrađuju uz zdušnu saglasnost i učešće pojedinaca i institucija kojima je i posao da to brane. Slavica Vujović, Rajko Čubrić su samo imena onih koji imaju strašno umiješane prste u razgrađivanju i nestajanju svega što je bilo pod njihovom direktnom ingerencijom. Da nisu sami u tome, pobrinuli su se “stručni kadrovi” lokalnih institucija, koji u toj prljavoj raboti pilićare za sebe. Da bih vidio staru tursku čaršiju, moram otić u Valjevo. Dobro ste pročitali, u Valjevu đe ne živi ni promil Bošnjaka.Neko to zove sudbinom, sa kojom se ne mirim, jer sudbina Bošnjaka i njihovog nasleđa je u rukama divljaka sišlih sa polja i livada, jednom rečiju vukojebina, đe ovako nešto niti su mogli naslijedit niti imaju predstave što to znači za njih same. Bošnjaštvo se gospodo ne deklariše busanjem i laprdanjem, a sdruge strane zabijanjem glave i slijeganjem ramenima na ovakve pojave. Ono se brani spoznajom i definiranjem upravo onih, koji koji svojim djelima i nedjelima i njihovim konkretnim imenima. Raščistimo već jednom sa time, ako ne pitanje svih pitanjaje; Što je sljedeće na redu da gori.

  0

  0
 3. Rasimovi glumci i dalje na sceni.Pare za obnovu kulturnog blaga Bošjaka nemaju,ali zato za fudbalske marifetluke imaju.Dogod režimu budu trebali oni koji su u stanju prodati svoj narod za lopove nema problema

  0

  0
 4. Najvjerovatnije je granatu zapalio Cerim Semsovic, jer je on kupio od drzave na privatizaciji, a oko nje se on spori sa Smailbegovićima.

  Nestajanjem hana rješava spor sa ovom porodicom koja moze dobiti kompenzaciju, a dobija izvrsno mjesto za gradnju neke zgrade

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.