Ko ima pravo na besplatne udžbenike

0

Ove godine besplatne udžbenike dobit će oko 84 hiljade učenika u Srbiji. Pravo na udžbeničke komplete imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, djeca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i učenici koji su treće ili svako naredno rođeno dijete, pod usvjetom da su starija djeca u sistemu obrazovanja Republike Srbije.

Neophodno je školi dostaviti ovu dokumentaciju – za učenike iz materijalno ugroženih porodica rješenje nadležnog centra za socijalni rad kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći, za treće i svako naredno dijete u školu se predaje potvrda obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta, što je dokument kojim se potvrđuje da prvo i drugo dijete pohađaju osnovnu školu, srednju u ili fakultet . Dobija se u školi, odnosno na fakultetu koji dijete pohađa. Za djecu koja se školuju po individualnom obrazovnom planu dokumentacija nije potrebna jer škola posjeduje podatke o tim učenicima.

Nakon što roditelji predaju potrebnu dokumentaciju, škola obavještava informacionu bazu “Dositej”, koja je već dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o djeci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uvjete propisane zakonom da bi djeca ostvarila pravo na besplatne knjige.

Djeca koja spadaju u spomenute kategorije, a učenici su od prvog do četvrtog razreda, dobit će besplatne knjige za matematiku, srpski, odnosno maternji jezik, svijet oko nas i strani jezik. Đaci od petog do osmog razreda udžbenike za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, historiju, hemiju, fiziku i biologiju.

Prema navodima iz nadležnog ministarstva, aplikacija još nije zatvorena, jer se dešava da roditelji naknadno dostave podatke. Također, u slučaju da roditelj iz nekog razloga nije na vrijeme aplicirao u školi, ima mogućnost da uzme knjige iz školske biblioteke.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.