Kina misli da je islam bolest, a muslimanske čelnike nije briga

0
6

Vlasti Kine pokrenule su opsežnu i sistematsku kampanju nad muslimanskom manjinom u zemlji, šaljući nevjerovatnih jedan milion Ujgura u zatvoreničke kampove.

Osobe koje pokazuju bilo kakvu privrženost islamu u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Sinjang- namaz, post, suzdržavanje od alkohola ili svinjetine, puštaju dugu bradu, ili nose islamsku odjeću- vlasti zatvaraju i ponašaju se prema njima kao da pate od duševnih bolesti.

Odvedeni iz svojih domova u kampove preobrazovanja, zatvorenici su prisiljeni da se pridržavaju propagande Komunističke partije, koja uključuje pjevanje partijskih himni i slogana te svakodnevno prisustvovanje časovima ispiranja mozga. Ako se ne potčine, zatvorenici su podvrgnuti mučenju, uključujući uskraćivanje sna, samicu i fizičko nasilje.

Zatočeni bez optužnice

Prema njima se ponaša kao prema ‘državnim neprijateljima’ isključivo zbog njihovog vjerskog identiteta, zatvorenici se drže bez optužnice i često nemaju pristup pravnom zastupniku, navode aktivisti za ljudska prava.

Ipak, iako je ponašanje prema ujgurskim muslimanima šokantno, nije uspjelo da pridobije globalne simpatije ili izazove ljutnju.

Godine 2014., vlasti su počele upotrebljavati ‘transformaciju kroz obrazovanje’ nad ujgurskim muslimanima zbog zabrinutosti od ‘ekstremističkih’ ili ‘separatističkih’ elemenata u društvu, uključujući izvješća o nekoliko stotina Ujgura koji su putovali u Irak i Siriju da se pridruže Islamskoj državi. Ali stručnjaci navode da je dolaskom vođe Komunističke partije Chen Quanguoa u Sinjang 2017. godine ovaj program proširen i intenziviran.

Tokom prošle godine, Ujguri su činili 21 posto svih uhapšenih u Kini, čak iako čine samo 1,5 posto stanovništva.

Vijesti o diskriminaciji i predrasudama nad manjinama su se više puta filtrirali u Kini, ali događaji u protekloj godini- uključujući prošlomjesečne komentare čelnice UN-ovog Odbora za borbu protiv rasne diskriminacije, koja tvrdi da je Peking ‘pretvorio autonomnu regiju Ujgura u nešto što podsjeća u masovne zatvoreničke kampove’, dali su kredibilitet priči za koju bi se većina pretvarala da ne postoji.

Šokantna tišina

Dok su međunarodni mediji predvidljivo počeli da postavljaju pitanja o kineskim Ujgurima, vođe i vlade širom svijeta su se pažljivo odnosili prema ovom pitanju. Tišina je zapanjujuća.

Kineski položaj kao velike ekonomske snage, sposobne da ima ogroman politički utjecaj nad vladama širom svijeta, je bez sumnje. Ali nijedna od 49 većinskih muslimanskih zemalja širom svijeta nije tražila pojašnjenje ili da osudi Kineze zbog eskalacije kršenja ljudskih prava u Sinjangu.

Prošle sedmice, čelnici iz više od 40 zemalja, uključujući i mnoge s većinskim muslimanskim stanovništvom, su otputovale u Peking na Forum o kinesko-afričkoj saradnji. Predsjednik Xi Jinping je obećao 60 milijardi dolara kontinentu za razvojne inicijative i obećao je da će otpisati dugove onim nacijama koje imaju poteškoće da ih otplate.

U svoj toj priči da je Afrika ‘ravnopravan partner’ i da je to odnos u kojem su svi pobjednici, niti jedan afrički čelnik nije se usudio da pita svoje domaćine o prijavljenim kršenjima ljudskih prava.

Jasno, ‘trgovina’ između Kine i arapskog svijeta i ‘privredni razvoj’ u Africi su važniji od institucionalne netrpeljivosti njihovog dobrotvora, nedvosmisleno prihvatanje kineske politike nemiješanja u domaće probleme zemalja sa kojima sarađuje.

Ipak, Paul Kagame, predsjednik Ruande i trenutni čelnik Afričke unije, opisao je kinesko poslovanje na kontinentu kao ‘jako transformirajuće’, ističući: “Otvoriti ćemo i nove putove zaštite okoliša i povećati razmjenu među ljudima’.

Društveni inženjering

Odbijajući da iskažu legitimnu zabrinutost svojim kineskim kolegama zbog njihovog ponašanja prema ujgurskom stanovništvu, muslimanski i afrički čelnici koji su bili prisutni su saučesnici u onome što je u osnovi projekat društvenog inženjeringa.

To je ona ista inercija koja je dovela do ubijanja i protjerivanja na stotine hiljada Rohindža muslimana iz mijanmarske države Rakihne tokom 2017. godine, onome što se sada javno naziva genocidom.

To je ista šutnja koja je propratila odluku Indije da oduzme državljanstvo oko četiri miliona osoba, većinom muslimana, u sjevernoistočnoj državi Assam. Oni se sad vode kao varalice i stranci.

Ovaj isti prešutni pristup je također dozvolio SAD-u da zabrani ulazak na svoju teritoriju građanima nekoliko muslimanskih zemalja, bez ikakvog protivljenja afričkog ili arapskog svijeta.

Novi svjetski poredak

Poniženje koje su pretrpjeli Ujguri, i tišina koja je propratila objelodanjivanje ovih informacija, naglašava uspon novog svjetskog poretka.

Sinjang već dugo služi kao testni poligon kineskoj vladi na kojoj eksperimentiše nove načine i metode kontrole, s beskonačnim kontrolnim punktovima, uključujući sisteme za prepoznavanje lica koji su postavljeni na ćoškovima ulica širom sela u pokrajini, Ujguri se suočavaju s beskrajnim nadzorom.  Ovo je vjerovatno jedno od najkontroliranijih područja na svijetu.

Ako ovakvi uslovi prođu neupitno, kažu aktivisti, onda će se ove politike lahko replicirati u drugim državama koje žele potisnuti ili kontrolisati manjine.

S fašizmom koji kuca na našim vratima od Indije do SAD-a, takve zabrinutosti nikada nisu bile alarmantnije.

Napisao: Azzad Issa

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kina misli da je islam bolest, a muslimanske čelnike nije briga


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.