Kičma razvoja čeka pare

0
4

Nov Pazar, Sjenica – Prije nekoliko dana predsjednik sjeničke općine Muriz Turković na konferenciji za novinare najavio je mogućnost nastavka radova na rekonstrukciji magistralnog puta Aljinoviće – Sjenica – Novi Pazar. Ova saobraćajnica u dužini od 73,7 kilometara jedna je od „tri okosnice putne mreže“ u ovom kraju na koju je ukazao i Izet Ljajić, direktor Preduzeća za puteve „Novi Pazar put“ u pismu ministru infrastrukture Milutinu Mrkonjiću.

Ljajić piše nadležnom ministru da je ovaj put „asfaltiran davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, i to po postojećem stanju, bez projekta, zbog čega su postojeći elementi situacije i nivelacije na većoj dužini puta znatno ispod propisom zahtevanih za ovu kategoriju puta“. Rekonstrukcija ovog putnog pravca počela je pre četiri godine i poslovi su završeni na samo 28 odsto trase. Na teritoriji općine Sjenica rekonstrukcija je urađena na deonicama Sjenica – Štavalj i Goveđak – Kamenolom i na novopazarskoj teritoriji Rajčinoviće – Dojeviće. Sredstva su obezbedili JP Putevi Srbije i NIP. I radovi su stali.

– Radovi na poboljšanju puta su izvođeni po izmijeni projekta koji je podrazumevao rekonstrukciju u granicama raspoloživog putnog pojasa. Stanje nerekonstruisanog dijela je veoma loše i predstavlja veliku opasnost u pogledu bezbednosti odvijanja saobraćaja. I u letnjim i u zimskim uslovima nerekonstruisane deonice predstavljaju veliki problem za kvalitetno održavanje puta – pojasnio je direktor novopazarskog Preduzeća za puteve ministru infrastrukture situaciju na ovoj magistralnoj saobraćajnici.

Putna mreža na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina je neizgrađena i daleko je ispod republičkog prosjeka. Povezivanje Tutina i Sjenice sa Novim Pazarom kvalitetnim magistralnim putevima u intenzivnu priču ušlo je prije dve godine, kada je u ovom gradu boravio turski ministar inostranih poslova Ahmet Davatoglu. Tada je rečeno da će Turska finansijski pomoći rekonstrukciju te dvije saobraćajnice, a nekoliko mjeseci kasnije saopšteno je iz Vlade Srbije da turska Eksim banka obezbeđuje 85 odsto, Vlada Srbije 15 odsto sredstava. Aktuelna potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, u proljeće prošle godine kao ministarka NIP, obećala je da će radovi na rekonstrukciji puta Aljinoviće – Sjenica – Novi Pazar početi septembra prošle godine, i to iz dva pravca – Aljinovića i Novog Pazara. „Samo da se uradi kvalitetna projektna dokumentacija“. Na obećanjima se, za sada, i ostalo.

Direktor ovdašnjeg Preduzeća za puteve u pismu ministru Mrkonjiću ukazao je na još dva problema, zastoje na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin i izgradnji zaobilaznice oko Novog Pazara. Ljajić tvrdi da nema gore situacije u Republici nego što su magistralne saobraćajnice od Novog Pazara do Sjenice i Tutina, te da bi se „rešavanjem problema ovih puteva koji su okosnica – kičma razvoja ovih prostora, ne samo poboljšalo stanje putne mreže već bi se boljitak osjetio i u svim ostalim sferama života“.

Na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina treba da se rekonstruiše ili izgradi 64 odsto puteva prvog i 57 procenata puteva drugog reda. Najteža situacija je na području sjeničke općine gde je rekonstruisano samo 15 procenata saobraćajnica prvog reda i 37 odsto puteva drugog reda.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.