Karticu u PIO fondu uzeo svaki šesti penzioner

0
34

Manje od 300.000 penzionera u Srbiji preuzelo je u prethodnih nekoliko meseci svoje identifikacione kartice u PIO fondu. Interesovanje za novi dokument među najstarijim sugrađanima je slabo, a Fond je u ovaj posao iz svoje kase uložio 93,5 miliona dinara!

Svi troškovi izrade kartice, kao i dostave do filijale, službe ili ispostave iznose 55 dinara po kartici. Penzionere to nije koštalo ni dinara, već je sav novac obezbeđivao Fond PIO. Kada je u februaru najavljena njihova izrada, govorilo se da će one omogućiti penzionerima da na zakonit i siguran način dokažu svoj status, da će se pokazivati samo na uvid i važiti uz ličnu kartu ili pasoš, kao i da nije potrebno njihovo dodatno očitavanje. Kao jedan od razloga za njihovo uvođenje navedena je zaštita ličnih podataka korisnika, jer se do tada status penzionera dokazivao penzijskim čekom, odnosno izveštajem o penziji, rešenjem o ostvarenom pravu ili potvrdom koju na zahtev dobijaju u fondu, a na ovim aktima se nalaze lični podaci o penzioneru, koji su onda vidljivi i dostupni velikom broju osoba.

Fond je u aprilu počeo izradu identifikacionih dokumenata i do sada su urađene za više od 1,7 miliona korisnika. Penzioneri bi trebalo da ih podižu u filijali kojoj pripadaju, međutim, većina se nije odazvala pozivima iz PIO fonda.

Mihajlo Radović, predsednik Udruženja sindikata penzionera, kaže da nije podigao svoju karticu, jer misli da mu nije neophodna.

– U penzionoj kasi ima para za egzibicije poput kartica i renoviranja prvog sprata zgrade PIO fonda u iznosu od 1,7 miliona evra, ali kada govorimo o isplatama penzionerima onda novca nema – kaže Radović.

U Novom udruženju penzionera naglašavaju da mnoge penzionerske kartice još nisu ni podignute, a na desetine hiljada je oglašeno nevažećim.

– Zbog čega, da li su to bili penzioneri koji su umrli, ali su služili za pljačku budžeta i penzionera, bili “sigurni glasovi” na izborima, ili je loš kvalitet kartica, ko će nadoknaditi ovu štetu? – pitaju se u Novom udruženju penzionera.

Iz Fonda su prethodnih meseci redovno obaveštavali javnost o dinamici štampanja i mogućnostima preuzimanja kartica prema organizacionim jedinicama. Nakon izrade i raspodele novih dokumenata zatečenim korisnicima penzija, pristupilo se i izradi penzionerskih kartica za nove korisnike, koji su uključeni u isplatu posle 26. februara 2018. godine, iako su po filijalama i dalje hiljade nepreuzetih.

BEZ ZAMERKI

Beogradski penzioneri su, uoči prošle Nove godine, dobili “senior kartice”. U prestonici je izdato više od 190.000, a samo nekoliko korisnika je izrazilo neki oblik nezadovoljstva. U akcije sa popustima uz nju uključeno je oko 200 kompanija, na oko 800 prodajnih mesta.

Izvor: Novosti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.