Kako se dijagnosticira multipla skleroza?

0
527

Određenog kliničkog simptoma ili nalaza koji bi bio karakterističan samo za multiplu sklerozu nema. Multipla skleroza dijagnosticira se na temelju tipičnih kliničkih simptoma i parakliničkih nalaza. Tipični klinički simptomi koji se javljaju u povremenim vremenski odvojenim relapsima ukazuju na oštećenja različitih dijelova živčanog sustava u različitom vremenu i čine za MS karakterističnu sliku “diseminacije simptoma u vremenu i prostoru”.

Paraklinički pokazatelji koji ukazuju na MS

Vrlo važan paraklinički pokazatelj koji može ukazati na MS je magnetska rezonancija (MR) mozga i vratne (i torakalne) kralježnične moždine. U nalazu MR-a u tzv. T2-mjernom vremenu i FLAIR-u u multiploj sklerozi pokazuju se karakteristično smještena demijelinizacijska oštećenja koja su smještena u bijeloj tvari hemisfera mozga uz ventrikularne prostore kojima cirkulira likvor, u području moždanog debla i malog mozga i/ili su tipično posteriorno smještene u kralježničkoj moždini. To su većinom male ovalne lezije veličine oko 5 mm, iako se mogu javiti i veća oštećenja. No, slična oštećenja mogu uzrokovati i različita druga patološka stanja (upale arterija, tzv. vaskulitisi, neuroborelioza, sarkoidoza, ishemije i dr.) te je vrlo važno učiniti preciznu dijagnostiku kako bi se postavila točna dijagnoza, odnosno potvrdilo odgovaraju li opisana oštećenja upalnoj demijelinizaciji karakterističnoj za MS.

Drugi važan paraklinički parametar koji se analizira prije postavljanja dijagnoze multiple skleroze je likvor. U likvoru se osobito istražuje stvaranje imunoglobulina. Usporedbom razine imunoglobulina u serumu i u likvoru utvrđuje se stvaraju li se imunoglobulini samo u mozgu, ili i u mozgu i u serumu ili da li se pretežno stvaraju u serumu, a sekundarno su dospjeli u središnji živčani sustav. Osobito je važan nalaz oligoklonalnih traka u likvoru. Kao što vrijedi i za magnetsku rezonanciju oligoklonalne trake u likvoru nisu odlučujuće za postavljanje dijagnoze multiple skleroze jer i one mogu nastati u različitim stanjima. Samo tipični klinički simptomi i tipičan nalaz MR-a mozga uz pozitivne oligoklonalne trake i negativni dijagnostički parametri prema drugim sličnim patološkim stanjima mogu dovesti do dijagnoze multiple skleroze. U dijagnostičke pokazatelje multiple skleroze uključeni su i vidni evocirani potencijali (VEP). Njihova važnost očituje se u činjenici da je vidni živac vrlo često mjesto upale u multiploj sklerozi i u osoba s znakovima optičkog neuritisa kao i u osoba bez takvih simptoma. Vidni evocirani potencijali u osobe s multiplom sklerozom često ukazuju na usporenu latenciju P-vala što označuje usporeno provođenje živčanih impulsa u usporedbi s standardima zdravih osoba.

CIS – klinički izolirani sindrom

Prva pojava kliničkih simptoma indikativnog za multiplu sklerozu označava se dijagnozom CIS (klinički izolirani sindrom). CIS se najčešće nakon kraćeg ili duljeg perioda razvojem novog karakterističnog simptoma dijagnosticira kao multipla skleroza.

Najčešće se CIS manifestira simptomima:

  • optičkog neuritisa,
  • simptomima moždanog debla i/ili malog mozga ili
  • simptomi inkompletnog transverzalnog mijelitisa

Izvor: plivazdravlje.hr


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.