14. April 2011

BiH – Blagaj i blagajska tekija postala je predmet živih (tendencioznih) interesovanja tek kad su se ukazali neki novci. Dok sam otkopavao zatrpane građevine ispred Blagajske tekije malo je koga od zaspalih Mostaraca, „Bosanaca i Hercegovaca” tekija interesirala. Sad se javljaju k’o pečurke poslije kiše. Neka ih dobro došli, iako su to klasična “bošnjačka posla”, naknadna “pamet”…

Premda je procedura usaglašavanja idejnog projekta obnove graditeljskog kompleksa jedinstven primjer javne i transparentne rasprave sa nadležnim državnim, federalnim tijelima ali i sa našom javnosti tekla toliko dugo i toliko uporno „mudraci” su priču o tekiji otkrili tek sada.

Arheloška iskopavanja, Naučni skupovi, radio, TV dokumentarne emisije, TV i novinski prilozi kako u Bosni i Hercegovini tako i u inostranstvu objavljivani su tokom svih ovih proteklih godina. Ne postoje ozbiljnije dnevne, sedmične i druge novine koje imaju svoja dopisništva u Mostaru a da nisu u nekoliko navrata posvetili dužnu pažnju povijesnim otkrićima na Vrelu Bune. Ali džaba; ni to nije dovoljno kako bismo svima objasnili sve detalje historijske rekonstrukcije graditeljskog nasljeđa.

Jednostavno trebalo im je pokucati na kućna vrata i na silu im objasniti da Tekija nije Musafirhana, da se radi o dva objekta, jednom koji je preživio rušenja i devastacije u prošlom stoljeću, i drugom koji je porušen oko 1900.g. Na osnovu starih snimaka porušenih zgrada musafirhane Blagajske tekije arheološki tim predvođen prof.dr. Enverom Imamovićem tokom 2007., 2008., 2009.g. pronašao je zatrpane i zaboravljene ostatke zgrada tekijske musafirhane, i ktomu još…. Na osnovu rezultata arheoloških iskopavanja Komisija za očuvanje  nacionalnih spomenka i Ministarstvo prostornog uređenja F BiH izdale su 2010.g. saglasnost na projekat rekonstrukcije. Medžlis Islamske zajednice Mostar je prošle godine (premda je ovaj podatak tipična poslovna aktivnost koja se uobičajeno ne objavljuje) proveo proceduru javnog animiranja domaćih i stranih investitora. Niko od domaćih turističkih agencija koje dovode svoje goste na Tekiju nije iskazao zainteresiranost za ulaganja u „domaći turizam”. E, a sad se javljaju „dušebriznici” zaštite naših „nacionalnih spomenika”. Lijepo čovjeku dođe da zaplače pred pomisli da ih onako odrasle obavještava o tome šta je nacionalni spomenik u vlasništvu države, šta je opet nacionalni spomenik u privatnom vlasništvu, a šta u posjedu vakufa.

Islamska zajednica kao vlasnik objekta Blagajske tekije i cijelog lokaliteta prema važećim zakonskim propisima je dužna usaglasiti projekte sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika i nadležnim federalnim Ministarstvom i to je sve što je obavezna prema društvu i javnosti. No ipak željeli smo sve poslove učiniti transparentnim. E sad što neki portali i neke medijske kuće to nisu smatrale važnim njihovo je pravo ali i problem ako o njemu naknadno raspravljaju.

Kad o poslovima Islamske zajednice naknadno raspravlja croportal.ba (Leo Pločkinić) očigledno je da se radi o euforičnoj mržnji i sijanju primitivizma, a kad to rade Bošnjaci, e onda se radi baš o „bošnjačkim poslovima”. Bošnjaci uzimaju sebi za pravo da ih ne interesuje šta Islamska zajednica planira, šta joj treba, kako joj pomoći, u tom dijelu se ne osjećaju dovoljno legitimnim da kažu bilo šta, tek kad Islamska zajednica počne završnu fazu planiranih poslova, e onda se Bošnjaci tu bude, k’o biva i oni se osjećaju članovima Islamske zajednice jer idu u džamiju, vole Islam, a nekako manje reisa Cerića. Sad bi i oni odlučivali, dijelili moralne lekcije, prebrojavali novce i odlučivali o svim mogućim poslovnim transakcijama.

Tako će u vijesti o obnovi porušene Musafirhane uz blagajsku tekiju „Bošnjaci” „pročitati” da Islamska zajednica daje pod zakup Tekiju kao sakralni objekat. Sračunat će koliko šta košta, bezočno prešutiti činjenicu da će biti obnovljena i Tekija itd… Bez ikakvog predznanja o značenju Musafirhane u islamskoj kulturi življenja i njenom suodnosu sa sakralnim prostorom same Tekije „Bošnjaci” će je uporediti sa Ajfelovim tornjem a turističku agenciju Fidan staviti u poziciju nedobronamjernih investitora. Turci po tom filozofskom dostignuću bit će proglašeni najvećim strancima u ovoj zemlji, jer zaboga oni su Turci.

Kad s druge strane evropske, američke i ine agencije, ambasade, humanitarne, političke vladine i nevladine organizacije finansiraju nešto u BiH „Bošnjaci” to zovu potpuno drugim imenom, zovu  kapitalnim investicijama. Zašto, zato što tako odgovara njihovom tendencioznom vokabularu, prilozima i ko zna kome još…  Zašto, zato što bi oni da prilagode Islamsku zajednicu sebi, svom intelektualno-moralnom konceptu, neki drugi bi jednako tako prilagođavali i Islam svojim potrebama, bilo da su one liberalne, intelektualne, hedonističke, i ine…

Možda je vrijeme da svi naši portali, zbog vlastitog moralnog kredibiliteta, objave informacije o svom finansijskom poslovanju, detalje ugovora, koliko, zašto, po kom osnovu i koliko po tom cjenovniku košta dvadeset reda teksta o Islamskoj zajednici.

Izvor: IslamskaZajednica.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles