Kako je jedan tzv. ”čučavac” zapečatio sudbinu Novog Pazara na britanskoj turističkoj mapi?

2
52

17200892 711336339034998 8746254796446815311 n

U ljeto 2016. godine, britanka Mary Fogarty je krenula iz Londona u obilazak jugoistočne europe. Mary je inače, najpoznatiji turistički vodič u Velikoj Britaniji. Između ostalog i spisateljica, čija se djela štampaju u velikim tiražima. Ona je žena koja govori sedam svjetskih jezika i za turističku organizaciju svoje zemlje, prezentuje ljepote cijelog svijeta..

Mary Fogarty je sedam puta do sada obišla svijet, sa svojim turistima. Tog avgusta 2016. godine, odlučila je napisati knjigu “Eastern Europe, lonely planet” u kojoj bi se našla sva mjesta, koja bi posjetila, pa tako i naš Novi Pazar..

Krenula je iz Ljubljane, preko Zagreba, Splita, Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Novog Pazara, Prištine, Prizrena, pa do Skoplja i Bitolja..

U Novom Pazaru, gospođa Fogarty nikada nije boravila. O Novom Pazaru ništa nije znala, osim da je bogat kulturno-historijskim spomenicima..

Nakon obilaska Sarajeva, krenula j

e put naše čaršije autobusom. Putovala je preko šest sati. Kako navodi u svojoj knjizi, niko od putnika u autobusu nije govorio engleski, iako su putnici bili relativno mladi. Voljela je da na tom šestočasovnom putovanju, sazna nešto više o Novom Pazaru, no nažalost nije uspjela..

Negdje pred zoru, u 04.30h stigla je u Novi Pazar, razočarana što ni sa kim nije mogla razgovarati, razočarana suludom i brzom vožnjom mladog vozača autobusa, razočarana katastrofalnim stanjem kolovoza i velikim rupama na putu..

Kap je prelila čašu, kada se na Novopazarskoj autobuskoj stanici, ujutro u 04.30h, uputila u toalet. Po prvi put u svojem životu, Mary se susrela sa tzv. “čučavcem” koji je bio toliko neuredan i prljav, da je umjesto kulturno-historijskih spomenika, baš on zauzeo mjesto u toj knjizi..

Mary je bila sva izbezumljena i nije mogla doći k’sebi nekoliko minuta, od nesnosnog smrada i prljavštine. U knjizi je napisala: “AKO JE OVAKO NEUREDAN JAVNI TOALET NA AUTOBUSKOJ STANICI, STA MOGU OCEKIVATI POZITIVNO OD OVE SREDINE”?..

Nakon samo nekoliko minuta razmišljanja, odlučila je krenuti dalje i svoju posjetu Novom Pazaru završiti na autobuskoj stanici..

Put prema Prištini je nastavila odmah nakon izlaska iz toaleta, pisajući u autobusu o ovom nemilom događaju, koji je na nju ostavio poseban utisak ..

Hoću da napomenem još ovo, danas Mary svakoga mjeseca organizuje turističke ture iz Londona do Prizrena, a koje koštaju 595 £ za 4 dana. U svojem predstavljanju Prizena Britanskim turistima, na raznim posterima stoji baš ovako:

– VEČERA SA MUHAMEDOVOM PORODICOM
– UOČITE RAZLIKU IZMEĐU AUTOBUSA U PRIZRENU I AUTOBUSA U LONDONU
-RAMAZAN U STAROJ ČARŠIJI U PRIZRENU
-OBILAZIMO PREKO 30 KULTURNO-HISTORIJSKIH SPOMENIKA
-PROBAJTE SPECIJALITET FLIJA

Do sada je organizovala preko 30 turističkih tura. Preko 5000 turista iz Velike Britanije je posjetilo ovaj dio europe. Tura počinje u Ljubljani a završava se u Bitolju. Novog Pazara na njihovoj mapi nema. Nema jer neko nije u stanju da renovira jedan običan toalet. Neka je na časti.

(Stari dedo)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. A ko da renovira.Imaju preca posla.Pa zar nije sramota da u gradu nemamo javni toalet.Nekada imao lepo mesto u samom gradu bilo cisto.Al mentalna slabost nazivase svakakvim imenom kao da niko ne ide u toalet kao da je neko postedjen prirodnog regulativa organizma.Toalet je zatvoren zagradjen.Nekada su turisti isli u njega.Sta vise pisati.Kriva novinarka.Verujte nije.Ko ne poznaje cud Engleza moze pogresno tumaciti.Oni smatraju da ako placaju sve ima da bude perfektno.

    4

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.