Jusuf Kardavi: Zar sam ja mogao otvarati zatvore i izvoditi ljude vani?

1
6

Svijet – U razgovoru za televiziju Rabi’a, dr. Jusuf el-Karadavi, prokomentarisao je, prvi put u javnosti, potjernicu koja je za njime raspisana od strane Interpola.

On je kazao: “Želim uputiti poruku egipatskom narodu, Arapima i cijelom islamskom ummetu, ummetu Kur’ana, ummetu islama, ummetu Muhammeda, želim im uputiti poruku u ovom vremenu, prije sam upućivao i uvijek ću im upućivati poruku da budu jedan ummet, da se ne obaziru na druge, da pomažu jedni druge, da budu kao što Uzvišeni Allah kaže: Ovaj vaš ummet jedan je ummet a ja sam vaš Gospodar pa Me obožavajte. Na drugom mjestu kaže: Ovaj vaš ummet jedan je ummet, a Ja sam vaš Gospodar, pa Me se bojte. Sve ovo nam ukazuje da se niti ibadet niti bogobojaznost mogu ostvariti bez jedinstva. Ummet mora biti jedan ummet. Ne znam po kojim standardima i mjerilima djeluje Interpol, da li vjeruju svakom onome ko kaže da je neka osoba uradila to i to? Zar sam ja mogao otvarati zatvore i izvoditi ljude iz zatvora?”

Kardavi je dodao da on živi u Kataru, da ima katarski pasoš i da je u tom periodu boravio u Egiptu, to bi se zasigurno moglo vidjeti po njegovom pasošu. U razgovoru sa voditeljom programa, Kardavi je sarkastično govorio, kako je on starac od 88 godina, da može hoditi samo uz pratnju.

Voditelj programa je zamolio šejha da uputi poruku nasilnicima, onima koji su u ovom slučaju njemu učinili nasilje i nepravdu, na što je šejh kazao: “Ja se na njih žalim Allahu, Allah zna ko je zalim a ko je mazlum i On uspostavlja pravdu, njemu ništa nije skriveno. Mi ne želimo da se žalimo ljudima, već njihovom Gospodaru, ja svoju tugu i bol iznosim Allahu, molim Allaha da ovaj ummet uputi na ispravno, da ih pomogne u radu na putu dobra, na putu općeg interesa, na putu intresa cijele zajednice.”

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.