Jedinstvo Bošnjaka u Evropi

1
3

Evropa – U subotu, 3. decembra u Hannoveru na inicijativu vise bosnjackih asocijacija odrzan je sastanak istih na kojem su prisustvovali, osim prestavnika bosnjackih udruzenja i nezavisni intelektualci, i biznismeni zainteresovani za sudbinu svojih sunarodnika u dijaspori.

Domacini skupa u Hannoveru  bili su gospodin Mijaz Ramdedovic i  gospodin Behaija Sokolovic, prestavnici BKZ Hannover, ujedno i moderatori.

Tu su bili prestavnici “Dijaspora Bosnjaka Kosova – Njemacka” e.V., gospodin Osman Destanovic i gospodin Raso Adrovic, ispred “Zajednice sandzacke dijaspore” e.V. bio je gospodin Ahmet Ahmatovic i gospodin Mitko Muslic, gospodin Beka Selimanjin ispred “Plavskogusinjskog Merameta” e.V., “Klub Balkan 93” e.V. iz Sunderna prestavljali su gospodin Ramiz Sabovic i  gospodin Sefko Zverotic. Udruzenje „Sandzak“ e.V. iz Kelna prestavljao je gospodin Jupo Rastoder. Od slobodnih intelektualaca nadocna je bila prof.dr.Bisera Suljic Boskailo, te gospodin Reuf Zukanovic, kao i biznismeni Ramiz Babic i Sefedin Ahmatovic.

Tema sastanka bila je: Iznalazenje mogucnosti za sto boljim povezivanjem  i medjusobnom saradnjom bosnjackih asocijacija u Njemackoj i sire u zapadnoevropskim drzavama.

U veoma dinamicnoj i zivoj diskusiji moglo se cuti razlicitih  stavova, i pogleda. Ali  su svi ucesnici rasprave bili jedinstvenog misljenja o neophodnosti  formiranja krovnog tijela bosnjacke dijaspore na nivou Evrope koje  bi objedinjavalo bosnjacke asocijacije, slobodne (nezavisne) intelektualce i poslovnu elitu Bosnjaka iz svih zemalja ex.Jugoslavije.

Uzimajuci u obzir cinjenicu da Bosnjaci zive u vise novonastalih drzava i da svaka od tih drzava radi na organizovanju sopstvenih gradjana u iseljenistvu, zakljuceno je da clanstvo u organizacijama  drzave iz koje dolaze nije prepreka i smatra se pozeljnim, ukoliko se ciljevi tih organizacija ne kose sa interesima Bosnjaka.

Ucesnici skupa u Hannoveru uputili su apel javnosti i ocekuju odaziv i uključenje, intelektualne bošnjačka elita u dijaspori, bošnjačkih nevladinih organizacija, kulturnih pregaoca i svih drugih bosnjackih patriota nezavisno od svojih  političkih i ideoloških opredjeljenja, socijalnog statusa  i  profesionalne orijentacije.

Radi bolje pripreme organizacije osnivacke skupstine oformljen je neformalni koordinativni odbor u koji su usli prestavnici svih prisutnih udruzenja. Za koordinatora je odredjen gospodin Behaija Sokolovic koji ima zadatak da tehnicki i informativno pripremi skup i bude na raspolaganju clanovima kordinacije.

Sjediste koordinacije i inicijativnog odbora bice u Hannoveru, na adresi:

BKZ Hannover
Helmkerstr.5
30165 Hannover
tel.: 0511 – 898 48 84
Fax:0511 – 898 48 86
mobil: 0176 – 49880814
emil: [email protected]

Mole se svi zainteresovani za realizaciju ovog projekta da se jave na datu adresu kako bi se na vrijeme planiralo njihovo ucesce u radu osnivacke skupstine. Sve nove ideje, prijedlozi sugestije su pozeljne i dobrodosle.

Izvor: BKZ-Hann.eu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. jedinstvo Bošnjaka je neophodno,i ovo se mora krajnje svatit ozbiljno,jer se nema nikakvog vremena za medusobne nesuglasice,halali bratu Bošnji,i usmjerite se na zajednicke ciljeve,koji ujedno znace i opstanak našeg etnosa,na zapadnom balkanu!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.