Jahjaga: Potrebno je da BiH što prije prizna Kosovo

55
6

atifete-jahjaga-potrebno-je-da-bih-to-prije-p

Balkan – Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da su odnosi između Kosova i Srbije danas jako unaprijeđeni u odnosu na vrijeme od prije četiri godine, kada je ona stupila na tu dužnost. Jahjaga smatra da je napredak posebno vidljiv ako se ima u vidu teška prošlost sa velikim posljedicama po sve građane Kosova, ali i širom regiona Zapadnog Balkana.

Kosovska predsjednica je u razgovoru za Anadolu Agency ocijenila da će otpočinjanje dijaloga između Kosova i Srbije posredstvom Evropske unije i uz snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država doprinijeti procesu evropskih integracija, jer je jedan od osnovnih uslova EU da sve zemlje moraju riješiti međusobna neriješena pitanja.

“Imamo još posla na daljoj normalizaciji tih odnosa i ja snažno vjerujem da će ovaj proces i dalja normalizacija odnosa između naših dvıju zemalja biti krunisana priznanjem Kosova od strane Srbije”, smatra Jahjaga.,

– Taoci dnevne politike –

Ona je uvjerena da će kraj ovog procesa biti pozitivan za sve. Svoj doprinos relaksaciji odnosa Kosovo daje, dodala je ona, kroz integraciju Srba u društveni i institucionalni život kako na lokalnom tako i na centralnom nivou, gde oni zauzimaju pozicije zamjenika premijera, ministara i zamjenika ministara. Ipak, predsjednica Kosova ne krije činjenicu da zaostaje integracija Srba u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje je srpska zajednica i dalje talac dnevne politike Srbije.

“Što prije Srbija ukloni svoj uticaj na srpsku zajednicu u tom dijelu Republike Kosovo, to će doprinijeti njihovoj daljoj integraciji u institucionalni i društveni život zato što je njihova budućnost na Kosovu i putem Kosova u evropskim integracijama”, kazala je Jahjaga.

Ona je istakla da je način koji je izabralo Kosovo, a to je strpljenje i približavanje nacionalnosti, kultura i religija kako bi živjeli u miru i kako bi radili zajedno, najbolji način. Prema njenom mišljenju, Kosovo je najbolji primjer poštovanja i garantovanja prava zajednicama u regionu.

Istovremeno, kako je kazala, bez želje da vrši poređenje, pozvala je Srbiju da uzme u obzir i ustavom zagarantovana prava svih zajednica, ne samo Albanaca nego i Mađara, Rumuna, Hrvata i svih drugih koji žive na teritoriji Srbije.

– BiH treba da prizna Kosovo –

Kada je riječ o odnosima sa drugim zemljama regije, koje su nekada bile u zajedničkoj državi Jugoslaviji, predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga je kazala da Kosovo ima uspostavljene odnose sa gotovo svim zemljama, osim sa Bosnom i Hercegovinom, koja ne priznaje Kosovo. To izaziva velike probleme u kretanju građana Kosova, a najviše bošnjačkoj zajednici.

Na pitanje kako se može takva situacija prevazići, predsjednica Jahjaga je kazala da je potrebno da Bosna i Hercegovina što prije prizna Kosovo.

Jahjaga je istakla da je bošnjačka zajednica dobro integrisana u kosovsko društvo i da je prisutna u svim nivoima vlasti. Međutim, nepriznanje Kosova od strane BiH, predstavlja veliku prepreku za istinsku komunikaciju sa bošnjačkom zajednicom koja živi na Kosovu, kao i njihovom kretanju ka matičnoj državi.

– Ekonomski razvoj sanirao bi političku krizu –

Kosovo je prošlo kroz tri važne faze, iz diktature je prešlo u demokratiju, iz rata u mir i iz kontrolisane ekonomije na slobodno tržište, naglasila je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga u intervjuu za Anadolu Agency. Sve te faze su, kako je kazala, za cilj imale stvaranje jasne perspektive za državu Kosovo, posebno nakon proglašenja nezavisnosti.

“Sada, sedam godina nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, našu zemlju je priznalo više od 108 država, članica smo najvećeg broja regionalnih i međunarodnih organizacija i država smo koja nakon svih tih godina ima jasnu perspektivu evropskih i evroatlanskih integracija”, kazala je Jahjaga.

Ocijenila je da su institucije mogle uraditi i više na napretku Kosova, ali podsjetila je da se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom očekuje ovoga ljeta, što predstavlja prvi konkretan korak ka evropskim integracijama. Predsjednica je kazala i da su predstavnici kosovskih institucija posljednjih dana intezivirali međusobne susrete s ciljem koordinacije rada na ispunjenju svih tehničkih pitanja u vezi sa procesom liberalizacije viza, a kako bi građani Kosova što prije dobili pravo da putuju bez viza u zemlje šengenske zone.

Nakon parlamentarnih izbora održanih u junu prošle godine na Kosovu je nastupila politička kriza i trebalo je šest mjeseci da se formira nova Vlada. To, smatra Jahjaga, nije bila prava poruka.

“Htjeli ili ne htjeli, ona se u velikoj mjeri odrazila na dalje odlaganje nekoliko procesa, kao što su proces SSP-a, proces vizne liberalizacije i druga pitanja koja smo kao država preuzeli kao međunarodnu obavezu, uključujući i unutrašnje reforme”, smatra Jahjaga.

Sada hitno treba nadoknaditi izgubljeno vrijeme, napomenula je ona, posebno naglašavajući potrebu za stvaranjem povoljne klime za poslovanje i privlačenje stranih investicija.

“Kosovo je niz godina ocijenjeno u izvještajima Svjetske banke kao jedna od top 10 svjetskih revolucionarnih zemalja u vezi sa unutrašnjim reformama za poslovanje. Takođe, ne treba da zaboravimo da imamo 60 posto stanovništva ispod 30 godina, što je izvanredan državni potencijal. Ono što mi treba da uradimo jeste da iskoristimo kapital u ljudstvu kojem treba da damo jasnu perspektivu i da njihov potencijal orijentišemo u pravcu razvoja zemlje”, kazala je predsjednica Jahjaga koja je dodala i da Kosovo ima izuzetne prirodne resurse, koji garantuju dugoročnu stabilnost zemlje.

– Oružane snage biće odraz kosovske multietničnosti –

Predsjednica Kosova smatra da transformacija Bezbjedonosnih snaga Kosova u oružane snage, a imajući u vidu neslaganje poslanika “Srpske liste” bez čijih glasova ne može biti izglasana ta transformacija, nije samo obaveza Vlade i sastava Skupštine, nego je to kontinuirani proces, koji proizlazi iz sagledavanja bezbjednosnog sektora urađenog prije godinu i po dana i preporuka o daljoj transformaciji BSK-a.

“Budućnost BSK-a je u učlanjenju u NATO i cijeli taj proces je blisko koordinisan i harmonizovan unutar domaćih institucija i naših međunarodnih partnera. Bezbjedonosne snage Kosova su odraz sastava građana Kosova, multietničke, profesionalne, osposobljene i pripremljene snage, obrazovane po visokim evropskim i međunarodnim standardima”, kazala je Jahjaga.

– Turska je bila i ostaće stalni prijatelj Kosova –

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je kazala da su odnosi između Kosova i Turske izuzetno dobri i prijateljski, a Tursku je ocijenila kao zemlju koja je je uvijek bila prijatelj Kosova i Kosovara.

“Bila je uvijek snažna podrška svim demokratskim procesima u našoj zemlji, snažna podrška svim procesima izgradnje države i bila je, takođe, snažan lobista za priznanje nezavisnosti Kosova od drugih država”, kazala je Jahjaga.

Turske kompanije su u poslijeratnom periodu na Kosovu mnogo investirale, a najveće investicije su bile pri izgradnji novog terminala na prištinskom Međunarodnom aerodromu “Adem Jashari”, privatizaciji mreže za distribuciju električne enrgije – KEDS, kao i investicije u bankarski sistem. Kosovska predsjednica pozitivno je ocijenila znatno prisustvo turskih investicija na Kosovu kao najbolji pokazatelj prijateljskih odnosa između dvije zemlje, ali istovremeno i kao poruku za dalje produbljivanje ekonomske saradnje, investiranja na Kosovu i još većeg prisustva turskih preduzeća, što doprinosi jačanju kosovske ekonomije.

Govoreći o prijateljstvu između Turske i Kosova, Jahjaga je navela otvaranje servisa na albanskom jeziku u okviru Anadolu Agency. Ona je podsjetila da je u čast 100. godišnjice od osnivanja Anadolu Agency počastvovala sve one koji govore albanskim jezikom, počevši da objavljuje vijesti i na albanskom, što je od velike važnosti za albansku zajednicu i sve one koji govore albanski, bilo gdje u svijetu.

Četrdesetogodišnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je prva žena predsjednik u regiji, a 7. aprila se navršavaju tačno četiri godine od kada je na toj dužnosti. Predstoji joj još jedna godina mandata i ona kaže da će i nakon završetka mandata nastaviti da radi za Kosovo i njegove građane.

(Anadolu Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

55 KOMENTARI

 1. Kosovski politički analitičar za Bošnjaci.Net
  MALOKU: PREMIJER BIH ZVIZDIĆ DA OTVORI NOVU STRANICU ODNOSA BIH I KOSOVA

  Albinot MALOKU: Neprijateljski stav političkog rukovodstva Bosne i Hercegovine je u potpunosti neprihvatljiv ali u suprotnosti sa europskim demokratskim standardima kao i svim težnjama regiona za dobrosusjedske odnose

  http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=55359

  0

  0
 2. ALJBIN KURTI
  Kurti: Pomirićemo se kad Srbija prizna Kosovo

  “Svi se sjećamo da je Milošević priznao Bosnu van Srbije tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju unutar Bosne.” ( Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti )

  0

  0
 3. BOSNJACI MORAJU DEBLOKIRATI MATICNU IM DOMOVINU BiH

  Albanci moraju nastaviti vrsiti jos zesci pritisak na uspavane Bosnjake koji su dozvolili da budu taoci onih koji su POCINILI STRAVICNI GENOCID te onih koji su tri ipo godine vrsili DRZVANI TERORIZAM nad Bosnom i Bosnjacima u njoj!

  0

  0
 4. ti druze “prucnice”
  zasto nisi ostao na kosovu da ti nato vidi nos

  lako je biti porucnik kada imas djecu i civile pred sobom, ali cim vidis oruzje , rep pod i pravac kuci,nato bi vas za pola sata unistio da ste se borili ili da su oni hteli da se bore

  oni su vas cuvali, gadjali vas da vam srce ne boli
  znas one crtice u srcu pred mostom to nije bilo zato sto ste bili ravnopravan ili dostojan protivnik, nego je bilo od ocaja i bjednih noci i dana kada ste videli sta znaci biti pod nekim koji je oruzaniji ..a zamisli ti kako je bilo sarajevo 5 godina od vase armade cetnika..da ste vi samo 4 mjeseci izdrzali bilo bi cudo. a ne 5 godina

  0

  0
  • ja kao musliman sam molio Boga da vam pokaze barem onoliko malo da osjetite kako je biti pod nekim koji je naoruzaniji od vas..znao sam da ste kukavice,da nemate hrabrosti i odlucnosti, ni morala da se zrtvujete za nesto sto nije ni vase,to kosovo vam nije tapijom od Boga,Bog daje i uzima kome hoce

   molio sam i za vas,jer znam da niste svi isti..a taj entitet u Bosni vjeruj mi on ceka da bude razrjesen Bozjom pravdom…a vi svi koji ste mislili da zakon je sila oruzja ,nise mogli ni da pobjedite na kosovu jer postoji nesto sto vi niste bili u stanju da naucite ili ne zaboravite..postoji i Milosrdje i ona dolazi i kada se najmanje nadas,i od koga nadas
   a vi koji ste zaboravili na to ,bili ste uvjereni da milosrdje ne moze biti za Albance !!1 HM ALI STE VRLO BRZO NAUCILI DA I VI TREBATE MILOSRDJE

   0

   0
  • Nisam procito tvoj komentar do kraja jer me nervira pocetak ,
   Kad je bilo proglasenje Lazne nezavisnosti , sadim ja bastu , verovatno grasak. Namerno sam pobegao da to ne bih gledao . Dolazi mi Kum , pusta mi TV i gledam kako NATO postavlja “Jezeve” Ja se pokupim sa njive , odem kuci ,presvucem se i BUS-om odem do Raske ,dokle se odvijao saobracaj , Tamo uzimam taxi i Odlazim na most u KM Napolju -19 c Saraju me laseri Francuskih lesinara. Tad sam prvi put bio na kosmetu
   Ja zivim za povratak na Metohiju , ne plasim se nicega

   0

   0
   • ziv ti bio..kosovo vise nije srbija, ali ako dodjes ko covjek a nisi se okrivio bujrum,ali ne u uniformi “porucnice”

    0

    0
   • I uspeo Grasak , cudo jedno . Ti Sabahu idi posij nesto , to ti skrene zle misli , pa makar ruzu u dvoristu ili papriku u saksiju
    Dal si ti upoznao nekog Srbina

    0

    0
   • prve komsije a ne i samo komsije, moram i da priznam nisu svi isti

    ali nema vise onog povjerenja, nazalost bili su izmanipulirani , vrag cini svoje..ali ko sto rekoh nisu svi isti ima i onih koji sada govore otvoreno, mada tada nisu bili losi ko komsije , ali znas kada zaboravis Boga a propagandu sire nitkovi, tu je tesko svima

    hvala Bogu sada komsije zive negdje u srbiji, i cujem da im se tamo svidja i ne zele se ni vratiti

    sadim ponesto,tek da ima sto da zeleni

    0

    0
   • pa ko nije pznavao srbe, svi gi znaju porucnice
    i malo i veliko, malo je super a velliki je probljem

    0

    0
   • kad je ono malo znas sladak pa ti govori kaku si, ciko caka ocu sljadoljed, ja mu kupim 2

    a kad oni veljiki kaazu ocu oruzja, ja mu dam kurabije

    0

    0
   • ja im nista uradio.. zeleli da zive tamo gdje im je bolje

    a posle svega onoga sto srbija pocini mozda im lakse zivjeti bez albanaca mozda. paaa

    0

    0
 5. srbija ako i udje u eu, uci ce samo kada prizna kosovsku drzavnost i granice

  ja vam tvrdim da nijedan albanac nece dozvoliti da kosovo udje u eu kao sto bi zelela srbija

  i to nece ni eu, jer jos jedan cipar u stetu muslimana je prevelik zalogaj za sve

  dakle srbija moze u eu, kada se bude okrenula sama sebi,priznala kosovo, i odrekne se poltronstva za rusiju.

  0

  0
  • Jel si punoletan , sta su ti drugi uradili , Jel si izbeglica , jel su ti roditelji preneli pricu , licno si doziveo .Ja mislim da mene znas – bio bih ti najveci priljatelj Sta te brate pokrece u pisanju

   0

   0
 6. Da su siptari dobili “oslobodilacki rat ‘ – niko nema prava da im osporava vasu borbu . Ali , svi ste masovno pobegli u izmisljenom Nato egzodusu , a laznu nezavisnost su vam doneli Nato jahaci apokalipse . Makar ni jedan Srbin ne ostao dole – to nece nikada biti vase!!!

  0

  0
 7. Полако, мора ићи неким редоследом. Прво Босна има да призна независну Републику Српску и развије добре међусусједске односе с њом.

  0

  0
  • bosna je vec priznala i dokumentovala, taj entitet srpski, svaka knjiga u svjetu,svaki dokumentarac, svaka rjec Genocid je to priznanje koje ste dobili vi bosanski srbi, a svi ostali u evropi i svjetu znaju da to nisu bili samo bosanski srbi, nego i srbijanski, i sire, i oni koji su pobjegli iz hrvatske i oni se pridruzili streljanju zarobljenih i svezanih civila

   komsija ono sto su ti bosanski srbi, i drugi srbijanci koji su ucestvovali u ubijanju, mucenju..i silovanje muslimanskih zena i djece, to svjet zna, to zna i vuk draskovic, to znaju i srpski zandarmeri koji sada svjedoce o tome

   komsija vi dok ste zivi ova generacija, a i mnogo duze svjet vam je priznao ono sto vi ne priznajete, a budi siguran jednog dana cete i vi priznati, i to je sigurno

   0

   0
 8. O mori,citam ovde i vidim kako ovaj moj ZENA MILJICA JASARI zna dobro taj POEZIJU.Znaci da ce brzo da nauci ono :KOKICE KIKIRIKI
  SEMENKE,KOKICE i jos ce da joj ga dodamo.

  0

  0
 9. А тек ви Рашки Муслимани – па ваша је крв, ваших директних предака натопила ту земљу косовску. Пљујући је, и потирући прошлост – никада нећете имати будућност, увек ћете бит номади.

  0

  0
 10. Ово је доказ да су само босански Срби Босна!
  Против Турака и Арнаута као и полумесеца је на Косову пољу ратовао и Бошњо православни под барјаком са љиљанима.
  А погледај сад коментаре вас из рода – фуј издајице свога рода.

  0

  0
  • dokaz ti stoji u medjunarodnom sudu u hagu…tu ise kakvi ste vi bosanski srbi…ali uredice se to ne brini nista ne ostaje a da se ne vrati .vi cete to doziveti u ovome svjetu kako cete dozivjeti katarzu i kako cete vi prizati sve, makar i iz sibira

   0

   0
   • Е немој ме више засмејавати помињањем тог надри-суда.
    Код сваког иоле озбиљног Србина или Српкиње, то изазива једино подсмех. 🙂
    Кога год су они осудили, исто као да су му круну на главу ставучи пред Србљем!

    0

    0
 11. Колико је крви проливено
  Онамо где су падали јунаци
  Сабље су као миње севале
  Остали крвави барјаци
  Васкрсли сви су јунаци из боја
  Овенчани славом за дела своја

  0

  0
  • ma kakvi junaci bre sta pricas 500 godina si bio u zastiti osmanlija, i nijedna crkva nije porusena

   u to vrjeme ste doziveli civilizaciju, i tada ste poceli i slova da ucite

   0

   0
   • vi srbi ste od poraza uvjek rekli da zapravo su to bile pobjede..tako je bilo sa osmanima, tako je bilo sa Nato

    u vas se pisu hisorije lazno

    0

    0
  • Ђекна још није умрла а кад ће не знамо. Јави то за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ кад је укину. А кад је та Босна држава, што не призна Косово? Би, али не може. Не пита се Бакир и слични. Не да Додик. И тачка!!! Па реците да није тако.

   0

   0
   • bosna ne moze da prizna kosovo,prije nego se stanje u Bosni normalizira
    ta normalizacija ce doci,i istog momenta ne cekajuci dugo bice od strane bosne priznata prijateljska drzava kosovo
    ne pitajte kada,jer to ne znam,ali tome se nadaju svi vecina u europi

    0

    0
   • Pa to samo dokazuje koliko je BIH demokratska drzava! Tako mi zelimo i srbija da su uredi, da se svi saslusaju a ne da se namecu kojekakva rijesenja. Da je srbija nas vise slusala danas bi bila u daleko boljoj poziciji… 🙂

    0

    0
   • maljo morgen
    to uredjenje podrazumeva uhavtanje u kostac sa istinom i genocidom..sto znaci uredjenje na kojem ce oni koji su pocinili genocid biti preuredjeni, a to ce znaciti i novo uredjenje tako da od bosne ce napraviti pravu pravcatu funkcionalnu drzavu, mislim da tu mnogi dosljaci i mnogi gradovi izmenice lik i oblik,i to bas na tom malom entitetu koji je obiljezen u svijetu kao genocid izvrsen nad nenaoruzanim civilima, da u taj entitet kojem je vec postao poznat po losem..i svjet ce to kad tad da uredi…..

    0

    0
 12. BiH treba da prizna Kosovo

  Jahjaga je istakla da je bošnjačka zajednica dobro integrisana u kosovsko društvo i da je prisutna u svim nivoima vlasti. Međutim, nepriznanje Kosova od strane BiH, predstavlja veliku prepreku za istinsku komunikaciju sa bošnjačkom zajednicom koja živi na Kosovu, kao i njihovom kretanju ka matičnoj državi.

  0

  0
 13. Sretene možda ćeš ti priznati i da si Sreten kada Rusi dođu ali veruj mi moraću ti citirati Boru Čorbu koji je ušao u srpske udžbenike:Srbin je lud ,Srbin je proklet jednom ga ubiješ on oće opet, Od priznanja nema ništa .A što se tiče albaskih korena nije isto koren od pečurke i od Hrasta lužnjaka u čijem hladu pečurke rastu.

  0

  0
  • ti ces priznati kada vidis sibir kako komentatori ponekad napisu

   ti niti mozes da zamislis sta je srpska zandermerija cinila na kosovu, a u Bosni znas ti,ali ti glava nerazumna, a ovde pises o rusiji,dok ti kuca puna americke pomoci,inace bi ti sada jos mahao srbija do tokija, a srbi ruke krvave a groblja bi srbiju preplavila, ti ne znas koliko je tela nesrba dovezeno u srbiju, tela zene staraca djece,mladica budalo

   rusija ce ti biti domovina ako nastavis tako

   0

   0
   • Sretene Rusija će biti domovina i meni i tebi ali nećemo mi ići odavde već će oni doći ovde.Na kraju nemoj vređati iako si polupismen ja tebe ne nazivam budalom i ne pretim ti.Nemoj moje lepo vaspitanje shvatiti kao moju slabost.

    0

    0
   • petre izvini ,nisam to mislio stvarno,mi “isklizne” to
    ja mislim da si inteligentan, a sto imas drugo misljenje je to tvoje pravo.

    sto se tice da ce nam rusija biti ovde domovina ,i to je moguce ( u kafani) kao local ime

    petre jel ti znas gde nas vode ovi nasi radikalni vladari ne u rusiju nego u eu ,a rusija vodi rat protiv ukrajine zbog toga sto hoce u eu, pisi negde petre da j to politika ludila a putin ide stopama slobe,zavrsetak znas (kao u Hrvatskoj)

    ja mislim

    0

    0
 14. Zeleo bi da Bosna prizna Kosovo, da bi srbiji bilo omuguceno da bude clan u evropskoj zajednici,i da svi zajedno u regionu gradimo bolje odnose

  0

  0
  • Sretene veruj mi briga Srbiju za Putina kao i obrnuto što nisu sprečili bombardovanje.Jedina je istina da mi imamo bescarinski izvoz u Rusiju i da nam oni daju bolje kredite od EU ostalo ko će s kim da ratuje baš me briga mi i ovako teško živimo još mi trebaju njihovi ratovi.Pozdrav.

   0

   0
  • kada srbija prizna, priznacemo i mi Inchallah,a to mislim da ce biti uskoro, jer srbija mora da zacrta svoju kartu pre nego li zeli u EU, a nemoze u eu ako crta kartu koja za mnoge u Eu je navazeca

   0

   0
  • Golube moj visoko si poleteo pa ne vidiš dobro kada Srbija,Makedonija,Crna Gora i Grčka budu priznale tu tvorevinu biće to bajka sa srećnim krajem,u kojem ćeš ti sviti gnezdo da bi se nasadio.

   0

   0
   • @petre
    budi zahvalan da nas nisu ptice vise uk..li inace bi priznali mi sve,jos i prije

    0

    0
   • u svim tim drzavicama koje si pomenuo ima najmanje 1/4 albanaca, a u nekim i do 40%..i sve te drzave su u nato, imaju albanci korjena svuda

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.