Izvještaj: Propusti na suđenjima za ratne zločine u Crnoj Gori

0
14

Južni Sandžak – Nijedna osoba do sada nije pravosnažno proglašena odgovornom za ratni zločin zato što se na suđenjima u potpunosti ne primjenjuje međunarodno humanitarno pravo, tvrdi se u najnovijem izvještaju crnogorske „Akcije za ljudska prava“.

Zbog pravnih propusta i pasivnosti tužilaštva i domaćih sudova nije bilo nijedne pravosnažne presude na suđenjima za ratne zločine u Crnoj Gori, zaključci su „Akcije za ljudska prava“ u izvještaju objavljenom ove sedmice.

Navodi se da Državno tužilaštvo nije ni u jednoj optužnici koristilo institute saizvršilaštva ili pomaganja, kao oblik odgovornosti osoba na srednjim ili višim pozicijama u vojnoj, policijskoj ili političkoj hijerarhiji.

Propust tužilaštva je i to što ne primjenjuje institut komandne odgovornosti, koji podrazumijeva oblik odgovornosti pretpostavljenih koji su znali ili morali znati za zločin, a ništa nijesu učinili da ga spriječe ili kazne, tvrdi se u izvještaju.

U izvještaju se ističe da ni Viši sud u Podgorici i Bijelom Polju, kao prvostepeni, ni Apelacioni sud Crne Gore, kao drugostepeni, ne koriste svoje ovlašćenje da ispitaju potencijalnu odgovornost okrivljenih po nekom od oblika odgovornosti koji nijesu prisutni u samoj optužnici.

Izvještaj navodi da su u Crnoj Gori u periodu od 2011. godine do maja 2013. godine u toku bila, ili su pravosnažno okončana, četiri suđenja za ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti.

U tom periodu donijeta je samo jedna pravosnažna presuda – u slučaju Bukovica, u kojom su sedmorica bivših policajaca i pripadnika Vojske Jugoslavije (VJ) oslobođeni odgovornosti za nečovječno postupanje i torturu Bošnjaka u Crnoj Gori tokom rata u BiH.

Optuženi su oslobođeni zato što je u Crnoj Gori „nečovječno postupanje“ kriminalizovano tek 2003. godine, deset godina poslije navodnih zločina u Bukovici.

Apelacioni sud je svoj doprinos nekažnjivosti dao i time što je zauzeo stav da se zločini počinjeni tokom devedesetih godina ne mogu procesuirati kao zločini protiv čovječnosti.

„Ovaj stav Apelacionog suda […] je neosnovan, zato što je dovoljno da protivpravnost zločina protiv čovječnosti i elementi tih zločina budu utvrđeni pravilima međunarodnog običajnog prava“, kaže se.

Trenutno su u Crnoj Gori u toku tri suđenja za ratne zločine.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.