Izložba likovnih radova i tradicionalnih upotrebnih predmeta Bošnjaka

0
26

Kosovo – U okviru sportsko-kulturne manifestacije ,,Dan sporta i kulture – Grnčare 2011“ koju je organizovala NVO Relax pod pokroviteljstvom Bošnjačkog Savjeta Kosova, a sve u sklopu ovogodišnje manifestacije Dana Bošnjaka Kosova, u petak je, između dva sportska događaja (vidjeti tekst od subote) održan  kulturni događaj  tj.   izložba likovnih  radova učenika osnovne škole ,,Ekrem Rexha“ iz Grnčara i Novog Sela kao i izložba tradicionalnih upotrebnih predmeta Bošnjaka. Izložbu je organizovao član NVO Relax,  nastavnik Miljazim Pajaziti u saradnji sa nastavnikom iz Novog Sela Admirom Jonuzi.

Naime,  gosti iz udruženje kulturnih stvaraoca Bošnjaka ,,Župogor” uručili  su nagrade najuspješnijim radovima, te prigodnim govorom uvaženih kulturnih stvaraoca Hadži Ajeta Bilibanija i Rasima Kaplanija ,,pojasnili“ prednosti školovanja te da se trebaju više aktivirati u pisanju proze i poezije.

Kulturno dešavanje i druženje sa učenicima te škole pratila je i izložba starih predmeta kod Bošnjaka koji su i danas u upotrebi poput sača, dubaka, kolijevke  itd.

Dobitnici nagrada  su:

Admir Jonuzi, nastavnik iz Novog Sela, koji je učestvovao u organizaciji izložbe te dao veliki doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji svojim radovima, slikama, predmetima od drveta, duborezom itd. Riječ je, dakle, o svestranom i vrlo uspješnom umjetniku sa ovih prostora.

Nagradu za drugo mjesto pripala je učenici IX – 4 razreda osnovne škole ,,Ekrem Rexha“ u Grnčaru Senadi Maksuti, a treću nagradu je osvojila Hasmela Karče iz istog odjeljenja.

Nagrade su bile u vidu knjiga, novčanih nagrada i zahvalnica. Nakon kulturnog događaja za sve prisutne je priređen prigodan koktel.

– Meni je drago što sam danas ovdje među našom talentovanom omladinom te sam vidio da su dječji radovi veoma lijepi i fino urađeni, te sam posebno pozitivno iznenađen radovima nastavnika iz Novog Sela Admira Jonuzija. On je vrhunski pripremio izložbu te svojim duborezom i svojim radovima pokazao svoju talentiranost u svojem poslu. Takođe  mi je drago što sam danas podijelio onim najuspješnijim učenicima svoje knjige – istakao je predsjednik “Župogora“ hadzi Ajet Bilibani iz Donjeg Ljubinja.

– Trebam istaći da su naša djeca zlatna djeca koja vole učiti jer se sjećam mog perioda života kada sam od 1995. do 1998.  godine  radio s našom djecom na vjeronauci. Imamo puno talentirane omladine koja se mogu baviti prozom ili poezijom ali nažalost još nisu otkriveni. Prosvjetni kadar kod nas spava i nadam se da ću ovom izjavom nekog od njih ,,probuditi“ jer kod nas djeca nemaju naviku da se druže sa pjesnicima što nažalost nije u redu. Vjerovatno da među ovom djecom ima puno talenata koje će vjerujem ako nastavimo sa ovakvim ativnostima pronaći sebe u prozi i poeziji i ja bi im poželio puno uspjeha – dodaje Bilibani.

Može se slobodno reći da je ova kulturno–sportska  manifestacija protekla na visokom nivou te pokazala da u ovom regionu ima puno sportskih talenata koje treba pravilno usmjeriti ka profesionalnim sportskim klubovima.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.