Izetbegović: RS nije na ponos ni Srbima ni Tadiću

12
13

BiH – Član Presjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao za Al Jazeeru kako je današnji datum, koji se slavi u Republici Srpskoj, “dan obilježavanja paradržave koja je stvorila paravojsku – koja je napravila zlo“, te je kritikovao dolazak predsjednika Srbije Borisa Tadića u Banju Luku gdje ga je odlikovao predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik.

Upitan da komentira izjavu Tadića kako je privržen dogovorima sva tri naroda, Izetbegović je rekao da je to bila kontroverzna izjava čovjeka koji „može napraviti dobro Srbiji i regionu“.

Ovo što je danas uradio nije na tom planu. Ovo je očigledno jedan ispad koji je kontra tome – u vezi potvrde identiteta svakog naroda, a došao je na krsnu slavu jednog entiteta. Ne znam zašto je to uradio“, zaključio je Izetbegović.

Podsjetio je kako su Bošnjaci, Hrvati, džamije i katoličke crkve zbrisani sa današnjeg prostora RS-a.

Josipović: Nisam čestitao Dodiku

Ured Predsjednika Republike Hrvatske opovrgava kao netočan navod da je Ivo Josipović čestitao 20-godišnjicu postojanja bh. entiteta Republika Srpska.

Službene državne čestitke u ime Republike Hrvatske povodom dana kojim obilježavaju svoju državnost upućuju se samo suverenim državama. Republika Hrvatska poštuje Ustav BiH i strukturu utvrđenu Daytonskim sporazumom. U skladu s tim predsjednik Republike Hrvatske želi surađivati s predstavnicima svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH”, kaže se u saopćenju Ureda predsjednika Hrvatske upućenom sarajevskom listu Dnevni Avaz, odakle su odgovorili da je demant trebao biti upućen RTRS gdje je Milorad Dodik izjavio da je dobio Josipovićevu čestitku ili pak samom predsjedniku RS-a.

Kontroverzne izjave

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je za Al Jazeeru kako su Dodikove izjave kontroverzne.

Rekao je da je proglašavanje RS-a nekoliko dana prije referenduma o nezavisnosti BiH bilo arogantno.

Upitan da li bi otišao na neku proslavu državnosti u RS-u, Izetbegović je kazao: „Današnji datum je dan obilježavanja paradržave koja je stvorila paravojsku koja je napravila zlo“.

“Do rata u BiH je došlo postupno, osnivanjem srpskih autonomnih oblasti, proglašavanjem srpske republike u BiH nekoliko mjeseci prije referenduma, naoružavanjem srpskog naroda od strane JNA koja se svrstala na jednu stranu“, rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je naglasio da Alija Izetbegović nije odbio plan Jose Cutileira, će  ga je potpisao, ali je taj plan pao u sjenu događaja koji su u uslijedili. Kako je podsjetio, Alija Izetbegović je kidnapovan na aerodromu po povratku sa pregovora, a Sarajevo je odmah teško bombardovano.

Osvrćući se na Dodikovu izjavu da „nama BiH nije tijesna“, Izetbegović je kazao:

“Da li je tijesno povratnicima u RS, da li im je tijesno kada ih se pozove na krsnu slavu? Slavi se krsna slava, a onda se govori o tome kako RS predstavlja svačiji identitet.“

Predsjednik Srbije Boris Tadić odlikovan je danas u Banjoj Luci na obilježavanju Dana Republike Srpske najvećim priznanjem ovog. bh. entiteta. Ukazom predsjednika RS-a Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su i bivši predsjednici RS-a Rajko Kuzmanović, Nikola Poplašen, Mirko Šarović i Dragan Čavić.

Izetbegović je i za agenciju Fena rekao da Dodik i njegovi ljudi ponovo insistiraju na priči o “državnosti RS”, što ocjenjuje iritirajućim.

Zaboravljaju spomenuti da je kreiranje RS-a praćeno neizmjernom patnjom Bošnjaka i Hrvata, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici“, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da „nažalost, srpski političari, istoričari, intelektualci ne žele svoj narod suočiti sa očiglednom istinom.“

„Na našu ispruženu ruku, spremnost na pomirenje, želju da se više govori o budućnosti nego o prošlosti, odgovaraju slavljenjem datuma nastanka paradržave, rehabilitacijom haških osuđenika, prognozama o otcjepljenju i državnosti dijela BiH koji po svojoj istoriji, pravu i ustavu pripada i Bošnjacima i Hrvatima, i svim ostalim koje je Karadžićeva vojska protjerala prije dvadeset godina s kućnih pragova.”

U svakom slučaju, nećemo dozvoliti da oni svojom propagandnom mašinerijom prekriju stvarnu sliku o nastanku tog entiteta. Učinit ćemo ono što su srpski lideri trebali davno da učine. Podsjetit ćemo sve i svakoga da je dvadeset godina RS-a zapravo dvadeset godina na koje srpski narod u BiH nikako ne bi trebao biti ponosan. Naprotiv.“

Daytonski sporazum

Izetbegović je naglasio da predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nije čestitao RS-u.

„To je demantovao i javno, a i u telefonskom razgovoru koji smo jutros obavili. Što se tiče proslave dana nastanka entiteta, to može biti samo datum potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma jer su entiteti legalne tvorevine od tog datuma. Dakle od novembra 1995.“

Deveti januar 1992. godine je, naglasio je Izetbegović, dan formiranja paradržave i paravojske koja je sa tog teritorija BiH etnički očistila nesrpsko stanovništvo, te porušila sve bogomolje osim pravoslavnih.

“Protjerivanje Bošnjaka i Hrvata praćeno je stravičnim zločinima, konclogorima i kulminiralo je genocidom u Srebrenici. To nije datum za ponos nikome, ni bosanskim Srbima, niti njihovim liderima, niti predsjedniku Borisu Tadiću“, rekao je Izetbegović.

Tadić je rekao da Orden Republike Srpske na lenti  predstavlja obavezu da saradnja sa obje strane Drine bude sve plodotvornija.

Lazović: Dvolična Tadićeva politika

Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH iz vremena rata 1992.-1995. godine, osudio je današnji boravak predsjednika Republike Srbije Boris Tadića na proslavi u Banjoj Luci.

“Još jednom se pokazuje njegova dvolična politika prema BiH u kojoj jedno govori, a s druge strane vodi kolonijalnu politiku prema Republici Srpskoj na način da se ponovo vodi politika srpstva umjesto da se Srbija, BiH i druge zemlje regiona okreću evropskim principima i standardima na način da se priznaje potpuni suverenitet susjednih država”, kazao je bivši predsjednik Skupštine BiH Miro Lazović.

Lazović je izjavio da se 9. januara 1992. godine dogodio svojevrsni udar na Ustav Republike BiH, jer je tada vrhuška SDS-a, na čelu s Radovanom Karadžićem i Momčilom Krajišnikom, nagovijestila otvaranje ratnih opcija za stvaranje posebne teritorije unutar BiH.

Lazović je za agenciju Fena rekao da je ovaj događaj nagovijestio stradanja Bošnjaka, Hrvata i drugih građana na prostoru BiH za koji su oni smatrali da bi trebalo da pripadne srpskom narodu.

“Nastavak te politike je preuzelo i aktuelno vodstvo Republike Srpske na čelu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji bez ikakvog ustezanja i straha veliča haške optuženike, iako su optuženi za najstrašnije zločine, uključujući genocid”, ukazao je on.

„Obaveza je da tu saradnju činimo plodotvornom za dobro građana i svih ljudi. Ta saradnja treba da povezuje ne samo srpski narod, već sve narode i ljude dobre volje”, istakao je Tadić na svečanosti dodjele ordena povodom Dana i krsne slave Republike Srpske.

On je dodao da odlikovanje predstavlja ličnu obavezu za njega da nastavi održavati posebne odnose Srbije i RS-a tako da njen rezultat budu novi mostovi, univerziteti, naučna saradnja, novi putevi i energetski objekti.

Tadić je istakao da se u prošlim godinama na tom polju mnogo učinilo, ali da u budućnosti može i više.

Predsjednik Srbije zahvalio je predsjedniku RS-a, istakavši da mu je izuzetna čast što je primio odlikovanje, koje, kako je rekao, pripada Srbima, Srbiji i njenim građanima.

Isto odlikovanje dodijeljeno je i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, te episkopima zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju.

Brojne delegacije

Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem dodijeljen je Boračkoj organizaciji Srpske, Specijalnoj jedinici policije MUP-a Srpske, zamjeniku direktora “Optima grupe” Banjaluka Anatoliju Kiselevu i senatoru Republike Srpske Predragu Lazareviću.

Orden časti sa zlatnim zracima dobili su biskup banjalučki Franjo Komarica, a posthumno rabin Jevrejske zajednice u Republici Srpskoj Jozef Atijas.

Orden Njegoša prvog reda uručen je redovnom profesoru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Stevi Pašaliću, rukometašu Rukometnog kluba Barcelona Danijelu Šariću i sportskom radniku Miroslavu Petričeviću.

Svečanost dodjele odlikovanja održana je u Palati Republike u prisustvu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, potpredsjednika Srpske Emila Vlajkija i Enesa Suljkanovića, premijera Srpske Aleksandra Džombića, ministara u Vladi Srpske, premijera Srbije Mirka Cvjetkovića, prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića.

Svečanosti su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, ruska i srpska delegacija, te brojne druge zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života RS i BiH.

Dodiku uručen ruski orden

Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uručen je Orden Družbe, kojim ga je odlikovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Dodiku je odlikovanje uručio ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti povodom Dana i krsne slave Srpske – Svetog arhiđakona Stefana, prenijela je agencija SRNA .

Orden RS na lenti, koji Dodik dodjeljuje Borisu Tadiću, bivšim predsjednicima RS i vladikama, dobili su 90-ih godina i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Nikola Koljević, javlja dopisnica Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“Taj orden je najvažniji, tj. najvrijedniji prema Ustavu RS i može biti na lenti ili na ogrlici. Šefovima stranih država predviđeno je da bude uručen na ogrlici (tako je bilo sa Slobodanom Miloševićem, Momirom Bulatovićem, patrijarhom Pavlom i Irininejom). Međutim, najavljeno je da će Tadiću biti uručen na lenti”, kaže Smiljanić.

Takođe, kroz Banjaluku u nedjelju je prolazilo reklamno vozilo Srbskog (tako oni to pišu) narodnog pokreta “Izbor je naš” povodom 20 godina RS, izvještava naša dopisnica. Na njima su slike Dodika, Karadžića, Krajišnika.

“Predsjednik te organizacije je Dane Čanković i on je, između ostalog, odgovoran za lijepljenje onih plakata za krsnu slavu Radovana Karadžića. Međutim, ovdje taj pokret niko ne shvata ozbiljno, niti ko obraća pažnju na te njihove postupke pretjerano, ali u FBiH uvijek imaju odjeka. Oni su inače NVO, koja se zalaže za izdvajanje RS od BiH i protive se članstvu BiH u NATO”, kaže Ljiljana Smiljanić.

Skupština srpskog naroda u BiH je prije dvije decenije u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju RS-a.

Od 1998. godine administrativni, politički i ekonomski centar RS je u Banjaluci. RS, kojoj je Dejtonom pripalo 49 procenata teritorije BiH, ima površinu nešto manju od 25.000 kilometara kvadratnih.

Čestitke iz Beograda i Zagreba

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas uputio je čestitku predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, javio je Tanjug.

Čestitam vam ovaj značajan jubilej sa željom da u narednom periodu nastavimo da radimo na jačanju međusobnih veza Srbije i Republike Srpske radi stvaranja boljih uslova za život svih naših građana”, navodi se u čestitki gradonačelnika Beograda.

“Uveren sam da ćete, kao i do sada, uspeti da odgovorite na brojne izazove kako bi se očuvala politička i ekonomska stabilnost i obezbedio mir i opšti napredak Srpske”, poručio je Ðilas.

Dodik je u nedjelju navečer u intervjuu RTRS rekao da je dobio čestitku Ive Josipovića povodom 20. godišnjice RS.

Izvor: Aljazeera.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

12 KOMENTARI

 1. Ako si Dobro procitao ja nigdje nisam rekao da kr rahmetli predsjednik prodao bilo koji pedalj BiH,samo sam istakao da je bio primoran da potpise iako svi znamo da je Armija BiH bila pred Banja Lukom.moja por ta je bila da je Dejtonski mirovni ugovor validan samo ako su ispunjeni svi aneksi ugovora,à posto za Bosnjacku stranu najvazniji aneks o povratku stanovnistva nije ispunjen,samim tim Bosnjacka strana ima pravo da trazi ponistenje Dejtonskog ugovora i povratak na ustav Republike BiH koji je vazio prije Dejtona.

  0

  0
  • REPUBLIKA KOSOVA ZABRANJUJE UBUDUCE TADICU ULAZAK U ZEMLJU

   Kosovo – Vlada Kosova ubuduće neće dopustiti ulazak predsjednika Srbije Borisa Tadića na Kosovo. Kako navodi Tanjug, izjavio je to zamjenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuci, i to zbog Tadićevih političkih izjava za Božić u manastiru Visoki Dečani.

   Kuci je prištinskoj televiziji Klan Kosova rekao da je Tadić zloupotrijebio posjet manastiru Visoki Dečani za Božić rekavši da je Kosovo srpska zemlja te da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova.

   Izvor: Bosnjaci.net

   0

   0
 2. mene četnici nemogu iritirati,jer mnogo imam iskustva s njima,imaju necistu krv,koja nece nikad mirovati,i odustati od genocidnih planova,ali me zabrinjavaju ovi naši Bošnjaci,koji su se postavili ponizno,kao sluge,narodu koji im nije ni do koljena!!!

  0

  0
  • REPUBLIKA KOSOVA ZABRANJUJE UBUDUCE TADICU ULAZAK U ZEMLJU

   Kosovo – Vlada Kosova ubuduće neće dopustiti ulazak predsjednika Srbije Borisa Tadića na Kosovo. Kako navodi Tanjug, izjavio je to zamjenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuci, i to zbog Tadićevih političkih izjava za Božić u manastiru Visoki Dečani.

   Kuci je prištinskoj televiziji Klan Kosova rekao da je Tadić zloupotrijebio posjet manastiru Visoki Dečani za Božić rekavši da je Kosovo srpska zemlja te da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova.

   Izvor: Bosnjaci.net

   0

   0
 3. Ovo može začuditi samo neku staru nenu.Potrbno je samo postaviti pitanje,ima li državi Srbiji i jedan Bošnjak koji sjedi u parlamentu i u vladi te države.Nigde nemože da se pročita njihova izjava povodom ovoga.ništa to nije slučajno pa ni izjava Rasima Ljajića da u Sandžaku postoje separatisti i to istog tog dana.Bošnjaci ako nesačuvate sebe ni Allah vas nemože sačuvati jer nas izdajice iz sopstvenog naroda prodadoše i izdadoše !

  0

  0
 4. Cudim me sto i ovaj lik nije bio u Banja luci. Samo prije nekoliko meseci je izjavio “da bosnjaci trebaju ici u Beograd po savet, ako zele buducnost na ovim prostorima”. Zato kazem da me cudi sto nije na ovo slavlje jer mu je blize nego Beograd a mogao je dobiti i neki savet od svojih ucitelja!

  0

  0
 5. Što bi rekli stari pametnom je i šaret dovoljna a budali zbori do sutra on te ne razumije.Kod našeg naroda na žalost budala i nepismenih je koliko hoćeš.Ovo bih povezao sa time što se obistinjuje svakim danom da je srpska ideologija,strategija,planovi i ciljevi ujednačeni.Dakle nema razlike između Karadžića,Mladića,Šešelja,Arkana,Miloševića,Koštunice,Tadića.Oni su samo izvršioci radova na ovaj ili onaj način a strateg,organizator,inspirator su SANU i SPC.Da se vratim na početak zašto sam naveo starinsku misao upravo zbog toga što na žalost većina “bošnjačkih”političara ovo ne uviđa ili za račun interesa ne obraća pažnju na posljedice djelovanja istih prema narodu već mu je sopstveni interes ispred društvenog i nacionalnog.Tako je i mlađani Izetbegović pružio ruku agresoru a autentične predstavnike Bošnjaka u Sandžaku podaštava,umanjuje im značaj i daje do znanja da nemaju nikakvu podršku a kamoli pomoć od matice dajući tako odriješene ruke vlastima da sa nama radi šta joj je volja.Bojim se da se kasno ne probude mnogi koji nas na žalost predstavljaju!!!

  0

  0
 6. Alija Izetbegovic je napravio istorijsku gresku po nagovoru svog sina Bakira i MZ sto se izdigao iznad vazeceg Ustava BiH i potpisao sto nije imao pravo Dejtonski sporazum kojim je priznato sve ono sto je planirano 9.januara 92 a kasnije ostvareno na politici KRVI,GENOCIDU i PROGONU !!!
  BOSNJACI su dovedeni u Dejtonu u vrlo tezak polozaj,
  Alije se u ime svog naroda odrekao pola BiH u korist
  POCINIOCA PLANIRANOG GENOCIDA i tako je nastala genocidna tvorevina na krvlju i kostima nevinih zrtava! Nazalost lideri Bosnjaka Izetbegovic ,Tihic i Radoncica koji rade i govore po zadatatku MZ suprotno od stava svog naroda koji nikada nece priznati genocidnu tvorevinu oni priznaju i traze da mi gradimo demokratsku BiH na temeljima FASIZMA na priznatim rezultatima GENOCIDA i PROGONA na osnovama Dejtona!

  0

  0
  • Svi mi dobro znamo i sjecamo se okolnosti zbog kojih je potpisan Dejton sa kojim se niti ja niti dragi moji Bosnjaci ne slazemo.Posto je vodjen krvavi rat sve do 95 godine narod je bio iscrpljen gladan ostavljen od strane medjunarodne zajednice na milost i nemilost,i u tom trenutku da bi se izbjegle nepotrebne zrtve i dalje vodjenje rata pribjeglo se potpisivanju Dejtona kojim niti jedna strana nije bila zadovoljna u potpunosti.Svi znamo da su nam bili namijenili podjelu BiH izmedju Srbije i Hrvatske i na tome su planu zdusno radili Tudjman i Milosevic,prema tome Srbija nije dobila 70 posto Bosne koliko su zahtijevali,Hrvati nijesu dobili republiku Herceg Bosnu,a ni Bosnjaci nisu bili bas toliko vojno jaki da bi sami rijesili pitanje Bosne.U takvim okolnostima pojavila se mogucnost za postizanje mirovnog sporazuma na koji su pozvani da posjetim predsjednici drzava Bosne Srbije i Hrvatske i potpisali mirovni ugovor kojim se okmoncava rat.Vi dobro znate kao i ja rijeci naseg rahmetli predsjednika da u datim okolnostima i sa medjunarodnom zajednicom u tom momentu nije moglo vise da se dobije znaci i da je nas rahmetli predsjednik bio pod pritiskom medjunarodne zajednice da potpise.Uglavnom sa ovim potpisom BiH nastavlja svoj kontinuitete kao suverena i nezavisna drzava i zastava BiH se zavijorila na East Riveru.E sad ovdje treba staviti naglasak na pojedine anekse Dejtonskog mirovnog ustava koji znace ako se ne ispune do kraja, a i sami vidimo da se aneks ugovora o povratku izbjeglica nije ispunio,ugovorna strana u ovom slucaju Bosnjacka strana nije zadovoljna neispunjenjem ovog aneksa ima pravo da trazi od medjunarodne zajednice ponistenje Dejtonskog ugovora zbog neispunjavanja ovog za Bosnjake najvaznijeg aneksa.

   0

   0
  • ne bi se slozio sa tim , rahmetli Alija Izetbegovic nikada nebi prodao ni jedan pedalj BiH a jednostavno stace ti zemlja ako izgubis sav svoj narod, velike sile su htele to i tacka, a sada je na nama kako dalje i sta dalje

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.