Izetbegović: Opstrukcije RS-a u ovoj godini prešle su crvenu liniju

0
6

Izetbegović: Opstrukcije RS-a u ovoj godini prešle su crvenu liniju
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije podsjetio javnost na procese i događaje koji su obilježili godinu na isteku, te je naglasio da su u 2016. godini nastavljeni pozitivni, ali i negativni procesi koji su obilježili i 2015. godinu.

– Izuzetak je ekstremizam koji je gubio energiju i koji očigledno jenjava. U 2016. godini nije zabilježen niti jedan odlazak građana BiH na strana ratišta. Reforme, integracijski procesi i ekonomija su napredovali i donijeli opipljive rezultate. S druge strane, opstrukcije vlasti RS-a, oličene u nastupima i aktivnostima Milorada Dodika, u 2016. godini su prešle crvenu liniju – kazao je Izetbegović.

Najmarkantniji pozitivni iskorak u ovoj godini je, smatra Izetbegović, iskorak koji je BiH napravila na evropskom putu, odnosno napori Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada u provedbi Reformske agende, što je u konačnici rezultiralo prihvatanjem aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Istaknut je i napredak na putu ka članstvu u NATO-u.

– Vjerujemo da je potpuna integracija u EU i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u BiH. Proces evropskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i ubrzavanja ekonomskog razvoja. Jednako tako smo uvjereni da BiH može biti spona između istoka i zapada, što nam naša historijska i kulturna baština omogućava i na što nas naša tradicija obavezuje – izjavio je predsjednik SDA.

Odnosi u regionu su se, ocjenjuje Izetbegović, kretali uzlaznom putanjom, uprkos povremenim krizama i izjavama pojedinih zvaničnika.

– Nervozne reakcije na moju ljetošnju posjetu Sandžaku od strane onih koji iz Srbije u BiH dolaze kada god hoće, kao i olako date procjene nekih hrvatsih zvaničnika o „hiljadama povratnika iz Sirije u BIH“ i o navodnoj „radikalizaciji islama“ su potvrdile da još ima onih koji vjeruju da su „svi narodi na Balkanu ravnopravni, ali da je njihov najravnopravniji“ i prisilile nas da reagujemo i stvari postavimo na pravo mjesto – izjavio je Izetbegović.

Posebno su naglašeni ekonomski pokazatelji koji ukazuju na napredak BiH koji je ostvaren u godini na isteku.

– BDP je porastao za 3.2 posto, industrijska proizvodnja 4.1 posto, izvoz također 4.1 posto, pokrivenost uvoza izvozom konačno je dosegnula 60 posto, devizne rezerve su povećane za skoro 800 miliona KM, novčana masa za više od milijardu KM, depoziti u bankama za okruglo milijardu KM, stopa nezaposlenosti je pala sa 27.7 na 25.4 posto. Federacija BiH, mada organizaciono i politički složenija od RS-a, zabilježila je bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku. Broj turista koji su posjetili Federaciju prešao je milion, od čega preko pola otpada na grad Sarajevo. Stabiliziran je rad rudnika, otpočeta gradnja HE Vranduk, značajan porast zabilježila je i poljoprivreda, kao i industrija, naročito namjenska industrija – izjavio je predsjednik SDA.

Kao ključnog generatora lošeg stanja u RS-u, Izetbegović je naglasio predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

– On svojim upornim napadima na državu BiH, OHR, Ustavni sud, nametanjem nacionalističkih i secesionističkih tema, pokušava odvući pažnju od stanja i prolema koji sve teže pogađaju građane RS-a – izjavio je Izetbegović.

SDA je, poručio je Izetbegović, na proteklim izborima potvrdila status najjače i najznačajnije političke stranke u BiH.

– Dobili smo jasnu poruku naroda i dobili smo je na vrijeme. Birači podržavaju SDA, njene ciljeve, cijene njen duh i njenu politiku. Dali su joj višestruko više glasova nego ostalim probosanskim strankama, ali ne podržavaju sve i svakoga, ne podržavaju „naslijepo“ one koje im SDA ponudi. Biraju, prihvataju, odbacuju… Tako će biti i u jesen 2018. godine, samo još izraženije. Valja se potruditi i u „drugom poluvremenu“ ovog mandata uraditi dobar posao, te ponuditi kvalitetne kadrove na izborima 2018. Neće biti merhameta prema nepopularnim kadrovima SDA jer to može koštati stranku, a time i narod i državu BiH – poručio je Izetbegović.

Govoreći o izbornom procesu u Stocu, predsjednik SDA je kazao da će SDA bojkotovati ponovljene izbore ukoliko CIK nametne odluku o izborima sa samo jednim kandidatom i režiranim ishodom. Na pitanje o Fikretu Abdiću, novom načelniku Općine Velika Kladuša, Izetbegović je izjavio da je on i dalje „najveći izdajnik bošnjačkog naroda i ratni zločinac“. Odnosi sa Savezom za bolju budućnost (SBB) su dobri, uprkos pokazateljima koji govore o neiskrenim namjerama jedne strane da ti odnosi i ostanu dobri.

– Ono što čitamo u medijima u vlasništvu Fahrudina Radončića unosi bojazan da će stvari krenuti ponovo onako kako ne treba. Jako teško će biti zadržati koaliciju, ako se ove stvari nastave na ovakav način. Biti u poziciji i u vlasti, a u isto vrijeme napadati partnere u vlasti, teško da će se moći tako nastaviti – izjavio je Izetbegović.

Faktor.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Izetbegović: Opstrukcije RS-a u ovoj godini prešle su crvenu liniju


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.