Izetbegović o Pelješkom mostu: BiH će zaštitu svojih prava tražiti pred međunarodnim institucijama

6
9

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović oglasio se saopćenjem za javnost povodom početka gradnje Pelješkog mosta.

U saopćenju za javnost Izetbegović ističe da Republika Hrvatska već duže od 12 godina izbjegava sa BiH postići dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.

– BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantirana Konvencijom UN-a. Institucije BiH su u proteklih 12 godina, kroz komunikaciju s institucijama Hrvatske, poduzele sve neophodne radnje kako bi zaštitili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu – izjavio je Izetbegović.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru.

– To je jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao. Hrvatska je više puta zvanično obaviještena o takvom stavu BiH, uz ostalo i pismom putem Ambasade BiH u Hrvatskoj 2009. godine. Od 2014. do danas Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH poduzeli su niz koraka i usvojili niz zaključaka u kojima se ponavlja raniji stav iz zaključka Predsjedništva BiH, i o tome su uredno obavještavali nadležne institucije Hrvatske i Evropsku komisiju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH upozorio je da su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH.

– Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina. Generalni direktor Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Marc Lemaitre 29. septembra 2017. godine je pisao Spomenki Đurić, državnom sekretaru Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, u kojem je Hrvatska pozvana da riješi otvorena pitanja sa BiH oko izgradnje mosta Kopno – Pelješac te da se u međuvremenu suzdrži od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje EU u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Hrvatska na ovo pismo nije odgovorila na zadovoljavajući način – saopćio je Izetbegović.

On navodi da je Hrvatska, unatoč svemu navedenom, ignorirala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencijom UN-a.

– Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne da nastave poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH, bez obzira što su u tim institucijama jasno vidljive opstrukcije onih kojima su, nažalost, interesi Hrvatske iznad interesa vlastite zemlje – navodi se u saopćenju za javnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića povodom početka gradnje Pelješkog mosta.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Izetbegović o Pelješkom mostu: BiH će zaštitu svojih prava tražiti pred međunarodnim institucijama


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. sto se podrske tice cijeli genocidni entitet rs moze da podrzi mog Sisoja …
    Bosna je svakim danom sve vise drzava Bosnjaka i ostalih

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.