Izabrano novo predsjedništvo i potpredsjednici bošnjačke stranke

0
35

Južni Sandžak – Na prijedlog predsjednika Rafeta Husovića, Glavi odbor BS je za potpredsjednike stranke izabrao Kemala Purišića iz Plava, Muniba Ličinu iz Bara i Osmana Nurkovića iz Rožaja.  Pored potpredsjednika, članovi Predsjedništva BS biće i šef poslaničkog kluba Suljo Mustafić, kao i Orhan Šahmanović, Ejup Nurković, Safet Kurtagić, Jonuz Mujević, Kemal Zoronjić, Rešad Sijarić, Dr Nedžad Drešević, Sabahudin Mustafić, Adem Fetić i Adnan Muhović, za generalnog sekretara je izabran Sabro Kalač.

Na sjednici koja je održana u Plavu, Glavni odbor BS je podržao stavove predstavnika Bošnjačke stranke oko izbornog zakonodavstva i pozdravio nalaženje kompromisnog rješenja autentične zastupljenosti manjinskih zajednica odnosno odgovarajućeg rješenja afirmativne akcije.

Pozdravljamo sve napore da se dodje do kompromisa i usvoji izborni zakon i time ispuni prvi uslov Evropske komisije i Crna Gora dobije datum početka pregovora. Bošnjačka stranka je , od samog početka veoma posvećeno i sa puno spremnosti na kompromis radila na izradi izbornog zakona. Spremni smo da i dalje činimo napore da se nadju odgovarajuća rješenja, ali ne na štetu bošnjačkog naroda i njegovih interesa.

Zbog toga našu podršku nema rješenje izbornog zakona koje ne garantuje odgovarajuću afirmativnu akciju kako na državnom , tako i na lokalnom nivou, kao i zastupljenost manjinskih predstavnika u izbornim komisijama, jer je autentično političko predstavljanje manjina na državnom nivou i u opštinama garantovano Ustavom Crne Gore.

Bošnjačka stranka podržava napore Vlade da se kroz izmjene opšteg Zakona o obrazovanju dodje do odgovarajućih i za sve nacionalne zajednice prihvatljivih rješenja. Budući da je Ustavom Crne Gore definisano da je službeni jezik crnogorski, a da su jezici u službenoj upotrebi: srpski, bosanski, hrvatski i albanski, tražimo da svi oni koji govore jezike u službenoj upotrebi budu tretirani na isti način u vaspitno-obrazovnom procesu. Tražimo da se svim nacionalnim zajednicama omogući da, pored službenog crnogorskog, u sredinama u kojima žive, u nastavnom procesu, izučavaju i svoj maternji jezik.

Bošnjačka stranka će podržati i izmjene i dopune zakona o državljanstvu, kojima se predvidjaju olakšice za dobijanje crnogorskog državljnstva, ali tražimo da ovim rješenjima budu obuhvaćeni, pored državljana porijeklom iz država bivše Jugoslavije, i državljani drugih država koji ispunjavaju definisane uslove za sticanje crnogorskog državljanstva.

Izvor: BosnjackaStranka.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.