Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bio razmatran adaptirani SSP

8
0

ivanicSarajevo – Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS-a, blokirao je sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Vijeće ministara BiH usvojilo je 14. juna izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH, o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a sa pratećim zaključcima i narednim koracima. Izvještaj je tada upućen Predsjedništvu BiH u procedure daljeg odlučivanja i odobravanja.

Ivanić tražio izjašnjenje Vlade RS-a
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, predložio je odmah dan poslije, odnosno 15. juna, da Predsjedništvo održi hitnu telefonsku sjednicu na kojoj bi bio usvojen izvještaj o adaptaciji SSP-a čime bi BiH ispunila važan uvjet na putu EU integracija.

No, Ivanić je ovaj zahtjev odbio uz insistiranje da se o adaptaciji SSP-a očituje Vlada RS-a. Čović je bio protiv uključivanja entitetskih vlada, ali je zatražio, ako već bude uključen entitetski nivo, da se o adaptiranom SSP-u izjasne i kantonalne vlade te Brčko distrikt.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prihvatio je prijedlog da se zatraži izjašnjenje od entitetskih i kantonalnih vlada. Svih deset kantona i Brčko distrikt dali su saglasnost na adaptirani SSP, ali se još uvijek čekaju entitetske vlade. Vlada FBiH će svoje odobrenje dati najvjerovatnije u naredna dva ili tri dana.

No, ono što je primjetno jeste da je Vlada RS-a 10. juna jasno iznijela stav da su za ovaj entitet predložene izmjene SSP-a neprihvatljive.

“Predloženim pozicijama, bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede, u uslovima nekorištenja mjera zaštite, nismo uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom momentu. Vlada Republike Srpske i Ministarstvo smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora RS, odnosno da bi se on doveo u izuzetno težak položaj, posebno primarna proizvodnja. U tom smislu, odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz RS, moraju preuzeti kadrovi RS u Savjetu ministara BiH”, dio je iz saopćenja Vlade RS-a.

13. juli krajnji rok
Također, još nisu jasni odnosi unutar samog Saveza za promjene. Ministar Mirko Šarović podržao je adaptaciju SSP-a, a očigledno su to učinili i drugi ministri u Vijeću ministara BiH.

Mediji u RS-u od ranije spekulišu da postoji određena vrsta sukoba unutar Saveza za promjene na relaciji Mladen Bosić – Mladen Ivanić. Također, vidljivo je približavanje Ivanića i Dodika pri čemu je Bosić, na neki način, isključen iz aktuelnih dešavanja.

BiH još uvijek nije ispunila niti jedan od dva ključna uvjeta za razmatranje naše aplikacije za članstvo u EU. Naime, mehanizam koordinacije još uvijek nije definitivno usaglašen kao ni prilagodba SSP-a.

Ključni rok je 13. juli kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU. Ako tada EU ne odgovori pozitivno na aplikaciju naše države za članstvo u EU realno je očekivati da cijeli proces integracija, zbog činjenice da nakon Slovačke predsjedavanje Evropskom unijom preuzima Mlata i Velika Britanija, bude odgođen.

(Klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ivanić blokirao sazivanje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bio razmatran adaptirani SSP


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Sandžak Republika.
  Jedino što ti je dobar nick.
  Sve ostalo šta si napisa obične budalaštine .Ovoliko sranja u jednom tekstu odavno ne pročitah.
  Savjet:Ostavi se kockastih na miru jer stvarno ne znaš s kim imaš posla.

  0

  0
  • kako?moraju se prvo promjeniti oni svijtski moćnici koji su ga napravili!oni su ga NAPRAVILI BAŠ ONAKO KAKO SU HTJELI, DA BIH BUDE NAKAZA OD DRŽAVE!!!!

   0

   0
   • Postojalo je misljenje da ce se nakon zavrsetka ratnih dejstava strasti smiriti a onda drzava uredivati. Ono sto svjetski mocnici nisu znali je da uzrok rata nisu bile neke neracionalne tenzije medu stanovnistvom vec velikosrpska politika koja u kontinuitetu tezi ka stvaranju velike srbije. Sada to svima postaje jasno – jedino totalno slamanje velikosrpstva omogucava dugorocni mir na balkanu!

    Jos bolje je to da srpski faktor zateze bas na pitanju priblizavanja bosne NATOu sto ce dati dodatni inpuls odredenim strukturama da se pozabave bosanskim problemom… 😉 🙂

    0

    0
   • I sam sam/-dugo kontao tako/-isto …

    da su ga skrojili/-JESU ….ali, po Želji/-volji naci-stranaka: SDA, SDS i HDZ-a …

    Tačnije – bio je to kompromis …

    između Servije/-MiloŠević, Servatije/-Tuđman i Basne/-RBiH-Idrizbegović -izjašnjeni Servin … dva Servina i jedanog Servata/-s jedne strane, i međunarodne zajednice/-i država koje su već priznale Basnu/-RBiH … među njima i pravoslavne/-Biugarska, Grčka i Rusija – koje nisu htjele opovrgnuti ono što su nihove vlase/-i parlamenti već odobrili/-izglasali …

    – Basna ostaje/-u njenim granicama/-zahtjev MZ – ispoštovan
    – Basna podjeljena/-ali ne na tri nezavisna dijela/-kako su SDA.SDS i HDZ
    hotili, već na dva – zavisna dijele/-entitete – zasluga USA/-Klinton, i Rusije
    zajedno s ostaim članicama pika …

    Incijativa za promjenu Ustava/-Dejton 2/- može/-mora doći iz Beograda, i Sarajeva/-koji mora imat saglasnost Banjaluke … izgleda komplicirano ali nije … ako se Beograd izjavi za Dejton 2/-Banjaluka će kao i Pale ’95 morati prihvatiti promjenu Ustava/-Dejton 2 ili još bolje Berlin 2 …

    To je u interesu i Slovenije: Srbije/-da dobije izlaz na more/-ostrvo ili enklavu/-kao ruski Kalingrad ili oboje … Slovenija slobodan izlaz na otvoreno a granicu s Hrvaskom pomjeri na rijeku Mirnu …

    →Nepošteno je da Servatija ima čitav Jadran/-od CG do Slovenije …

    Dalmacija nije nokad bila Hrvatska/-čak ni u NDH, jer je to dio Basne /-Ilirije po vama Servoslvije – koji je padom bosanske Kraljevine/-bio zapostavljen/-zanemaren od Osmanlija te je taj dio Basne/-Dalmacija oko 400 godina bila u vlasti italijana a 100-150 godina u vlasti prvo mađa a kasnije i strijana …

    Dakle, od Dejtona 2/-ili Berlina 2 …

    ako bi Srbija, Basna i Slovenija radile iskreno/-zajedno sigurno bi profitirale, a kockasti mogli samo da se slikaju/-jer je činjenica da u oslobađanju Servatij/-od Italijana, Njemaca i njih samih – najmanje je učestovalo/-i živote izgubilo – Servata/-Hrvata …

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.