IUNP partner u projektu “Simulacija krivičnog postupka” u oviru Proljećna šklola prava Misije OEBS-a

0
109

Takmičenje u okviru Proljećne škole prava, na kojem studenti prava simuliraju krivične i parnične postupke, počelo je u Novom Pazaru. Događaj je organizovan u okviru projekta koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji uz podršku Stalne misije Sjadinjenih Američkih Država pri OEBS-u, a u partnerstvu sa lokalnim pravosudnim institucijama u Novom Pazaru.

Cilj Proljećne škole prava je povećati vještine među mladim pravnicima u Novom Pazaru kako bi teorijsko znanje mogli premjestiti u praksu. Specifičnost projekta je što su angažovani lokalni eksperti od suda, tužilaštva, advokature pa do profesora. Zajednički su kreirali samu metodologiju i bili mentori studentima kako da izvedu projekt do kraja.

– Ovaj projekt traje dvije godine i ovo je samo prva faza koja se realizovala u vidu simulacije suđenja. U drugoj fazi ići će obuka za polaganje pravosudnog ispita za mlade pravnike iz Novog Pazara. Treća faza je mogućnost da mladi pravnici dobiju stipendije za stažiranje u državnim institucijama u Beogradu, kaže Mikaela Turman, misija OEBSa u Srbiji.

Poseban događaj koji je okupio najvažnije institucije. Partner u projektu Internacionalni univerzitet (IUNP).

– Ovo je jedinstven projekt u državi pa i šire gdje je napravljen spoj teorije i praktičnih znanja. Ono što će studenti raditi kad završe fakultet ovdje su imali prilike prije završetka studija.  Vježbanje i praktikovanje pravničkih vještina u praksi cilj je projekta. Mi smo kao mentori i koleginica Samra Dečković kao asistent na Departmanu kao i ja mentori za studenti našeg Univerziteta uzeli učešće u ovom projektu, naglašava doc.dr. Aleksandar Ivanović.

Prema riječima Ramiza Memšahovića, studenta IUNP-a ovo je sjajna prilika kako bi se kao budući pravnici afirmisali na polju praktičnog rada i da bi stekli nova znanja.

Tahir Jašarević student Državnog univerziteta naglašava projekt vidi kako sjajnu priliku.

– Za nas studente kako Internacionalnog tako i Državnog univerziteta od izuzetnog je značaja zato što nemamo priliku da u toku osnovnih studija steknemo praktična znanja. 

Program uključuje simulaciju krivičnog slučaja sudnice i građanskog-parnice. Tako će se nagrađivati, između ostalog, najbolje retoričke vještine, pisanje akata u samom postupku. Predviđeno je po šest nagrada za studente oba univerziteta pa će njih 12 dobiti mogućnost da posjete centralne državne institucije u Beogradu.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.