IUNP na konferenciji „ Investicije u funkciji ekonomskog razvoja i procesi integracija “ u Ulcinju

0
12

Novi Pazar – Delegaciju su činili: Prof.dr Šefket Krcić, doc.dr Mirsad Nuković, doc. Dr Bećir Šabotić.

Na Konferenciji su svojim radovima učestvovali i Dr Jusuf Nuković, Msc Bajram Dacić i phd Rešad Azemović, takođe iz Sandžaka.

Pozdravni govor između ostalih imao je prof.Krcić, gde je prisutne pozdravio u ime rektora Univerziteta u Novom Pazaru prof.dr Mevluda Dudića, i učesnicima poželeo sretan rad.

PETA MEĐUNARODNU  NAUČNU  KONFERENCIJU : „ INVESTICIJE U FUNKCIJI EKONOMSKOG RAZVOJA I PROCESI    INTEGRACIJA“,  Ulcinj,  5 april  2013 godine

Ciljevi  Konferencije :

Regulisanje lokalne ionfrastrukture kao dobra mogućnost za razvoj stranih investicija

Ulcinj – Metropol turizma Jadransko-Jonski

Zaštita i očuvanje životne sredine na lokalnom i regionalnom ni

Značaj  lokalne i državne administracijeu razvo nacionalne i regionalne   ekonomije

Zakonska infrastruktura podsticanja  investicija. Mogućnosti i olakšice ( povoljnosti) koje nudi država  Crna Gora investicijama.

Direktne strane investicije i turistička industrija u  Opštini Ulcinj  i drugim  zemljama regiona.

Kvalitet usluga-  značajan faktor za razvoj turizma

Ljudski  resursi za  marketing u službi razvoja turizma

Tehnologija i njen  uticaj u ekonomskom razvoju

Upravljanje turističkih i poljoprivrednih  resursa u Opštini Ulcinj

Upravljanje turističkih taksi  –  esencijalan komponent za razvoj infratsrukture u sektoru turizma.

Rasprostranjenje kineskih i turskih investicija, kao i njihove perspektive u zemljama regiona.

Mogućnosti razvoja poljoprivrede u Opštini Ulcinj

Značaj media u promovisanju investicija, ekonomskom i turističkom razvoju i procesima integracije.

Primjena strategije komunikacije u funkciji turističkog razvoja i procesima integracije

Domaćini su bili prof. Dr Elez Osmani „Centar za ekonomska istraživanja“ – Ulcinj, i gradonačelnik Ulcinja gospodin Nazif Cungu.

Na konferenciji je uzelo učešće preko 280 istraživača iz celog regiona, što je Konferenciji dalo poseban značaj.

Absrakt radova:

Doc. dr Mirsad Nuković, Univerzitet u Novom Pazaru,

Dr Jusuf Nuković, Univerzitet u Novom Pazaru

ISTORIJA NAUKE

Sažetak

Nauka se sastoji od empirijskog, teoretskog i praktičnog znanja o prirodnom svetu, proizvedenog putem istraživanja primenom naučnih metoda, što naglašava zapažanje, objašnjavanje i predviđanje realnih fenomena putem eksperimenta. Istorijom nauke bavili su se mnogi istraživači od kojih je poznatiji naš naučnik Milutin Milanković, prvi doktor tehničkih nauka u Srbiji i koji je napisao više dela na tu temu. Dugi se niz godina, od Mojsija do novijih dana, u okviru judejsko-hrišćanske religije održalo verovanje o Bogu kao tvorcu Svemira. Medjutim, znatno pre nego sto je živeo Mojsije, u Kini je počela da se razvija jedna od najstarijih nauka – astronomija. Njom su se bavili pre rodjenja Hrista ljudi u starom Egiptu, Vavilonu, staroj Grčkoj, Arabiji i u drugim zemljama, medju kojima i u Juznoj Americi – stari narodi: Acteki, Inke i Maje. Dok su empirijska istraživanja prirodnog sveta bila opisivana od doba klasične antike (na primer, TalesAristotel, i drugi), i dok su naučni metodi bili u upotrebi od srednjeg veka, početak moderne nauke se generalno vezuje za rani moderni period, od takozvane Naučne revolucije do koje je došlo tokom 16-tog17-tog vekaEvropi.

Ključne reči: nauka, istorija, vasiona, prirodni zakoni, naučnici.

Prof.dr Šefket Krcić

LOGIKA I LOGIČKE OSNOVE METODA NAUČNOG RADA I ISTRAŽIVANJA

Abstract

U ovom radu autor se bavi filozofskim i naučnim određenjem logičkog metoda u istraživanju naučnih fenomena i problema. Sve u prirodi, naime, kako u neživome tako i živome svijetu, dešava se po pravilima, ijako mi ta pravila uvijek ne poznajemo. Riba u vodi, ptica u vazduhu, kreće se po pravilima. Cijela priroda nije ništa drugo nego neka povezanost pojava po pravilima. Kao sve naše moći tako je  i razum pri svojim operacijama privržen pravilima, koja možemo da istražujemo. Postavlja se pitanje, dakle, ako je razum izvor pravila, po kojim pravilima on sam postupa?

U nauci postoji više usmjerenja i sistema logike. Jedan od bitnih osnova podjele su modaliteti istine, (kao oblici postojanja) i valencije istine koje izražavaju suštinu logike time što sadrže izvesne bitne osobine logičkih aksioma i logičke aksiomatike kao suštine logičkog sistema.

U najopštijem smislu, pod metodom se uglavnom podrazumijeva način na koji se dolazi do saznanja o predmetu koji određena nauka proučava.

Ključne riječi: naučni metod, logika, istraživanje, filozofija, rješavanje problema.

Doc. dr Bećir Šabotić , Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru

ORGANIZACIJA REKREACIJE I SPORTA U USLOVIMA TRANZICIJE DRUŠTVA I TRŽIŠNE EKONOMIJE

Abstrakt – Tranzicija društva iz jednog u drugi oblik organizovanja uvijek izaziva velike promjene u tehnološkim, ekonomskim, pravnim, sociloško-psihološkim, obrazovnim i dr. elementima  funkcionisanja svake životne i radne cjeline. Privatizacija je ključni proces cjelokupne tranzicije socijalističkog društva u sistem sa tržišnom i vlasničkom privredom i razvijenom demokratijom. Odvajanje države od neposrednih ekonomskih tokova i ekonomskog arbitriranja uslov je za brzo tržišno prestruktuiranje. Danas su na snazi važeći propisi koji nastoje da se uspostave čvrsta ograničenja socijalizma ili njegove rehabilitacije. Propisima su ukinuti planovi i mogućnosti za: smanjenje carina, povlastice, subvencije, podsticajne mjere, progresivno oporezivanje, garantovana radna mjesta, garantovani profit, prava na pomoć, pravo na sredstva rada, bezpovratni i beskamatni krediti i td. Svi ovi planovi su funkcionisali dugo godina, stvorili su svijest i navike funkcionisanja čovjeka, pa i rekreacije kao integralnog dijela života i rada svakog pojedinca. Sad su ostala samo mala primanja i samo toliko da bi se preživljavalo, radi gole egsistencije koju čini većina naše populacije. Za građanje danas je novac važniji čak i od zdravlja, ljubavi, slobodnog vremena, porodične sreće, uspjeha u školi, karijere, putovanja… U ovakvom načinu života je teško organizovati bilo kakav vid rekreacije jer zakonom o radu ( u Crnoj Gori) i kolektivnim uglovima skoro da se ne pominje rekreacija kao proces za očuvanje životnih i radnih sposobnosti i zdravlja čovjeka. Sve što bi moglo da liči na mogućnost zadovoljavanja ovih životnih potreba u propisima je definisano po principu “ može “ , što po pravilu znači da  “ ne mora “ , a praksa pokazuje da poslodavci i ne razmišljaju o toj vrsti troškova i slobodnih dana, predviđeni odmor i rekreaciju.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.