Idealna muslimanka nije savršena, ali…

2
42

 Idealna muslimanka nije savršena, ali ...Idealna muslimanka ….. se ne boji  imati svoju ličnost, bez obzira da li je mudra kao Hatidža, strastvena poput Aiše, ljuta poput Hind, plemenita poput Zejneb ili stidljiva poput Mejmune.

Idealna muslimanka  .….  slijedi sunnet Hatidže i koristi svoj zdrav finansijski razum da bi doprinijela ummetu…. ne dozvoljava drugima da joj kažu da na taj način nikad  neće pronaći muža.

Idealna muslimanka ….. je voljena, cijenjena, udala se zbog svoje bogobojaznosti i lijepog karaktera, a ne zbog površnih, proizvoljnih kulturnih standarda fizičke ljepote.

Idealna muslimanka .…. nije otirač, ona je mudra poput Umm Seleme; drska poput Aiše; inteligentna poput Hafse; ustrajna poput Asije; egoistična poput Zejneb, a s humorom Sevde.

Idealna muslimanka  .….  je ona koja možda nikada neće imati djecu, poput Aiše; ona koja će možda imati sve kćerke, poput Hatidže; ona koja ima djecu iz prethodnog braka, poput Umm Seleme. Njena vrijednost kao ljudskog bića, kao vjernice, ne leži u njenoj plodnosti.

Idealna muslimanka  .….  ima hrabrost Zejneb bint Ali kada se bori za ono u šta vjeruje i kada se suočava sa ugnjetavanjem, čak i ukoliko dolazi od muslimana.

Idealna muslimanka .…. ne dozvoljava da  omalovažavaju njenu inteligenciju niti da joj ne ukazuju poštovanje, Allah je  stvorio da bude od onih koji  razmišljaju:

“I daje vam da se koristite onim što je na nebesima i onim što je na Zemlji, sve je od Njega. To su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.” (El-Džasije, 13.)

Idealna muslimanka .…. se ne čuva pod ključem niti se pravi bespomoćnom. Ona je živahna, doprinosi ummetu i ne dozvoljava nikome da joj kaže drugačije- jer joj je to Allah rekao:

“A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. – Allah je doista silan i mudar.” (Et-Tevba, 71.)

Idealna muslimanka .….  nije savršena.

Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Kunem se Onim u čijoj ruci je moja duša”, kada vi ne biste griješili, Allah bi,s.v.t., stvorio narod koji griješi, pa bi im praštao.” (Muslim)

Idealna muslimanka  .….  pravi greške i ona to zna, ali voli svog Gospodara i stalno Mu se kaje.

“Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.” ( El-Bekara, 222.)

Idealna muslimanka  .…. je ona koju Allah voli, Onaj koji joj je obećao Džennet.

“Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha, – Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio. (El-Azhab, 35.)

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Zejneb bint Junus

Izvor: IslamBosna.ba

(akos.ba)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Hahahaaaah – sto ti je krivo sto nisi muslimanka umjesto vlahinja pa lupetas gluposti… Kod nas nema te vlaske neciste krvi ( sto je normalna pojava i obicaj kod vas )

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.