Hrvatska odluka: predsjednik ili predsjednica

0
10

Hrvatska, Izbori, Predsjednički izbori

Hrvatksa – Glasanje za hrvatskog predsjednika će biti održano na ukupno 6.350 biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hrvatska u nedjelju, 11. siječnja, u drugom krugu bira predsjednika, odnosno predsjednicu države.

Subota i nedjelja dani su izborne šutnje. Izborna šutnja počela je s prvim minutama subote, 10. siječnja, i traje do nedjelje, 11. siječnja, do 19:00 sati.

Vrijeme je to u kojem je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora.

Za to vrijeme ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, Ive Josipovića (Socijaldemokratska partija) i Kolinde Grabar-Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica), navoditi njihove izjave ili pisana djela.

Za izborne šutnje ne smiju se slati promidžbeni SMS-ovi ili e-mailovi, distribuirati letci u poštanske sandučiće.

Ukupno 6.350 biračkih mjesta

Zabrana bilo kakve promidžbe odnosi se ne samo na tradicionalne medije, već i na internet, Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve sudionike da izbornu šutnju poštuju i na društvenim mrežama.

Budući izborna šutnja završava u 19:00 sati, u nedjelju se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio izborne rezultate.

Već od 20:00 sati DIP će na svojim internetskim stranicama početi objavljivati podatke o prvim privemenim i nepotpunim rezultatima, koje će stalno ažurirati.

U nedjelju navečer znat će se hoće li Hrvatsku idućih pet godina voditi aktualni predsjednik Josipović ili prva predsjednica Grabar-Kitarović.

Josipović je u drugi krug ušao s tijesnom prednošću od 1,5 posto glasova u odnosu na HDZ-ovu kandidatkinju.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti ima nešto manje od 3,8 milijuna birača.

DIP je, uz poziv svim biračima da izađu na ponovljene predsjedničke izbore, potvrdio kako će se glasanje održati na ukupno 6.350 biračkih mjesta, i to na 6.260 biračkih mjesta u i Hrvatskoj i 90 biračkih mjesta u inozemstvu.

Hrvatski državljani koji žive u drugim državama imaju pravo glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u inozemstvu.

Pravo na tajnost glasanja

Birači koji na dan izbora nisu u mjestu svog prebivališta imali su rok do 17. prosinca za podnošenje zahtjeva za glasanje na drugom mjestu.

Radi utvrđenja identiteta na biračkim mjestima, DIP biračima poručuje da obavezno ponesu osobnu iskaznicu ili putovnicu.

“Korektnim ponašanjem, kao i u prvom krugu izbora, pomozite vašim sugrađanima, članovima biračkih odbora, da uredno i točno obave svoju važnu dužnost. Poštujte tuđe pravo na tajnost glasovanja i zahtijevajte da se isto pravo osigura vama”, poručio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

DIP naglašava da velika odgovornost koju ima dužnost predsjednika Hrvatske zahtijeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasati.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.