Hasan, Čajo i ostali: Nazivaju ih i po babama

0
0

Bijelo Polje, Plav, Pljevlja – Trend davanja imena ciklonima počeo je prije nekoliko godina, i to na forumu HMZ-a. Od tada, svake dvije godine sastavlja se podugačka lista naziva.

Anđelija koja nije baš anđeo, Veselinka koja je bila baš “vesela”, Blagota kod koga nema ni trunke blagosti… Ime rijetko određuje karakter čovjeka, a kada se ovakva, lijepa imena daju ciklonima, ova tvrdnja još je tačnija. I baš kada smo preživjeli Hasana i Cvijetu, upoznajemo Čaja, a na red čekaju i Šime, Labud, “dragi” Predrag, Ljubica, razigrani Živko i Zvjezdana…

Nazivi određenih vremenskih nepogoda (vjetrova, oluja, ciklona) uobičajeni su u svijetu. Amerikanci ih već dugi niz godina označavaju ličnim imenima, i tako su zapamćeni uragan Katrina i nedavna superoluja Sendi.

U Crnoj Gori trend davanja imena ciklonima počeo je prije nekoliko godina, i to na forumu Hidrometeorološkog zavoda. Od tada, svake dvije godine sastavlja se podugačka lista naziva, koji se koriste za predstojeće ciklone.

Neka djeluju obično, neka duhovito, neka zastrašujuće, ali u svakom slučaju, pomoć su za meteorologe. Ovo je za Vijesti potvrdio meteorolog Dušan Pavićević, koji je objasnio i kako se imena biraju i kako ih, ako želite, možete predložiti. A sve je, otkriva, počelo sa nestašnom Anđelijom…

“Da, ona je bila prva, povukla nogu! Ideja se rodila na sajtu Hidrometeorološkog zavoda, u okviru foruma koji postoji godinama. Tu se diskutuje o temama iz meteorologije i onima koje su to malo manje, ali je sve vrlo zanimljivo”.

“Forum broji preko 300 članova, a desi se da ih u jednom trenutku online bude preko 100. Tako smo odlučili da počnemo da dajemo imena ciklonima, po ugledu na druge države. Ljudi su predložili imena na sva slova i mi smo glasali. Napravili smo tako poduži spisak, za blizu 90 ciklona. Imali smo Đurđu, Njegosavu, Senku, Himza, Uglješu…” ispričao je Pavićević za Vijesti.

Na pitanje da li ime ciklona označava i njegov karakter, dobili smo odričan odgovor.

“Ne, ne! (smijeh) Nema to nikakve veze. Ciklon nikada ne znači nešto dobro. Jednostavno se tako potrefi, da imena zvuče duhovito, jer su nekako lijepa, blaga, a vremenske prilike sve su samo ne blage. Potrefilo se, na primjer, da onaj snijeg u februaru donese Zagorka. Eto, to bi možda moglo da odgovara prilikama” uz smijeh priča Dušan Pavićević, misleći na ciklon koji je zaista “po gorama donio mnogo snijega”.

Cikota je upamćen po poplavama koje Crnogorci ne pamte, a Snježana je u februaru prošle godine donijela šta drugo nego snijeg!

“Bilo je tu svega. Pamtimo i Veselinku, hladni front koji se dogodio u decembru 2010. Baš je bilo veselo! Ciklon Časlav je takođe bio nezgodan jak južni vjetar i obilne padavine… Slavicu, Obrada od milje Odžu, Toma, Ćira…” nabraja Pavićević i ističe da će lista u budućnosti biti još zanimljivija, jer će je HMZCG birati u duetu sa hrvatskim Zavodom.

“Oni su to predložili. Tako bismo lakše pratili situaciju na našem nebu, a činjenica je da kod nas i njih vladaju dosta slične vremenske prilike i da se radi o istim ciklonskim aktivnostima. Isto ćemo predlagati na forumu, pa glasati. Mislim da ćemo nova imena imati već poslije Nove godine” najavio je Pavićević.

Posjetioci sajta HMZ-a i predlagači imena rijetko kada kažu zašto žele da se ciklon zove baš kako su oni predložili.

“Poneko i kaže, ali rijetko. Ima dosta duhovitih komentara, a pamtimo Ćetnu, koja je dobila ime po babi predlagača sa Cetinja” otkriva meteorolog.

Čajo nam je donio jak vjetar i obilne padavine, a šta nam, između ostalih, nose Golub, Uliks, Čubrilo i Džanja vidjećemo u narednom periodu. Posljednja na spisku foruma HMZ-a je Šanja, a meteorolozi se nadaju da će sljedeća lista predloga biti još kreativnija.

Stanka nije zaustavila loše vrijeme

Svi koji žele da učestvuju u “krštenju” ciklona predloge mogu ponuditi na forumu na sajtu Hidrometeorološkog zavoda (meteo.co.me), nakon registracije. Tu je i spisak svih dosadašnjih imena, a, kako kaže Pavićević, ne bi valjalo da se neka ponove. Valjda iz poštovanja prema ciklonima koji su prošli.

“Tražimo nova imena. Ona koja se sreću ovdje kod nas. Mogu česta, a mogu i ona rijetka. Imamo mali problem sa slovima kojima počinje mali broj imena, pa smo tako nedavno jednom od ciklona dali ime Džemala. Ili Šime… U svakom slučaju, i dobro je da imamo tih imena koja su prilično rijetka ovdje, tako je zanimljivije” objasnio je Pavićević.

Pitali smo ga i da li je ime Stanka imalo ulogu koju joj pripisuje ime – da zaustavi loše vrijeme. “Ne, imali smo Stanku, ali je poslije nje bilo još dosta gorih ciklona. Izgleda da ta pravila ovdje ne važe” smije se Dušan Pavićević.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.