Halid Genjac: Ne dogovara se nikakvo novo crtanje i mapiranje karata prekrajanja Mostara

1
9

halid-genjacMostar – Vrlo je teško u ovom trenutku izreći egzaktnu ocjenu koliko smo bliže ili koliko smo dalje od rješenja za Grad Mostar, ali sigurno je da ima napretka i da su protekli razgovori bili korisni i da se otišlo naprijed, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA BiH i član Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

On je naveo kako su posljednjih par mjeseci vođeni intenzivni razgovori prije svega između rukovodstava HDZ-a BiH i SDA, ali i uz stalno prisustvo predstavnika gradskih odbora dvije stranke iz Mostara te da su u tim razgovorima otvorena sporna pitanja, odnosno pitanja oko kojih je bilo potrebno tražiti kompromise.

“Naglašavam da nije sporno pitanje da je Grad Mostar jedinstveno gradsko područje, da ima jedinstvenu administraciju. U to područje ulazi cjelokupno područje predratne općine Mostar, sada Grada Mostara. Ono oko čega se najviše razgovaralo i oko čega treba i nastaviti razgovore i tražiti kompromise je pitanje gradskih područja ne samo kao izbornih jedinica na području grada, nego i gradskih područja kao načina da se ostvari određeni vid lokalne samouprave u okviru jedinstvenog Grada Mostara. Najspornije pitanje su nadležnosti tih gradskih područja, način ostvarivanja tih nadležnoisti, odnosno koju formu izvršne vlasti uslovno rečeno trebaju da imaju ta gradska područja i koju formu predstavničke vlasti treba da imaju ta gradska područja. Ja ih zovem gradska područja iz razloga što i tu ima prostora za razgovor kako da se to definiše, da li su to gradska područja, gradske općine, gradske jedinice lokalne samouprave. Tu ima prostora da se razgovara i razgovaralo se već”, naveo je Genjac.

Tokom razgovora, naveo je Genjac, bilo je vrlo često, kako je ocijenio “razumijevanja, i utiska da se dolazi i ide u pravcu nekog rješenja i da postoji spremnost da se učine kompromisi”. Međutim, isto tako rekao je Genjac, iza takvih sastanaka slijedili su novi sastanci gdje je potpuno iznova preispitivano sve ono što je ostavljeno kao mogućnost kompromisa.

“Da li će biti izbora u Gradu Mostaru? Ja mislim da će se svi složiti da jednostavno izbori u Gradu Mostaru bi se morali održati. To je agonija koja predugo traje. Tu je pitanje problematične legitimnosti i gradonačlenika, pitanje Gradskog vijeća koje ne postoji. Mislim da su sve to razlozi, a prije svega nagomilani problemi koji pogađaju svega građane Mostara. Sve su razlozi da se jednostavno mora pronaći rješenje za održavanje izbora u Mostaru”, naglasio je Genjac. Predsjdnik Glavnog odbora SDA ocijenio je da smatra “da je razumljiva osjetljivost javnosti na svaku vrstu podjela i moguće posljedice nekakvih podjela ako se one u javnosti lansiraju kao takve”.

“To je sasvim razumljivo. Međutim, Mostar je prekrupan, zamršen problem i njega zaista treba posmatrati kao jedinstven i rješavati ga kao takvog. U Mostaru, skoro podjednako živi i građana iz hrvatskog i iz bošnjačkog korpusa, značajan broj pripadnika srpskog naroda i ostalih. Barem naše nastojanje je da se pronađe rješenje koje bi eliminisalo svaku mogućnost dominacije bilo koga ili majorizacije nad bilo kim. Uostalom to je tendencija svih statuta koji su bili nametnuti kako od Hansa Koschnika međunarodnog upravitelja Mostara, bivšeg visokog predstavnika Pady Ashdauna, stalno je ta tendencija da se osigura i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti u Mostaru i da se eliminiše mogućnost bilo kakve majorizacije ili bilo čije dominacije”, naveo je Genjac.

On je istakao da su se dosadašnja rješenja pokazala da imaju manjkavosti, da zapravo nisu rješenja i da nisu na najbolji način odgovorila tom zahtjevu. “Sada se zapravo najviše pronalazi rješenje sa tim ciljem da se to osigura. Kao što je poznato u Mostaru već postoje odgovarajuća područja koja se zovu izborna gradska područja, a prije toga su postojale gradske općine, njih šest, i u Statutu su ostale te općine i centralna zona samo se zovu izborna područja i imaju vrlo male nadležnosti. Mi smo mislili da ta gradska područja ako bi dobili značajnije nadležnosti, jer su i prije postojale općine sa nadležnostima općina, da bi se na taj način se mogao ostvariti taj cilj isključivanja bilo čije dominacije ili majorizacije”, smatra Genjac.

Predsjednik Glavnog odbora SDA demantirao je navode u javnosti da ta stranka sa HDZ-om radi na podjelama Mostara, te da će to biti model koji će se kasnije primjeniti na cijeli prostor federacije BiH. “Apsolutno se ne radi o podjelama, dijeljenjima, nema nikakvog novog crtanja, novog mapiranja. Gradska izborna područja koja postoje bi se mogla integrisati međusobno i na taj način ići ka tome da budu jedinice koje imaju značajnije ovlasti u smislu ostvarivanja lokalne samouprave i to je sve”, poručio je u razgovoru za AA Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA i član Interresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Ustavni sud BiH je odlukom iz 2011. godine suspendovao pojedine odredbe Statuta Grada Mostara koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, a usljed izostanka političkog dogovora o načinu rješavanja tog pitanja, u Mostaru nisu održani lokalni izbori 2012. godine.

Centralna izborna komisija BiH najavila je kako će lokalni izbori u BiH biti održani 2. oktobra, te da će sredinom maja biti donesena odluka o njihovom raspisivanju. Do tada je krajnji rok do kojeg u Parlamentarnoj skupštini BiH trebaju, odnos mogu biti usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će biti moguće primijeniti na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine.

(Anadolija)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Halid Genjac: Ne dogovara se nikakvo novo crtanje i mapiranje karata prekrajanja Mostara


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.