Gusinje: Vatrogasci rade sa lažnim diplomama

0

Gusinje panorama

Službenici Uprave policije, Sektora za privredni criminal, započeli su, preko kolega iz Interpola, provjeru diploma zaposlenih u Službi zaštite u Gusinju zbog sumnje da su falsifikovane.

Prema navodima Portala CDM, koji je prenio pisanje Dan-a, sumnju da više vatrogasaca u Gusinju radi sa lažnim obrazovnim ispravama prijavio je Safet Radončić koji je u izjavi za Dan kazao da se radi o diplomama “stečenim” u školama čija je uprava navodno u Sjedinjenim Američkim Državama, a imaju predstavništva u regionu.

On tvrdi da je jedini koji je završio adekvatnu školu za Službu zaštite u Gusinju, ali nije uspio da dobije posao u tom gradu zbog, kako tvrdi, nepotizma i partijskog zapošljavanja, prenio je CDM.

“Iako imam sve diplome za taj posao, nezaposlen sam i nalazim se na evidenciji Biroa rada u Gusinju jer je neko odlučio da sam nepodoban. Zaposleni su podobni i sa lažnim diplomama. Iz Uprave policije mi je potvrđeno da su započeli provjere po mojoj prijavi. Nijesam mogao da ćutim o ovom slučaju i morao sam da se obratim nadležnim organima, a na osnovu informacija kojima raspolažem nije samo policija uključena u cijelu priču već je sve stiglo i do Ministarstva javne uprave”, citirao je CDM navode Radončića.

Kako se dodaje, iz beranske policije nezvanično su saopštili da su njihovi službenici još prije par mjeseci izuzeli diplome nekoliko zaposlenih u vatrogasnoj jedinici u Gusinju. Naveli su da su te diplome preko Interpola poslate na provjeru, s obzirom na to da su izdate u bivšim jugoslovenskim republikama. Kazali su da je provjera diploma još u toku i da je za taj posao zadužen Odsjek za suzbijanje privrednog kriminala u Podgorici.

“Radilo se o sumnjivim diplomama izdatim u gradovima izvan Crne Gore. Neke od tih diploma, između ostalog, nijesu imale djelovodni broj. Zato su izuzete i poslate na provjeru. Tu provjeru prati složena procedura, ali očekujemo da ubrzo dobi jemo od govor da li su diplome regularne”, naglasio je CDM informacije iz beranske policije.

Oni su potvrdili da je Safet Radončić dolazio u beranski Centar bezbjednosti i da je tom prilikom tvrdio da su u vatrogasnoj jedinici u Gusinju angažovana lica koja za povjerene poslove nemaju odgovarajuću stručnu spremu, odnosno da rade sa falsifikovanim diplomama.

“Radončić kaže da je sto odsto siguran da su diplome falsifikovane i nada se adekvatnoj reakciji nadležnih državnih organa koji bi trebalo da stanu na kraj ovakvom zapošljavanju. On navodi da i pojedini zaposleni u Službi zaštite i spasavanja u Plavu, takođe, navodno imaju iste diplome kao i njihove kolege iz Gusinja”, istakao je CDM.

Prema podacima Ministarstva prosvjete, u posljednje dvije godine odbijeno je preko 60 zahtjeva za priznavanje visokoškolskih diploma, uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falisfikovanoj ispravi ili je isprava izdata u nelicenciranoj ustanovi.

Takođe je u tom periodu odbijeno i priznavanje 30-ak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen isto toliki broj krivičnih prijava. Ukupno je odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma, zaključio je portal.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.