Grad oštećen za godišnji budžet

4
5

Novi Pazar – Do početka juna Novi Pazar trebalo bi da dobije novu halu sportova na Rekreacionom centru. Završetak radova finansira bratska turska općina Pendik, kako će se i zvati ovaj objekat čija izgradnja je počela još 2002. godine. Tadašnje općinske vlasti su ugovor o izgradnji potpisale sa ljubljanskim preduzećem „Manfreda“, a kasnije su ugovori potpisivani i sa firmama iz Srbije. Bilo ih je desetak, a u zvaničnoj dokumentaciji u građevinske radove je utrošeno 135 miliona dinara, ili više od 1,3 miliona evra. Tako je po stvarnim i fiktivnim ugovorima. Hala sportova nije završena, a ostale su obaveze prema izvođačima radova koji sada pravdu traže na sudu. Veštak Milivoje Milanović utvrdio je da je u građevinske radove na ovom objektu utrošeno nešto više od 39,1 milion dinara.

Ovo je samo jedan od segmenata u izveštaju Komisije za preispitivanje i analizu rada općinskih vlasti, javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru od 2000. do 2008. godine, kada je vlast u ovom gradu predvodila politička opcija Sulejmana Ugljanina. Komisija je formirana u julu 2008. godine, odmah nakon smjene lokalne vlasti, i skoro dvije i po godine je radila na ovom poslu. Izveštaj sa preporukama i mjerama završen je u decembru prošle godine i sada o njemu treba da se izjasne Gradsko veće i Skupština grada. Komisija u svom izveštaju navodi da se bavila „provjerom primjene propisa, pri čemu je posebna pažnja obraćena na materijalno i finansijsko poslovanje, odnosno na provjeru nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava“. Navodi se da je bilo i mnogo problema da se dođe do dokumentacije i valjanih podataka od odeljenja gradske uprave, pa su posebno izdvojena odeljenja za imovinsko-pravne poslove, finansije i za urbanizam.

Prema grubim procjenama zbog zloupotreba tadašnje vlasti, kako se tvrdi u izveštaju, Novi Pazar je oštećen za godišnji budžet. Sadašnja gradska uprava je povela spor protiv Sadika Ugljanina, predsjednika općinske vlade u mandatu 2000 – 2004. Milijana Belića, načelnika općinske uprave kada je predsjednik općine bio Sulejman Ugljanin i Rifata Mujanovića, u istom periodu direktora Sportskog centra. Spisak onih koji su na nezakonit način došli do stanova, poslovnih prostorija, zemljišta, finansijskih sredstava dosta je dug, utvrdila je nadležna komisija. Kada je gradski parlament formirao ovo tijelo rečeno je da će rezultati biti poznati „najdalje za šest mjeseci“, a tadašnji čelnici su narednih godinu dana ponavljali priču da grad ne može da krene napred zbog vraćanja dugova bivše vlasti.

Otuđene nekretnine

Petočlanoj gradskoj komisiji za preispitivanje i analizu rada bivše općinske vlasti u Novom Pazaru ostalo je „i dalje nejasno kako su neke nekretnine i na koji način otuđene, koje nekretnine trenutno u vlasništvu ima Novi Pazar, komunalna preduzeća i ustanove, kao ni mnogobrojne transakcije, izdavanje odobrenja, dozvola za građevinske i druge radove, uplate za komunalije i slično“.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Auu kako ce to da bude dug spisak,kad se samo sjetim ko sve ima vikendice na Ribarice i stanove po Beogradu..:)
  Ja koliko se sjecam ova aktuelna gradska vlast je 2008-e zatekla manjak u gradskom budzetu od 7 miliona eura.

  DJE SU PARE?!

  0

  0
 2. GDE JE LOVA?POJELA MACA.KO JE JAMIO JAMIO I TO SVE U IME PATRIOTIZMA A TI NARODE JEDI KORENJE AKO GA UOPSTE IMA.KAKVE SU DIVNE KUCETINE NIKLE ZA KRATKO VREME.LJIDERI NAPREDUJU U SVAKOM POGLEDU A I “BIZNISMENUJE “NA RACUN GLADNIH.TAKAV JE BALKAN-KRV I MED PA KO STA ZAHVATI.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.