Gornje Ljubinje i Župa za 10+

0
99

Kosovo – Ovo je pravi raj na zemlji, ovdje je prelijepo“, riječi su Halila Kolenovića, jednog od mnogobrojnih gostiju inače prizrenskog zeta koji je došao iz San Dijega u Americi, da bi sa svojom porodicom propratio vjersko-kulturnu manifestaciju “Sunet – Gornje Ljubinje 2011“.

Ova manifestacija se održava svakih pet godina i tradicionalnog je karaktera više od stotinu godina. Ove godine Gornje Ljubinje je obišlo preko deset hiljada gostiju, što sa Kosova, što iz inostranstva. Utisci  su više nego izvanredni, bilo je vjerskog sadržaja manifestacije, sportskih nadmetanja te puno dobre folk-muzike.

“Prvi put sam ovdje. Vrlo lijep ambijent, lijepe planine, pitom i dobar naš bošnjački narod koji ovdje živi i koji nas je dočekao raširenih ruku. Hvala vam na gostoprimstvu“, ističe Kolenović koji je porijeklom iz Crne Gore.

Nakon dešavanja u protekli petak i subotu – učenja mevluda, hora ilahija i kasida, muzike tradicionalnih tupane te obrezivanje 82 dječaka u subotu ujutru, nedjelja je bila dan za sportske aktivnosti sa večernjim koncertom kao završnim događajem.

Sportska nadmetanja su održana na mjestu Bačevac iznad kraj Gornjeg Ljubinja a pratilo ih je oko 5 hiljada gledalaca i ljubitelja tradicionalnih seoskih igara poput trčanja, bacanja kamena s ramena, skok u dalj smjesta, borbe pehlivana… koji su sa oduševljenjem propratili ovo takmičenje te burnim aplauzima nagrađivali one najuspješnije.

Pobjednici po disciplinama:
Trčanje na 2000 metara – Bajram Dilji (Mušnikovo)
Bacanje kamena sa ramena – Ajradin Vehapi (Grnčare);
Skok u dalj smjesta – Miralem Saliji (Planjane);
Navlačenje konopca – Ekipa iz Grnčara
Pehlivani – slobodnim stilom (kategorija 3, bošnjački takmičari) – Fuad Hamza (Grnčare)
Turnir u malom fudbalu – Ekipa iz Mušnikova;

Pobjednici su osim pehara i zahvalnica dobijali i novčane nagrade, a neki od njih su svoju novčanu nagradu donirali za izgradnju džamije koja se gradi u selu Drajčići.

Pobjednici u navlačenju konopca – Ekipa iz Grnčara

U svim sportskim disciplinama prijavio se veliki broj takmičara iz ovih krajeva, inostranstva (Makedonija, Bugarska, Albanija), a u nekim disciplinama takmičili su se i pripadnici Turskog Kfora.

Ajradin Vehapi, pobjednik disciplini bacanje kamena s ramena
Često učestvujem na ovakvim sportskim takmičenjima, ovdje je organizacija na visokom nivou, ima puno gostiju i atmosfera je fantastična. Moja ljubav prema sportu datira od malena i praktično je nasljedno jer su svi u mojoj porodici voljeli sport počevši od mog djeda pa evo sad do mene. Ja sam počeo od kraljice sportova – atletike i ranije sam učestvovao na puno trka gdje sam uvijek bio među prvih tri takmičara. Znači ne bavim se profesionalno nekim sportom već čisto rekreativno radi druženja i upoznavanja drugih ljubitelja sporta koji nam dolaze odavde ili iz vana.

Miralem Saliji, pobjednik u disciplini skok u dalj s mjesta
Srećan sam zbog osvojenog prvog mjesta na ovom takmičenju jer se prvi put takmičim na ovakvim seoskim susretima. Osjećaj je fenomenalan. Imao sam tremu pri prvom skoku, a onda sam krenuo na sve ili ništa jer sam imao puno navijača iz mog sela koji su navijali za mene i vjerovali da ću biti prvi, hvala im na povjerenju. Inače ne bavim se aktivno nekim sportom ali sam pun kondicije jer puno pješačim.

Treba  istaći da je najveći aplauz dobio oficir Turskog Kfora stacioniranog u Prizrenu koji je, između ostalog istakao, da je Turski Kfor u svakoj prilici na raspolaganju bošnjačkoj nacionalnoj zajednici na Kosovu u vidu svakojakih vrsta pomoći.

Recimo i to da su doktori Turskog Kfora besplatno obrezali jedan broj mališana na ovogodišnjoj svečanosti.

Posljednji događaj sa kojim je i završena ova manifestacija bio je večernji folk-koncert na poligonu osnovne škole u Gornjem Ljubinju. Pred nekoliko hiljada posjetioca nastupili su Fazlija, Zlata Avdić i Senad Nikočević-Niki koji su razgalili srca svih prisutnih svojom pjesmom i gdje se igralo i pjevalo do kasno u noć.

Sve u svemu konstatacija je da je ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija “Sunet 2011 – Gornje Ljubinje“ protekla u izvanrednoj atmosferi, sa puno lijepih dešavanja te puno zadovoljnih gostiju.

Pohvale za organizaciju stižu sa svih strana a to svakako zaslužuju mještani Gornjeg Ljubinja i čitave Župe za svoje čuveno gostoprimstvo koje je i ovoga puta bilo na visokom nivou.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.