Godišnji rast imovine penzijskih fondova 28 odsto

0
40

Sjeverni Sandžak – Neto imovina fondova dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je 13,42 milijardi dinara na kraju prvog tromesečja 2012, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i 28,6 odsto na godišnjem nivou, objavila je danas Narodna banka Srbije.Na individualne račune članova uplaćeno je 658,1 miliona dinara, što je najviše uticalo na rast neto imovine fondova. Ukupne uplate članova, po odbitku naknade pri uplati, iznosile su 643 miliona. S druge strane, članovi su po osnovu isplata u toku ovog tromesečja povukli 157,4 miliona dinara, dok je ukupan iznos naknada koji su društva naplatila u tom periodu 79,3 miliona, navedeno je u izveštaju NBS.

Na kraju prvog tromesečja 2012. godine, u fazi akumulacije nalazilo se 175.796 korisnika, koji ukupno imaju 235.787 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnom penzijskom fondu. Istovremeno, 21 korisnik sa trideset ugovora o članstvu, koji se nalaze u fazi povlačenja sredstava, prima programirane isplate.

U četvorogodišnjem periodu od 2008. do 2011. rast broja korisnika je bio najizraženiji tokom 2009. i 2011, sa blizu 9.000, odnosno 8.000 novih korisnika, dok se tokom 2010. broj korisnika neznatno uvećavao. Trend rasta nastavljen je i početkom ove godine.

Prosečan iznos akumuliranih sredstava po korisniku zavisi od visine uplata, prinosa koji ostvaruju fondovi i dužine perioda akumulacije sredstava. Posledica uvećanja sva tri faktora je i rast prosečnih sredstava na individualnim računima članova.
Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova koji su do sada najmanje jedanput uplatili doprinos iznosi nešto preko 90.000 dinara i u stalnom je porastu.

Korisnici dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji mogu biti domaća i strana lica. Broj domaćih lica je višestruko veći, dok je prosečan iznos sredstava na računima stranih lica šest puta veći nego kod domaćih lica. Na kraju prvog tromesečja 2012. godine broj korisnika koji su članovi dva ili više fondova, iznosi 34.683 odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja.

Struktura korisnika po polu i njihovih sredstava nije se značajno promenila u odnosu na prethodne godine. U većini su muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa oko 59,4 odsto. Ovaj odnos se polako menja, s obzirom na to da je, u poslednjih nekoliko tromesečja, u broju novih članova preko polovina žena. Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju godine iznosi blizu 44 godine, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, preko 61 odsto.

Ovakva struktura korisnika je stalna i ne menja se od početka rada fondova. Isto tako, procenat korisnika koji ispunjavaju starosni uslov za povlačenje sredstava (navršene 53 godine života po starom Zakonu) sličan je kao u prethodnim godinama, oko 20 odsto.

Osim u 2007. godini kada se najveći broj dobrovoljnih penzijskih fondova osnivao i kada su uplate bile najmanje, ukupni doprinosi su bili stabilni tokom godina i kretali su se na nivou od 2,2 do 2,5 milijardi dinara godišnje. U prvom tromesečju 2012. godine uplate su iznosile oko 660 miliona dinara i stabilne su. U prvom tromesečju 2012. godine od ukupnih doprinosa oko 18 odsto se odnosi na individualne uplate, 31 odsto na uplate poslodavaca koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se oko 51 odsto odnosi na uplate preko penzijskih planova. Taj odnos se nije značajnije menjao od 2008. do danas.

Izvor: Jedinstvo.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.