Glavni odbor SDA: Podržavamo Bakira Izetbegovića i odbacujemo napade kalkulanata i političkih licemjera

0
9

Sarajevo – U Sarajevu je danas održana sjednica Glavnog odbora SDA. Ovo su usvojeni zaključci:
Glavni odbor SDA pozdravlja činjenicu da je BiH podnijela zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu. To je pitanje historijske istine i pravde, pitanje morala i dostojanstva, i obaveza prema žrtvama od koje niko nije imao pravo odstupiti. To što je Međunarodni sud bez valjanog obrazloženja i pozivanja na vlastiti statut i pravila onemogućio dostizanje pravde nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopće.

Međunarodni sud je po drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje u BiH u periodu od 1992-1995. godine. Istina je da je u cijeloj BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran Miloševićev režim.

Glavni odbor SDA daje punu podršku članu Predsjedništva BiH i Predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i s indignacijom odbacuje napade kalkulanata i političkih licemjera koji bi bili još žešči da apelacija nije podnešena. Kalkulanti i politički licemjeri od jučer govore samo o mišljenju registrara iz maja 2016.godine, a ne Suda, a ne govore i ne brane princip kontinuiteta odluka i propisa i validnost punomoći agenta koje je dalo Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz 2002.godine. Predsjednik Izetbegović je uradio sve što je mogao, trebao i morao uraditi u nastojanju da se dostigne istina i pravda. SDA i predsjednik SDA nikada neće odustati od tih nastojanja.

Pozivamo sve političke stranke i političare da prestanu zloupotrebljavati pitanje revizije tužbe i koristiti ga kao izgovor za blokadu rada državnih institucija. Podsjećamo sve političke aktere da je funkcioniranje institucija BiH i učestvovanje u njihovom radu prvorazredna dejtonska obaveza, a sve suprotno tome predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Glavni odbor SDA pozdravlja izjavu visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da je BiH postigla značajan napredak na putu prema EU. Izjava koja prepoznaje postignute rezultate u protekle dvije godine je poticaj za još snažnije djelovanje i provođenje reformi koje će BiH približiti članstvu u EU.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje organizovani fizički napad na državne funkcionere i zvaničnike Stranke koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici. Ovaj napad je sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda.

Glavni odbor SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su učestvovale u organizaciji i izvršenju fizičkog napada. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinilaca tako i nalogodavaca.

Glavni odbor SDA nalaže Predsjedništvu SDA da, nakon kompletiranja svih prikupljenih informacija donese odluku o sankcioniranju svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u OO SDA Srebrenica.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih članova Stranke u općinskoj organizaciji SDA Srebrenica da poštuju odluku Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u ovoj općinskoj organizaciji, a od povjereništva da nastavi svoj rad.

Glavni odbor SDA osuđuje pokušaje nekih političkih stranaka da se održavanje narednih općih izbora uslovljava izmjenama Izbornog zakona BiH.

U skladu sa ustavnim principima i zakonskim procedurama potrebno je što prije usaglasiti izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije odluka domaćih i međunarodnih sudova i radi poboljšanja ukupnog izbornog procesa. Međutim, ne može se održavanje općih izbora uslovljavati ovim procesom. Održavanje izbora je ustavna i zakonska obaveza i oni će biti održani i bez izmjena Izbornog zakona.

Povodom podizanja optužnice protiv potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića te generalnog sekretara Amira Zukića Glavni odbor SDA očekuje da pravosudne institucije urade svoj posao profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima.

Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se u toku postupka dokazati njihova nevinost.

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Glavni odbor SDA: Podržavamo Bakira Izetbegovića i odbacujemo napade kalkulanata i političkih licemjera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.