Glasali da Gusinje bude nova opština

0
6

Gusinje – Crnogorski parlament će se o predloženom vladinom zakonu o teritorijalnoj promjeni izjasniti na sjednici koja je zakazana za 26. februar.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Veselin Vukčević rekao je da su u tom resoru ocijenili da Studija opravdanosti teritorijalne promjene ispunjava formalno—pravne pretpostavke i da je urađena u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene.

On je podsjetio da je postojala inicijativa Skupštine Opštine Plav, o kojoj su se građani izjasnili na konsultativnom referendumu.

Vukčević je naveo da je Vlada donijela Odluku o obrazovanju Komisije za ocjenjivanje ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu povodom sprovedenog konsultativnog referenduma o osnivanju opštine Gusinje.

“Komisija je konstatovala da Studija opravdanosti ispunjava sve zakonske uslove i MUP je predložio prihvatanje inicijative, što je Vlada usvojila, i nakon stupanja na snagu te odluke utvrđen je Predlog zakona, čijim usvajanjem se stvaraju uslovi za teritorijalnu promjenu”, pojasnio je on.

Predsjednik Odbora, Džavid Šabović pitao je da li treba da ostane odredba da predlog zakona stupa na snagu narednog dana od objavljivanja.

“Pitam članove Odbora da li je to potrebno, jer znamo razloge, misleći da će izbori biti raspisani krajem februara, ali na osnovu sadašnjeg raspoloženja, pretpostavljam da neće”, rekao je Šabović.

Član Odbora, Velizar Kaluđerović kazao je da misli da treba ići sa tim skraćenim rokom.

“Imajući na umu da je preksjutra vanredna sjednica parlamenta, na kojoj treba eventualno da se usvoje izmjene zakona, slijedi procedura dostavljanja predsjedniku na proglašavanje, potom dostava Službenom listu, i zato treba ići sa tim skraćenim rokom – ili narednog dana, ili danom objavljivanja”, naveo je on.

Kaluđerović je kazao da Socijalsitička narodna partija podržava donošenje zakona.

On je upitao Vukčevića da li taj resor radi na izmjeni seta zakon, koji stvaraju pretpostavke za drugačiji status gradskih opština u sastavu Glavnog grada – Golubovci i Tuzi.

Vukčević je kazao da su se o odredbi o stupanju na snagu opredijelili za kratke rokove da bi se istovremeno raspisali izbori u Gusinju, kao novoj opštini i u Plavu, “i mislim da se na ovaj način to obezbjeđuje”.

On je kazao da MUP trenutno radi na izmjeni i dopuni zakona o lokalnoj samoupravi. “Do kraja marta siguran sam da ćemo stići da Vladi predožimo izmjene i dopune Zkaona o lokalnoj samoupravi”, najavio je Vukčević.

Kaluđerović je kazao da je na sajtu MUP-a vidio verziju izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, i tražio od Vukčevića da mu potvrdi da ona ničim ne dotiče pitanje sadašnjeg statusa opština Golubovci i Tuzi.

“Sadašnja verzija ne dotiče status. Kad smo krenuli u te izmjene i dopune nismo imali rješavanje tog pitanje kao nešto čemu treba da se posvetimo”, odgovorio je Vukčević.

Odbor nije raspravljao o planiranim tačkama dnevnog reda čiji su podnosioci poslanici Demokratskog fronta, jer oni zbog bojkota parlamenta nisu prisustvovali sjednici.

(rtcg)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.