Foreign Policy- Saudijska Arabija jača Iran

0
0

Politika Saudijske Arabije na Bliskom istoku, naročito tokom mjesec dana opsade Katara, jača Iran, piše ugledni Foreign Policy.

Stranica je upozorila da politike Kraljevine, koje podržava predsjednik SAD-a, Donald Trump, koriste Iranu jer slabe položaj Saudijske Arabije u regionu.

“Bez obzira na to šta Sjedinjene Američke Države rade, oštro povećavanje kritika Iranu uz istovremeno uvođenje opsade Katara, prijateljske zemlje članice Vijeća za saradnju, će oslabiti položaj Saudije”.

Dok Saudijska Arabija, kroz svoje bezbjedonosne odnose sa Sjedinjenim Državama, dobija mnoge prednosti u odnosu na Iran, većina političke snage Saudijske Arabije u regionu dolazi iz jakog položaja Kraljevstva u arapskom svijetu.

Proksi ratovi koji se vode između Irana i Saudijske Arabije u Siriji i Jemenu dodatno su oslabili poziciju Rijada i rizikuju da se cijeli region uvuče u nemire uz Jordan i Liban koji su na ivici nemira, upozorava Foreign Policy. Ovo bi dovelo do ‘veće podjele’ arapskog svijeta, kao i iranskih ‘dobitaka u regionalnoj igri moći”.

Pored toga, označavanje Muslimanske braće kao terorističke organizacije ‘bezobzirno delegitimizira srednju liniju unutar sunitskog ideološkog spektra’ i ‘stvara i otvara put još ekstremnijim organizacijama’.

Sa druge strane, politike Katara stvaraju ‘puteve za dijalog i rješavanje konflikata kako unutar tako i izvan arapskog svijeta’.

Raskol u Zaljevu također primorava Katar da ‘postaje zavisniji’ od Irana i Turske, što ga distancira od Saudijske Arabije i Vijeća za saradnju Zaljeva, dovodeći do daljeg podvajanja regije.

Da bi se spasila, Saudija bi trebala raditi na ‘liječenju’ podjela unutar sunnitskih grupa, dodaje Foreign Policy ‘diplomatija… je jedini put koji vodi izvan trenutne regionalne komplikovane situacije”.

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Foreign Policy- Saudijska Arabija jača Iran


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.