Evropska komisija ne očekuje promjene u BiH

0
0

BIH – Evropska komisija upozorava na to da je zbog FBiH ugroženo zaključivanje treće tranše iz stand-by aranžmana sa MMF-om.

Prema najnovijem izvještaju Evropske komisije o stanju u Bosni i Hercegovini, ne očekuje se brzo rješenje krize u Federaciji, ali se ne očekuju ni promjene dosadašnjih politika poslije promjene Vlade Republike Srpske, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na taj izvještaj, banjalučke Nezavisne novine podsjećaju da je polovinom februara federalni Parlament izglasao nepovjerenje Vladi, ali to, kako se navodi, ne znači da će kriza brzo biti riješena.

“Od Ustavnog suda FBiH je traženo da donese odluku da li je došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. S obzirom na to da je panel za vitalni nacionalni interes nepotpun, može se desiti da kriza vlasti ne bude razriješena brzo”, ukazuje se u izvještaju.

Kada je riječ o novoj Vladi RS-a u izvještaju stoji da “značajnije promjene politike ne treba očekivati, s obzirom na to da je deset od “16 ministara iz pređašnjeg sastava zadržalo svoje pozicije”.

Nezavisnim novinama je u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu u utorak rečeno da se ova ocjena ne odnosi na to kako će Vlada Srpske raditi.

Vlada kontinuiteta

“S obzirom na činjenicu da rekonstrukcija Vlade u RS-u nije obuhvatila značajne personalne promjene, logično je očekivati da će to biti Vlada kontinuiteta”, objasnio je Andy Mcguffie, glasnogovornik Delegacije.

U glavnom dijelu, koji govori o ekonomskom stanju u regiji, ističe se da je na loše ekonomske pokazatelje u regiji razočaravajuće utjecala loša ekonomija u EU-u, kao i nepovoljni klimatski uslovi tokom 2012. godine.

Jedino je u Albaniji, BiH i Makedoniji tokom 2012. godine došlo do smanjenja maloprodajnih cijena, ali jedino u BiH, Srbiji i Makedoniji tokom 2012. godine nije došlo do fiskalne konsolidacije i do smanjenja budžetskih deficita.

Bruto društveni proizvod u BiH je u 2012. godini pao za 0,5 posto, dok je u 2011. godini rastao za jedan posto.

Ugrožena tranša

Evropska komisija u svom izvještaju, također, upozorava na to da je zbog FBiH ugroženo i zaključivanje treće tranše iz stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, zato što Parlament FBiH još nije usvojio nacrt zakona koji bi regulirao pitanja povlaštenih penzija za penzionirane vojnike.

Ističe se da je nakon trajnog pada industrijske proizvodnje kroz cijelu 2012. godinu došlo do blagog oporavka početkom 2013. i da je stopa rasta u februaru 2013. u odnosu na prošli februar iznosila 11,2 posto i dva posto više u odnosu na januar ove godine.

Trgovinski deficit je, kako se ističe u izvještaju, pao na 9,4 posto bruto društvenog proizvoda u odnosu na pređašnju od 9,5 posto.

“Direktne investicije su u 2012. porasle za 70,6 posto, ali su i dalje značajno ispod nivoa od prije izbijanja krize i iznose 3,5 posto bruto društvenog proizvoda, što je nedovoljno za pokrivanje trenutnog deficita”, ističe se u izvještaju, prenijele su Nezavisne novine.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.