Endelus: Kukavice, ponos se ne dobiva ženskim bedrima, već kopljima muškaraca

0
102

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Vrijeme vladavine Hadžiba el-Mensura ibn Ebi Amira smatra se jednim od najuspješnijih perioda u historiji islamske države Endelus, a sve zahvaljujući politici koju je vodio Hadžib el-Mensur.

Naime, u njegovo vrijeme muslimani su bili zauzeti džihadom na Allahovom putu, a ostavili su međusobna (unutrašnja) suparništva i trvenja koja su, u prethodnom periodu, toliko bila oslabila islamsku državu Endelus da su utrla put kršćanima da se ponovo okupe i ujedine na sjeveru Španije i formiraju nekoliko kršćanskih državica poput Aragona, Kastilje i Leona, koje su postale trn u tijelu islamskog Endelusa, sve do doba Hadžiba el-Mensura koji je džihadom presudio tim državicama.

U jednom od prizora ponosa, snage i dostojanstva, Hadžib el-Mensur je izašao na čelu velike muslimanske vojske da napadne kršćansku državu Aragon.

Krstaši su im napravili zasjedu u jednom tjesnacu u pirinejskim brdima i pod okriljem noći napali su muslimane ispaljujući na njih kišu strelica. To je iznenadilo i uzdrmalo muslimanske redove, tako da su mnogi muslimanski vojnici pobjegli. Međutim, Hadžib el-Mensur i njegovi sinovi, koji su po svemu ličili na svoga oca, nisu pobjegli. Oni su ostali na svojim položajima zajedno sa specijalnom jedinicom iz sastava Hadžibove garde koju su sačinjavali najhrabriji mudžahidi među kojima je bio i vrhovni kadija Ahmed ibn Abdullah ibn Zekvan.

Kada su muslimani vidjeli postojanost i hrabrost njihovih vođa u borbi, vratili su se na poprište bitke i borili se sve dok nisu porazili i potukli kršćansku vojsku.

Nakon ove velike pobjede, aragonski kralj je pristao da plaća džiziju Hadžibu el-Mensuru i da svoju kćerku pošalje sa Hadžibom el-Mensurom. Ona je bila najljepša djevojka u svoje vrijeme i najcjenjenija među kršćanima. Kad ju je otac opremio za put, uglednici Aragona su joj rekli: ”Popravi našu poziciju kod Hadžiba el-Menusra i uvijek posreduj za nas kod njega.”

Djevojka je odgovorila – a bila je jedna od najmudrijih žena – rekavši: ”Kukavice, ponos se ne dobiva ženskim bedrima, već kopljima muškaraca.”

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Endelus: Kukavice, ponos se ne dobiva ženskim bedrima, već kopljima muškaraca


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.