E Sandžak neće biti drugo Kosovo!

2
14

Muftija Zukorlić smatra normalnim da zloupotrebljava izbore za nacionalni savjet, a da krivicu prebacuje na ministarstvo

„Ne očekujem nikakve veće probleme u Sandžaku. Siguran sam da su Bošnjaci svjesni i političkog trenutka u Srbiji i činjenice da dva bošnjačka lidera sjede u vladi, i da Bošnjaci ne žive ništa ni bolje ni gore od ostalih građana Srbije, i da je prošlo vrijeme kada su se osjećali ugroženim zato što su Bošnjaci”, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. On je prekjuče saopštio da je rok za konstituisanje Nacionalnog savjeta bošnjačke nacionalne manjine istekao i da će raspisati nove izbore.

Bošnjačka kultura zajednica muftija Muamera Zukorlića već je najavila da će bojkotovati te izbore. A čini se da ni ostale dvije liste nisu mnogo raspoložene za novo glasanje?

Šest mjeseci je prošlo u njihovim pregovorima i razgovorima. Ako nijedna lista nije željela izbore, onda je trebalo da se dogovore i konstituišu savet. Svi su znali da ako se ne dogovore, slede izbori, tako da su neki, vjerovatno, od početka i računali da je to bolja opcija nego da se formira savjet na osnovu ovih rezultata. Jedni su kalkulisali, jer su vjerovali da će postići bolje rezultate na sljedećim izborima, a drugi jer su sumnjali da će na novim izborima postići ovako dobre rezultate. To su legitimne i legalne političke kalkulacije, ali, što se tiče države Srbije, činjenica je da se mora ići na nove izbore.

Može li to da izazove ozbiljne sukobe ubuduće, da od Sandžaka napravi novo Kosovo?

Ne, nacionalni savjeti nemaju taj politički kapacitet. Kompetencije savjeta uopšte nisu politički atraktivne i ne možete očekivati da se iz nacionalnog savjeta profiliše neki novi politički faktor, jer savjet nije ni Ustavom ni zakonom tako dimenzioniran.

Ali upravo se to dogodilo sa muftijom Zukorlićem i BKZ?

To se dogodilo zato što je Zukorlić iskoristio izbore za nacionalni savjet kao prvu priliku da se oproba u političkoj utakmici. Vidjeli ste njegove izjave o autonomiji Sandžaka, povezivanju srpskog i crnogorskog djela Sandžaka, internacionalizaciji pitanja Bošnjaka… ništa od toga nije u nadležnosti savjeta. On je želio da jednu formu koju država garantuje nacionalnoj manjini zloupotrebi u one svrhe za koje nije predviđena. Drugim riječima, tenzija će biti ukoliko neko poželi da ih podigne. Priroda savjeta nije takva da iko razuman i dobronamjeran, pre svega prema svojoj nacionalnoj zajednici, može da želi da se stvar postavi na taj način.

Spekuliše se i da ste vi sve radili pod uticajem ministara Ugljanina i Ljajića koji podržavaju druge dvije bošnjačke liste?

To je netačno. Pokušavali smo da savjet konstituišemo bez obzira na sve probleme. U krajnjoj liniji, ta optužba ne stoji jer je sve vrijeme u proces bio uključen i OEBS. Naravno, neko pokušava sebi da napravi biračko tijelo napadajući ostala dva politička subjekta. Ja naprosto ni u jednom trenutku nisam dozvolio da se dešavanja oko savjeta personalizuju na taj način da to bude sukob između dva ministra, s jedne strane, i vjerskog lidera, koji i na taj način zloupotrebljava svoju poziciju.

Tvrdite, dakle, da nema nikakve odgovornosti ministarstva ili vaše lične u tome što je čitava priča oko procedure izbora za savjete muftiji Zukorliću praktično omogućila da tu politički profitira?

Naravno da uvijek možete da iskoristite neku situaciju, bez otkrivanja pravih razloga. Temelj onoga što se dogodilo je činjenica da je postojala i ranije neka vrsta političke utakmice između tri političke opcije u Sandžaku. Priča o dvotrećinskoj većini u poslovniku je zamjena teza. Pokušava se da se pronađe razlog kako bi se krivica prebacila na drugog, a da s druge strane smatrate potpuno normalnim da zloupotrebljavate izbore za nacionalni savjet.

Hoćete da kažete da bi na isti način bila iskorišćena svaka mogućnost za to, da povod nije bitan?

Apsolutno. Činjenica da se nijednom nisu oglasili oko onoga što jeste nadležnost savjeta jasno to govori.

Ali sada mogu da se pozovu i na ocjene oba povjerenika i ombudsmana da je propusta bilo?

Zaključci povjerenice i povjerenika, kao preporuke ombudsmana zapravo govore o pravnoj praznini koju bi trebalo popuniti. Zaštitnik građana kaže da nema valjanog zakonskog osnova da ministarstvo donosi poslovnik, ali ne kaže da smo postupili protivzakonito.

Izvor: Politika.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Kada kaže da Sandžak “neće biti drugo Kosovo”, Čiplić verovatno misli ovo – Bošnjake u Sandžaku nećemo klati motornim testerama, pa ih onda skupljati u hladnjačama i zakopavati diljem Srbije, kao što smo, nedavno, radili sa kosovskim Albancima, već ćemo protiv Bošnjaka voditi tihi genocid, parelelnih institucija?! Tako misli ministar, zar ne?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.