Duplo ništa

5
32


Svima koji su imali imalo svijesti, osjećaja za trenutak, bilo je jasno da se iza bolnog  raspada bivše Jugoslavije krije jedan drugi proces: redefinisanje odnosa među narodima koji su živjeli na tom prostoru.

Nije bila nikakva tajna da su dvije najveće zajednice, Srbi i Hrvati, imali svoje nezasićene apetite koji su se ogledali u težnji za “najvećim kolačem”, odnosno dominacijom nad svim ostalim, pozivajući se na nekakvo vjekovno kvazi-pravo.

Ostali su bili prinuđeni da na mukotrpan način brane svoje stečene pozicije. U dobroj mjeri su to i uspjeli.Slovenci su odmah dobili svoju državu, nakon 21 dan rata. “Zlonamjernici” kažu da su imali “malo srpskih grobova” na svojoj teritoriji, te zbog toga nisu imali “većih” problema. Makedonci su dobili svoju državu. Crnogorci, iako preko leđa Bošnjaka i Sandžaka, svoju. Bosna je platila krvavu cijenu svoje nezavisnosti. Albanci sa Kosova su riješili svoje probleme. Mađari dobili Mađarsku u EU, ali i školovanje na maternjem jeziku i još niz prava. Nisu ni oni zadovoljni, no, bolje išta nego ništa.

Šta smo mi, Bošnjaci Sandžaka, dobili nakon 20 godina od početka tog procesa?! Hej, 20 godina!

Dobili smo duplo ništa: Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića!

Memorandum o specijalnom statusu Sandžaka

U nekoliko prošlih brojeva pisali smo u ulozi Sulejmana Ugljanina u tom burnom vremenu, zato što je bio grlatiji, a i gramziviji, želeći da sve “zasluge” prigrabi za sebe. No, nepravedno bi bilo zaboraviti da je u tom “duplom ništa” svesrdno učestvovao i drugi srpski ministar bošnjačke nacionalnosti Rasim Ljajić, tadašnji predsjednik Vlade Sandžaka.

Ugljanin i Ljajić su na političkoj platformi, koja se je bazirala na Referendumu iz 1991. godine, dobili vlast u Sandžaku, a danas 20 godina poslije toga one koji i pomenu ime Sandžak nazivaju destabilizirajućim faktorom.

MNVS, na čijem čelu su bili Ugljanin i Ljajić, pozivajući se na sva relevantna međunarodna dokumenta, zakone i povelje, usvojilo je 1993. godine Memorandum o specijalnom statusu Sandžaka  u kojem je, između ostalog, stajalo:

1. U okviru ostatka Jugoslavije ( Srbije i Crne Gore – u daljem tekstu Jugoslavije) uspostavlja se specijalni status za Sandžak (u daljem tekstu Sandžak). Funkcije državne vlasti ostvarit će se preko organa Sandžaka i preko organa u opštinama u njegovom sastavu, osim u onim slučajevima izričito predviđenim ovim Memorandumom…

Od toga da Sandžak ima svoj Ustav, Skupštinu i Vladu, dvojica srpskih ministara bošnjačke nacionalnosti sveli su svoje zahtjeve na Audi 8, ličnog vozača, mjesto za članove porodice i par istomišljenika u odborima, dok su Bošnjaci kojima su sve to obećavali izbačeni iz Ustava, i dobili ono „duplo ništa“.

4. Prava i obaveze Sandžaka će se regulisati Ustavom Sandžaka u čijoj prvoj izradi će učestvovati i odgovarajuće tijelo, odnosno stručnjaci Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji.

5. Sandžak će imati demokratsku izabranu Skupštinu, kao i zakonodavno tijelo, guvernera i Vladu kao nosioce izvršne vlasti, uključujući policiju pod njihovom kontrolom, te neovisno sudstvo Sandžaka i druge organe predviđene ovim Memorandumom. Prvi izbori za sve organe održat će se pod nadzorom OUN, EZ i KESS-a.

Ugljanin i Ljajić poručuju 1993. godine: Vojska napolje iz Sandžaka, a 2009. istim tim tenkovima aplaudiraju.

7. Područje Sandžaka bit će trajno demilitarizovano pod nadzorom OUN i EZ, što obavezuje jugoslovenske vlasti da u roku od 30 dana od potpisivanja ovog Memoranduma povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i  one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti.

Šta su nam to garantovali, a ispalo je „duplo ništa“

8. Ustavom Jugoslavije i Ustavom Sandžaka bit će garantovana ljudska i manjinska prava prema najvišim standardima prihvaćenim u međunarodno–pravnim dokumentima:

Muslimanskom narodu se garantuje:

– Pravo na zaštitu od bilo koje aktivnosti koja može ugroziti postojanje naroda; (Duplo ništa)
– Sva kulturna prava kao što su: pravo na identitet, kulturu, vjeroispovijest, upotrebu svog jezika i pisma u javnom i privatnom životu; (Duplo ništa)
– Pravo na obrazovanje u skladu sa nacionalnim vrijednostima; (Duplo ništa)
– Srazmjerno učešće u svim organima vlasti i nediskriminaciju u ekonomskoj i socijalnoj sferi i političkom životu i u pristupu sredstvima javnog informisanja; (Uspjeli su postati srpski ministri)
– Slobodu pojedinca u pogledu nacionalnog opredjeljivanja; (Rekao Koštunica da smo Bošnjaci?!)
Sandžak „republika Šumadija“

Ugljanin i Ljajić su tada obećavali Vladu Sandžaka koja će imati određene nadležnosti, a danas nakon 20 godina postali su „Šumadinci“. Obećavali su „domaću“ policiju, a 20 godina nakon toga Ugljanin šalje „svoju“ policiju u Tutin da spriječi dolazak reisuleme dr. Mustafe Cerića, pripadnike Crvenih beretki da pucaju u Bošnjake, dok Ljajić ništa ne čini da to spriječi. Rasim Ljajić umjesto poreza od specijalnog statusa šalje Kasima Zoranića i njegove horde korumpiranih inspektora da reketira upravo one ljude koji su mu najviše pomogli da politički uspije.
B. Nadležnost organa vlasti SANDŽAKA

1. Organi vlasti Sandžaka bit će isključivo odgovorni za:

– Školstvo (osnovno, srednje, više i visoko);
– Kulturne institucije i programe;
– Radio i televiziju;
– Izdavanje dozvola za rad preduzeća i radnji;
– Korišćenje prirodnih bogatstava, rudarstvo, poljoprivredu, šumarstvo, lov i ribolov;
– Zdravstvenu i socijalnu zaštitu i socijalno osiguranje;
– Saobraćaj i komunikacije na području Sandžaka;
– Proizvodnju energije;
– Kontrolu komercijalnih banaka, štedionica i drugih finansijskih institucija;
– Policiju;
– Organizaciju pravosuđa;
– Oporezivanje za potrebe specijalnog statusa.
Vlastima u Srbiji, kada je u pitanju njihova nadležnost nad Sandžakom, „ostavljali su mrvice“: zaštitu čovjekove okoline i sistem prijenosa električne energije.

2. Organi Jugoslavije dijelit će odgovornost sa organima vlasti Sandžaka za ostvarivanje sljedećih nadležnosti na području Sandžaka:
– Za zaštitu čovjekove okoline, pri čemu će organi Jugoslavije određivati najniže standarde;
– Za magistralne i regionalne puteve i željeznicu na području Sandžaka, cjevovode, poštu, telegraf i telefon;
– Sistem prijenosa električne energije.

Nakon usvajanja ovog Memoranduma MNVS je obavijestio državne organe SRJ o istom.

SKUPŠTINI SR JUGOSLAVIJE
Beograd

PREDMET: Dostava Memoranduma o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, kao zvaničnog prijedloga MNVS za rješenje statusa muslimanskog naroda u Sandžaku.

U želji da pruži puni doprinos i aktivno se uključi u razumno, pravedno i mirno razrješenje sveukupne jugoslovenske krize, Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, kao jedini legitimni predstavnik muslimanskog naroda na ovim prostorima, sačinilo je i usvojilo Memorandum o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, kao konkretan i jasan prijedlog za rješenje muslimanskog pitanja u ostatku Jugoslavije.
Definišući ovaj Memorandum MNVS, ustvari, inicira i pokreće razgovore na ovu temu, sa najvišim organima SRJ, Srbije i Crne Gore, te nadležnim međunarodnim činiocima koji traže pravu formulu za trajno rješenje ovog pitanja.

U tom cilju dostavljamo vam ovaj dokument i tražimo da isti razmotrite i prihvatite kao osnov za vođenje daljih razgovora i pregovora oko rješavanja pomenutog pitanja.

Smatramo neophodnim da najviši savezni i republički organi razmotre ponuđeni Memorandum, kao legitimni zahtjev muslimanskog naroda Sandžaka koji želi na pravedan i legalan način da trajno riješi i osigura svoj opstanak na ovim prostorima.
Napominjemo da je MNVS u proceduri usvajanja Memoranduma dobilo podršku i pristanak svih muslimanskih institucija, političkih stranaka, zajednica i udruženja na ovim prostorima, tako da ovaj Memorandum predstavlja legitiman zahtjev za optimalno rješenje statusa Muslimanskog naroda u Sandžaku.

Očekujemo da nam nakon razmatranja ponuđenog dokumenta dostavite vaš stav u pismenoj formi.

Novi Pazar,17.06.1993.g.                                                                              MNVS
Predsjednik Sulejman Ugljanin

Dostavljeno:

– Skupštini SR Jugoslavije, Vladi SRJ, Skupštini R. Srbije, Vladi R. Srbije, Skupštini R. Crne Gore, Vladi R. Crne Gore.
Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić + rad na sprovođenju u djelo Memoranduma o specijalnom statusu Sandžaka = Duplo ništa!

Vrijeme je za naše ljude!

Autor: Admir Muartović

Izvor: Glas-Islama.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. “Ugljanin i Ljajić su tada obećavali Vladu Sandžaka koja će imati određene nadležnosti, a danas nakon 20 godina postali su „Šumadinci“. Obećavali su „domaću“ policiju, a 20 godina nakon toga Ugljanin šalje „svoju“ policiju u Tutin da spriječi dolazak reisuleme dr. Mustafe Cerića, pripadnike Crvenih beretki da pucaju u Bošnjake, dok Ljajić ništa ne čini da to spriječi. Rasim Ljajić umjesto poreza od specijalnog statusa šalje Kasima Zoranića i njegove horde korumpiranih inspektora da reketira upravo one ljude koji su mu najviše pomogli da politički uspije”….Poslusaj ovog mudrog li teksta,kao da ga ja pisala moja bika,jos prije 1941. godine.
  – Nije poslao Ugljanin svoju policiju da spreci Cerica…vec je Ceric Mustafa dosao u Tutinu da zavadi Bosnjake,stavljajuci se na strani Muamera koji u Tutinu ima oko 25% podrske. Mustafa na vrijem obavesten da “sa namjeram akojim dolazi nije pozeljan gost gradjanima – muslimanima Tutina”. Mustafa se osilio,Muamer ga namagarcio,i eto Mustafa prosao tad kao bos po trnju u Tutinu.
  – Vlada Sandzaka da…Ali kako? Ugljanin kaze da to hoce,a onda Muamer ode u Bg,pa ono njegovo “ma mi smo odani gradjani ove drzave,to samo ovaj fanatik Ugljanin nesto prica dole”. Pa,nakon te njegove price Milosevic,svi se sjecamo,smijeni legalno izabranu vlast u Novom Pazaru,1997. godine,a onda Muamer,da bi dokazao svoju lojalnost drzavi i Milosevicu,bas tad dovede Milosevicevog Premijera u Altun alem dzamiju.
  – I,onda se zapitas “sa kim ti to da pravis Vladu Sandzaka”? Sa Muamerom,sa ovim ovakvim oiscima ovih “mudrih tekstova”….,sa njima koji su zauzeli bitne institucije sandzackih Bosnjaka,i radili upravo protiv jedine stranke sandzackih Bosnjaka koja je htjela sve to…,ali bas od tih takvih Bosnjaka,koji su danima kukali i cameli pred beogradskim premijerima,kako tamo neki Ugljanin hoce nekakvu Vladu,drzavu,sta li…
  – Sve ce to,sa jedne pristojne hietorijske distance ostati zapisano…ko je,kad i gde sta govorio tih 90-tih,ko je dovodio Miloseviceve Premijere one godine kada je na onako brutalan nacin pogazena izborna volja Bosnjaka,te sklonjena lokalna vlast Bosnjaka u Novom Pazaru…
  – Sve ce to jednom hronoloskom analizom,hronoloskim dogadjajima,od nezavisnih historicara ostati zapisano, niko nece moci te odgovornosti pred historijom da se otrgne.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.