Državni univerzitet u Novom Pazaru se postepeno urušava

6
203

Novi Pazar – Najveći broj zaposlenih na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, počev od 2012. godine, posle imenovanja prof. dr Miladina Kostića za rektora ove visokoobrazovne institucije su nezadovoljni funkcionisanjem ove ustanove.

Naime, imenovanjem Miladina Kostića za rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru 24. oktobra 2012. godine, ova institucija je počela postepeno da se urušava. U prilog tome govori činjenica da je umjesto da se razvija, institucija stagnira, ako ne i u potpunosti nazaduje. U prilog tome jeste svakako postepeno gašenje pojedinih studijskih programa. Prošle godine je ugašen studijski program iz oblasti dvopredmetne nastave. Ove godine, menadžment Univerziteta na čelu sa rektorom Kostićem je odlučio da ugasi jedan od najperspektivnijih studijskih programa – Psihologiju, za koji je godinama postojalo ogromno interesovanje učenika. Na konkursu koji je objavljen ove godine na sajtu Univerziteta se jasno vidi da nije raspisan konkurs i za ovaj program.

Sa druge strane, postoji ogromno nezadovoljstvo među zaposlenima. Najveći broj nezaposlenih upravo dolazi sa studijskog programa Psihologija, koji ističu da ne postoji volja Univerziteta da se pokaže minimum humanosti i fleksibilnosti prema nastavnom kadru koji prelazi stotine kilometara da bi obezbijedio kvalitetnu nastavu mladim na ovoj instituciji.

Takođe, postoji i izražena diskriminacija zaposlenih Bošnjaka na ovoj instituciji. Naime, cjelokupan menadžment tim koji vodi ovu instituciju, u sredini u kojoj je 85% Bošnjaka, jesu Srbi. Na prvom mjestu su svakako pomenuti rektor, ali i prorektor za nastavu, prof. dr Žarko Barbarić. Takođe, šefovi svih vodećih departmana su Srbi. Podaci su dostupni na sajtu institucije. Šef Departmana za pravne nauke jeste prof. dr Radmila Kovačević-Kuštrimović (iz Niša), šef Departmana za ekonomske nauke jeste prof. dr Milica Vujičić (iz Kragujevca), šef Departmana za filološke nauke jeste doc. dr Aleksandra Popin (iz Beograda), šef Departmana za filozofske nauke jeste doc. dr Jovica Ranđelović (iz Niša), šef Departmana za matematičke nauke jeste prof. dr Miroslav Petrović (iz Kragujevca), šef Departmana za tehničke nauke jeste prof. dr Bratislav Mirić (iz Prištine), šef Departman za hemijsko-tehnološke nauke je prof. dr Miloš Filipović (iz Beograda), kao i šef Departmana za biomedicinske nauke je doc. dr Dragan Bogdanović (iz Niša).

Pored toga, treba podsetiti i na primjere nehumanog ponašanja prema zaposlenim u ovoj instituciji. Najbolji primer jeste svakako profesor prava Borislav Borislav Grahovac kome je rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladin Kostić, bez ikakvog zakonskog osnova, uručio otkaz prošle godine. Prema njegovim tadašnjim riječima, povod za otpuštanje je bilo to što nije mogao da dođe na ispit koji je bio zakazan za 29. avgust. ”Tih dana sam boravio u Kanadi gdje sam morao da svjedočim na sudu u Vankuveru. Takođe, zbog ranije zadobijenih povreda u saobraćajnoj nesreći, ljekari mi ne preporučuju često letenje pa nisam smeo da putujem avionom do 12. septembra. I zbog toga nisam mogao nikako da stignem na ispit”, rekao je tada Grahovac. On је isticao i da je o svemu tome obavestio Kostića, a da je, kada je stigao u Srbiju, izvadio lekarsko uverenje, ali da ga rektor nije uvažio. Grahovac je smatrao da je pravi razlog njegovog otkaza ukazivanje na ogromne probleme ove visokoškolske institucije zbog koje je ušao u sukob sa Kostićem. Grahovac je tada izjavio da je rektor Miladin Kostić  primer autokratskog upravljanja, bahatosti, nevaspitanosti, neprimernog načina upravljanja i terora na Državnom univerzitetu. Posle ovih optužbi, profesor Grahovac je obavestio javnost da je od rektora Kostića dobio pretnje i da je o tome obavestio policiju u ovom gradu.

Takođe, ogromno je nezadovoljstvo i među studentima. Studenti ističu da ne postoji volja Univerziteta za širenjem znanja. Studenti ne stiču korisna znanja, uglavnom uče po udžbenicima po kojima se ne uči ni na jednom Univerzitetu. Predmetni profesori na većini departmana drže predavanja iz po 7-8 predmeta. Za većinu od tih predmeta nisu stručni i nemaju nikakve reference. Predavanja se često i otkazuju, ali ni studenti, niti zaposleni nemaju priliku, niti pravo da bilo kome ukažu na probleme i izuzetno loše funkcionisanje ove visokoobrazovne institucije.

Autor: A. M.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. A to sto profesori koji predaju,inace iz Pazara,ponizavaju studente sa strane to nema veze?I plus sto pojedini asistenti i profesori stvaraju sami svoje zakone za ocenjivanje studenata i nepostovanje zakona o obrazovanju isto nema veze…

  0

  0
 2. Ocigledna diskriminacija. Nek neko od novinara istrazi koliko bosnjaka predavača ima na ovom Univerzitetu sa zvanjem doktora nauka a kojima se ne daje prilika da napreduju i omaju zvanja asistenata.
  Bruka za one kojo su podržali ovakvu politiku Univerziteta.

  0

  0
   • U pogledu koliko ima gradovo i unerveziteta u Srbiji OSMO mesto je daleko bolje nego ovaj drzavni,ipak to je MUFTIJIN fakultet zato je i na OSMO mesto,svaka cast MUFTOOOOOO,najaci sii..

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.