DRI: Uslovno mišljenje na Godišnji izvještaj Bošnjačke stranke

0
3

indexRožaje – Državna revizorska institucija DRI dala je uslovno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Bošnjačke stranke BS za prošlu godinu i negativo na usklađenost poslovanja sa važećim propisima. 

Revizijom se Kolegijum DRI, kojim je rukovodio Dragiša Pešić, uvjerio da finansijski izvještaji BS-a sadrže materijalno značajne greške u vezi sa dokumentovanjem troškova i da aktivnosti, transakcije i informacije koje su prikazane nijesu bile u svim materijalno značajnim aspektima u skladu sa važećim propisima i Međunarodnjim računovodstvenim standardima.

U izvještaju DRI navodi se da je Revizijom konstatovano da Opštinski odbori BS-a iz Plava, Berana, Pljevalja i Bijelog Polja nijesu pravdali trošenje sredstava koja im je prenio Glavni odbor stranke u iznosu od 19,4 hiljade eura, “što je materijalno značajno u odnosu na revizijom utvrđenu materijalnost od 1,50 odsto – 3,1 hiljadu eura”.

Navodi se da je BS troškove u iznosu 37,11 hiljadu eura, pravdala na osnovu nepotpune i neodgovarajuće dokumentacije – nefiskalni računi, nedostatak ugovora o zakupu, ugovora o radu, od kojih se iznos 19,7 hiljada eura odnosi na troškove opštinskih odbora Rožaje, Bijelo Polje, Podgorica i Bar.

Utvrđeno je da BS nije uspostavila funkcionisanje sistema unutrašnjih kontrola naročito u dijelu kontrole materijalno finansijskog poslovanja opštinskih odbora.

Revizori su utvrdili da je BS po osnovu naknada Medija timu, za rad u opštinskim odborima i zakup fizičkim licima isplatila 14,9 hiljada eura bez obračuna i isplate 1,1 hiljadu poreza.

Navodi se da BS ugovorene obaveze sa pravnim licima u iznosu od 9,1 hiljadu eura nije platila sa žiro računa već gotovinski iz blagajne.

BS, kako je utvrđeno, nije obezbijedila sve potrebne računovodstvene evidencije – analitike osnovnih sredstava, evidenciju potraživanja od opština kao ni evidenciju troškova opštinskih odbora po vrsti troška.

Utvrđeno je da BS nije realizovala preporuke koje je DRI dala u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2011. godinu.

(cdm.m)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.