Dr. Zukorlić u Skupštini postavljao pitanja u vezi prava učenika, zapošljavanja, kladionica

0
22

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić danas je u Skupštini Srbije postavljao pitanja vezana za probleme sa kojima se suočavaju Sandžaklije. Od problema sa zdravstvenim i socijalnim pravima učenika, zabrane zapošljavanja u javnom sektoru pa do kladionica u blizini obrazovnih i vjerskih ustanova. 

– U posljednjih mjesec dana sa terena dobijam žalbe gdje pojedini učenici vjerskih škola imaju problem da ostvare svoje zdravstveno i socijalno pravo zbog određenih dopisa ili ureda koje su došle od nadležnog Ministarstva. Moje pitanje je, zašto smo zapravo ušli u taj problem i kada i kako ćemo to riješiti s obzirom da u zakonu nemamo taj problem ali su očito u pitanju različita tumačenja. Moje drugo pitanje se odnosi na to kada će se razmotriti, ili pak ukinuti odluka o zapošljavanju u javnom sektoru. Prije svega, zanima me školstvo jer sam po poziciji predsjednika Odbora za obrazovanje upućen u sve ono što se tiče te oblasti. Imamo nagomilanih problema od enormnog broja privremeno uposlenih u školama a koji zapravo stvaraju koncentraciju nekvaliteta ali i nemogućnosti motivacije, afirmacije kvaliteta nastavnika u tim školama. To otvara različite mogućnosti zloupotreba uticaja na te ljude, obzirom na njihov ne riješen status.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao da se radi na rješavanju ovog problema.

– U razgovoru sa ministrom Šarčevićem je dogovoreno da on donese odluku kojom bi se omogućilo da Medrese uđu u sistem obrazovanja i na taj način steknu pravo iz socijalne zaštite. Potrebno je da se nađu u sistemu R. Srbije. Nama je potrebno samo da ministar Šarčević donese tu odluku i po njegovom obećanju ta odluka se očekuje vrlo brzo i tog trenutka će problemi nestati, kazao je Đorđević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je na sednici Skupštine Srbije da će do kraja godine predložiti ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ali da će primanje novih radnika i dalje biti kontrolisano.

– Što se tiče zapošljavanja u javnom sektoru mi ćemo na kraju ove godine na kraju ove godine predložiti potpuno ukidanje tog zakona, ali ćemo i dalje zadržati komisiju za zapošljavanje zato što nastavljamo sistem kontrole kako ne bi došlo do prekomjernog zapošljavanja u raznim resorima.

Dr. Zukorlić se zahvalio na odgovorima i postavio dodatno pitanje vezano za kladionice u blizini prosvjetnih objekata.

– Kako nismo makli napred u riješavanju ovog problema. U Sandžaku imamo opći haos kada su u pitanju kladionice. Naše nezvanične informacije su da je većina kladionica u Novom Pazaru radi nelegalno i bez dozvola za rad i određenih ispunjenih uslova. A ono što je očigledno, jeste da se ne poštuje zakonski propis udaljenosti kladionica od obrazovnih i vjerskih objekata. To je nešto što je alaramnto i sa čime se moramo suočiti i dobiti odgovore zašto se toleriše ovo bezakonje koje je izuzetno štetno za našu djecu.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević kazao da podržava zahtjev dr. Zukorlić vezano za pitanje kladionica.

– Sto posto podržavam vaš zahtjev i ne mislim da tu treba nikoga moliti već primjeniti zakon kada su u pitanju kladionice u blizini škola. Inspekcije trebaju da počnu da rade svoj posao i da se obraćunaju sa onima koji su prekršili zakon.

Govoreći o zapošljavanju, Šarčević je rekao da u prosvjeti radi 20.000 mladih žena koje su sposobne za rađanje, ali odlažu roditeljstvo jer se plaše da će izgubiti pravo na stalno zaposlenje, a ako bi im to bilo garantovano u Srbiji će se za dve godine dogoditi “bejbi bum”.

Dr. Zukorlić na kraju kazao da će nastaviti da govori o problemima koje muče građane Sandžaka a sve u cilju rješavanja istih.

izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.