Dr. Zukorlić: Nećemo varati građane, radićemo na promociji stvarnih ljudskih vrijednosti

2
6

Dr. Muamer Zukorlić, narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja, kaže da na beogradske izbore izlaze sami, a da su poslije 4. marta spremni da razgovaraju sa svima. Kako nastupaju kao manjinska lista, siguran je da ulaze u gradsku skupštinu, a ne isključe mogućnost da upravo njihovih nekoliko odbornika bude jezičak na vagi. U razgovoru za Kurir Zukorlić navodi da ga nije bilo strah reakcije naroda kada je kazao da je plata parlamentaraca mala, a nedavno povećanje od oko 5.000 dinara ocjenjuje kao nedovoljno.

Najavili ste izlazak na beogradske izbore. Šta očekujete?

– Očekujem da uđemo u gradsku skupštinu sa nekoliko odbornika, da to bude nukleus jedne nove, svježe politike u kojoj se potenciraju stvarne ljudske vrijednosti – plemenitost i iskrenost. Mi smo grupa koja neće varati građane, predstavićemo ponudu drugačiju od ove koju gledamo 30 godina. U ovom trenutku ne pretendujemo na neku veliku vlast jer smo svjesni činjenice da je potrebno da se desi značajna promjena svijesti građana da bi ova naša politika pobijedila. Dakle, mi preferiramo svojevrsnu pedagoško-političku retoriku.

Ali sa čim ćete pred Beograđane?

– Mi ćemo imati i jasnu ponudu koja se odnosi na lokal, ali potenciramo ove vrijednosti. Kakvu god ponudu da damo, od unaprijeđenja administracije koja se nije obračunala s korupcijom do komunalne usluge, sve to ima smisla samo ukoliko na odgovornim mjestima u Beogradu budu osobe koje će etički očuvati povjereno.

Da li na izbore idete sami ili u koaliciji?

– Idemo sami. Krenuli smo sa skupljanjem potpisa, idemo kao manjinska lista, tako da vjerujem da komotno ulazimo u gradsku skupštinu.

Poslije izbora, s kim ste spremni da razgovarate?

– Sa svima smo spremni da razgovaramo. Mi smo u Narodnoj skupštini partneri sa SNS i to na neki način ukazuje da će nam oni biti sagovornik, ali mi smo u tom partnerstvu, za razliku od drugih, potpuno očuvali autentičnost naše političke stranke, i to nas čini posebnim.

Šta ćete tražiti tokom pregovora?

– To je drugo. Možemo da razgovaramo sa svima, a da se dogovorimo možemo sa onima koji bi vrijednosno prihvatili osnovne principe našeg opredjeljenja.

I Aleksandar Šapić je rekao da je spreman da razgovara sa svima, ali da insistira na mjestu gradonačelnika da bi mogao da sprovede svoje zamisli. Da li i vi na nečemu takvom insistirate?

– Mi insistiramo na vrijednosnim principima. Za nas je bitno da naš potencijalni partner, s kojim bismo pravili vlast, prihvati osnovne principe našeg programskog opredjeljenja koji vrijednosno nisu za kompromis. Uključićemo neke konkretne zahtjeve koji se odnose na program za koji insistiramo da se primjeni u Beogradu. Apsolutno nemamo nikakvih zahtjeva interesne kategorije, što ne znači da naši kadrovi, ukoliko bi učestvovali u vlasti, ne bi bili instalirani na neke pozicije. To je logično, ali ne polazimo od toga kao Šapić. Međutim, može se desiti da naših nekoliko odbornika bude jezičak na vagi ako se održi ta ravnoteža koja se vidi u istraživanjima, i ako se to desi, naravno da će naš pregovarački kapacitet biti jači. Ali, na interesnim zahtjevima nećemo insistirati. Beograd može da obnovi svoj kosmopolitizam, da skine prašinu i naš glavni slogan je „Za čist Beograd“. Od čiste ulice do čiste administracije.

 

O paradi ponosa

PROTIV NASILJA, ZA PORODIČNE VRIJEDNOSTI

Ukoliko budete dio vlasti šta biste vi uradili?

SNS je smanjio cijenu vrtića, a Dragan Đilas tvrdi da može da bude besplatan.

– I ja bih ukinuo plaćanje vrtića, ali to ne može odmah. Realno je da se spusti cijena vrtića odmah nakon izbora, a da se teži potpunom ukidanju plaćanja.

Parada ponosa – Čelnici SNS podržavaju, Siniša Mali je i prisustvovao, Đilas ju je ignorisao.

– Ne bih išao nikada, ali sam protiv nasilja prema bilo kome. Ne mogu da podržim nešto što je usmjereno protiv suštinskih porodičnih vrijednosti.

Problem gradskog prijevoza

– Gradski prijevoz ima dva problema – organizacioni i korupcija koja sve to prati. Moguće je pojeftiniti karte za prijevoz ako se začepi curenje sredstava tih preduzeća.

Ako već kažete da hoćete da očistite Beograd od korupcije i da je takvo stanje 30 godina, kako ćete da pregovarate sa SNS, koji vodi grad već pet godina, ili SPS, koji je u administraciji deceniju?

– Anomalije koje nalazimo u vlasti posljedice su naslaga od prije mnogo godina. Ukoliko budete do kraja tražili da niko nema fleke, onda se ni sa kim nećete ni dogovarati. Mi ćemo biti pragmatični, ali ne na račun suštine.

Svojevremeno ste se zalagali za povećanje plata poslanika, one su početkom ove godine i povećane za oko 5.000 dinara. Da li vas je bilo strah reakcije naroda kada ste to izjavili?

– Ne. Smatram da ne ide da narodnom poslaniku date platu od 60.000 dinara, a recimo član Gradskog vijeća u Novom Pazaru ima višu platu, i pritom govorite da je Srbija lider u regionu. Nedavno sam primio delegaciju Slovačke i, kada su pitali za platu, mene je bilo sramota da kažem koliko ona iznosi. Počeo sam nešto da izmišljam, te dodaci, pa ovo, ono… Male plate članova parlamenta znače dvije stvari – ili ćete da okupite nesposobne ljude, ili ćete natjerati poslanike da se bave korupcijom.

Sve to stoji, ali poslanici u prosjeku imaju platu od oko 100.000 dinara…

– To nije tačno, prosječna plata je 70.000 dinara. Poslanik od toga treba da izdržava porodicu, sastaje se s ljudima, da bude dostojanstven domaćin. Taj nivo, položaj podrazumijeva izvjestan status, materijalna sredstva. Narod mnogo više košta demagoški poslanik koji se zalaže za malu platu, a onda negde krade, krade od tog naroda, nego onaj koji pošteno traži da narodni poslanici imaju veće plate.

Znači, vama je ovo povećanje od 5.000 dinara malo?

– Realno jeste malo. Svima su puna usta priče kako je Srbija lider u regionu, a naši narodni poslanici imaju najniže plate na Balkanu.

Zar nisu i srpskim ljekarima najniže plate u regionu?

– Slažem se, i zato je zdravstvo jedno od tri najkorumpiranija sistema u Srbiji. Dakle, isto važi i zdravstvene radnike, prosvetu, kao i za narodne poslanike.

 

 

 

Izvor: Kurir / Razgovarala Katarina Blagović

Foto: Filip Plavčić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Ne volim Kurir. Nisam rekao da ga mrzim ali mnogo je taj isti kurir loše pisao o muftiji i o Bošnjacima u Sandzaku. To je smece od novina. Mislim da su previše nacionalno obojene.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.