Dodjela Povelje ’’Pljevaljskim tamburašima’’

0
33

Bijelo Polje – Na sjednici Bošnjačkog savjeta u Crnoj Gori, održanoj u Bijelom Polju 29.01.2011. godine jednoglasno je donijeta Odluka o dodjeli POVELJE ’’HAMDIJA ŠAHINPAŠIĆ’’ Ibišu Kujeviću, i ’’Pljevaljskim tamburašima’’ . POVELJE ’’HAMDIJA ŠAHINPAŠIĆ’’ dodjeljuje se pojedincima ili institucijama za posebne rezultate ostvarene u izučavanju, promociji i za afirmaciju, etnomuzikološkog nasljeđa Bošnjaka u Crnoj Gori .Dodjeljuje se svake druge godine na prijedlog nadležnog odbora, komisije i odluke Savjeta.

Godine 1945. je u Pljevljima formirano KUD „Volođa“, a od prvog dana formiranja u njemu je djelovao tamburaški orkestar. Jedan od najboljih tamburaških sastava iz 1950. godine predstavljali su: Kemal i Hadžo Hrastovina, Izet i Ismet Gerina, Hamza Kadić, Šerif Đulović, Esed Kečević, Kasim Hafizagić i Safet Čano, koji je bio i rukovodilac tamburaškog orkestra, a poslije njega Tamburaški orkestar je sve do smrti vodio Izet Gerina,osnivač ovog znamenitog orkestra.Tri generacije pljevaljskih tamburaša,danas svjedoče o kontinuitetu bavljenja tradicionalnim muzičkim nasljeđem. Stopama Izeta Gerine krenuli su sin Ibrahim i unuci Amar(Ibrahimov) i Edin(Zijadov).Oni svojom interpretacijom i nastupima svjedoče o muzičkom nasljeđu Pljevljaka i Pljevalja i svugdje su rado viđeni.

Ibiš Kujević je završio Višu pedagošku školu završio u Novom Sadu 1968. Godine. Višu koreografsku skolu završio je u Zagrebu, pri Narodnom univerzitetu 1982.Utemeljitelj je KUD „Vrelo Ibra“ Rozaje koje djeluje od 1971.godine,kojim neprekidno rukovodi do današnjih dana.Zivi i radi u Rozajama.Ove godine se navršava 40 godina rukovođenja ovim najuspješnijim foklornim ansamblom ,ne samo na ovim prostorima i tim povodom Bošnjački savjet Crne Gore , dodjelom ovog priznanja iskazuje zahvalnost i poštovanje prema stvaraocima, koji su u oblasti foklornog i etnomuzikološkog stvaralaštva dali nemjerljiv doprinos.

Povelje će laureatima biti uručene na manifestaciji koju organizuje Bošnjački savjet u Crnoj Gori pod nazivom “SVE BEHARA I SVE CVJETA-VEČE BOŠNJAKA CRNE GORE-PJESMOM DO IMENA”, koja će se održati u Bijelom Polju 19.03.2011. godine.

Izvor: Bosnjaci.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.