Dezorjentirani i istrošeni političari postaju prošlost

5
17
Emir Elfić, predsjednik BDZ-a

Razgovarali smo sa gospodinom Emirom Elfićem, predsjednikom Bošnjačke demokratske zajednice o aktivnostima, djelovanju, političkim strujanjima u Sandžaku, rekonstruiranoj Vladi Srbije, prijevremenim izborima, mogućim koalicijama i budućim koracima razvoja ove nove, ali već prepoznatljive bošnjačke stranke.

Nedavno ste posjetili Tursku, sa kim ste se sastali i o čemu ste razgovarali?

Da, boravio sam u Republici Turskoj prošle nedjelje. Bio sam u posjeti Turskom parlamentu, a nakon toga sam se susreo s predsjednikom općine Bajram-paša Atilom Ajdinom. Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u Sandžaku, gdje sam iznio stav da je na političkoj sceni došlo vrijeme za suštinske promjene i da će u tom smislu BDZ igrati ključnu ulogu u narednom periodu.

Odmah nakon Osnivačke skupštine BDZ-a, neka istraživanja i ankete su visoko kotirale ovu stranku u odnosu na direktne konkurente SDA i SDP, otkuda to povjerenje?

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, Bošnjaci su kaznili politiku aktuelnih režimskih bošnjačkih partija i pokazali da postoji ogroman politički prostor za nove političke subjekte koji bi se prioritetno borili za bošnjačke interese. Na osnivačkoj skupštini partije, predstavili smo se sa novim ljudima, koji po prvi put stupaju u politiku, ali koji su itekako prepoznatljivi u domenu društvenog djelovanja, u okvirima svojih profesija, gdje su se dokazali kao izuzetni stručnjaci.

Većina novih partija u Sandžaku nastala je odcjepljenjem od prijašnjih, BDZ je startala sa sasvim novim ljudima, da li je to rizik ili prednost?

Čvrsto vjerujem da je to naša ogromna prednost. Dezorijentirani i istrošeni političari postaju prošlost, jer je došlo vrijeme za odgovorne, sposobne i poštene ljude koji će na odvažan i dostojanstven način predstavljati i štititi interese našeg naroda.

Pri samom prikupljanju potpisa za registraciju Bošnjačke demokratske zajednice, žalili ste se na opstrukcije nadležnih organa, o čemu se tu radi?

Pri aktivnostima prikupljanja potrebnih potpisa za registraciju stranke, bili smo opstruirani od strane lokalnih vlasti u Tutinu i Novom Pazaru. Nije nam omogućena dodjela ovjerivača, što je bio slučaj kod registracije svih drugih stranaka. Iz tog razloga nam je sama procedura bila otežana, jer smo nekoliko dana, dok nismo dobili sudske ovjerivače, morali svakog upisanog člana voditi u prostorije općine kako bi se izvršile ovjere. Iako smo radili u otežanim uvjetima, uspjeli smo prikupiti potpise za nepunih deset dana.

U Vašem programu stoji da ste politička partija čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka u svjetlu tradicionalnih, moralnih, duhovnih i univerzalnih vrijednosti, u političkom i privrednom ambijentu dostojnom čovjeka. Šta pod tim podrazumijevate?

Naša želja je da budemo autentični predstavnici bošnjačkog naroda, ne odričući se jednog segmenta našeg ideniteta. Stubovi našeg identiteta su vjera islam, islamsko-osmanska tradicija i kultura i evropske civilizacijske vrijednosti.

Šta znači to kada kažete da je BDZ stranka centra?

To podrazumijeva da želimo gajiti koncept sredine koji će omogućiti zaštitu svakog pojedinca i zajednice od raznih devijacija krajnosti i isključivosti, a koje su još uvijek, nažalost, jako izražene u Srbiji, čak i poslije deset godina od početka demokratskih promjena. Zalagat ćemo se za afirmaciju demokratskih vrijednosti, vladavinu prava i uspostavljanje socijalne pravde.

Zalažete se za promjenu državnih simbola i himne, jer na njima nema nacionalnih obilježja Bošnjaka, ali ni u Ustavu Srbije se ne spominju Bošnjaci – zašto se ne zalažete za njegovu promjenu?

Očigledno ste napravili previd našeg programa. Mi smo decidno jasno i nedvosmisleno rekli da su Bošnjaci autohton narod s punim pravom na ustavnu konstitutivnost. U tom cilju ćemo se zalagati za promjenu Ustava, državnih simbola i himne.

Nagovijestili ste osnivanje niza institucija koje će se brinuti o kulturnom i nacionalnom identitetu Bošnjaka, kao što su Bošnjački kulturni centar, Zavod za zaštitu spomenika kulture Sandžaka, Institut za etnologiju. Zašto je to važno?

Snaga jednog naroda mjeri se snagom njegovih institucija. Pored institucija koje ste naveli, zalagat ćemo se i za osnivanje Bošnjačke matice, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bosanskog konzulata i Bosanskog kulturnog centra u Novom Pazaru. Značaj svih ovih institucija nije samo očuvanje identiteta i kulture Bošnjaka već i očuvanje bošnjačkog bića na ovim prostorima jer smo u nedostatku institucija bili izloženi stalnim talasima raseljavanja posljednjih stotinu godina.

Kada govorite o Autonomiji Sandžaka, šta pod tim podrazumijevate?

Evroatlanske integracije Srbije podrazumijevaju decentralizaciju zemlje i prenošenje određenih ingerencija na regione. BDZ će se zalagati za uspostavljanje prekogranične autonomne regije Sandžak ne narušavajući teritorijalni integritet Srbije i Crne gore. Autonomija Sandžaka će svakako biti pokazatelj nivoa demokratizacije i Srbije i Crne Gore. O modelu i stepenu treba razgovarati i sa Podgoricom i sa Beogradom.

Ukoliko budete u poziciji, kako mislite oživjeti klonulu privredu Sandžaka?

Loša ekonomska situacija je jedno od ključnih pitanja, čemu ćemo posvetiti veliku pažnju. Vrlo brzo ćemo oformiti ekonomski odbor, u koji želimo uključiti i nezavisne stručnjake, koji će pristupiti izradi ekonomke platforme za obnovu i razvoj sandžačke ekonomije. Svjesni smo da postojeću situaciju nije moguće riješiti jednim potezom, već da se u potpunosti mora pristupiti ozbiljnom strateškom planiranju kako bi se mogli iskoristiti svi potencijali koje posjedujemo i kako bi mogli privući strane investicije. Moramo se zalagati za očuvanje postojećih privrednih grana, kao što su tekstilna i drvna industrija, i oživljavanje poljoprivrede, naročito stočarstva, što bi prirodno pratio razvoj seoskog i turizma uopće. Također, vidimo šansu u energetici korišćenjem obnovljivih prirodnih resursa.

Da li je realno očekivati smanjenje nezaposlenosti u Sandžaku i poboljšanje životnog standarda?

Pitanje je svakako vezano za prethodno. Oživljavanjem privrede i novim ulaganjima, domaćim i stranim investicijama – možemo očekivati otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti. U protivnom, može biti samo gore što trenutno i jeste situacija jer se sadašnja vlast nije pokazala efikasnom, te je povećanje nezapošljenosti u stalnoj tendenciji rasta.

Kako tumačite budžet grada Novog Pazara za 2011. godinu, koji je uvećan  za oko 30%, što, moram priznati, djeluje jako ohrabrujuće?

Nažalost u tom budžetu ne vidim ništa pozitivno. ˝Budžet je uvećan na osnovu novih kreditnih zaduženja, od prodaje gradske imovine i povećanja sopstvenih prihoda.  To će, svakako, imati utjecaj na stvaranje virtuelne potrošnje u ovoj godini, ali će izazvati opterećenje budžeta narednih godina, kada će se bankama vraćati dugovi sa zaračunatim kamatama i kada se ne bude imalo šta prodati, jer općina i sada raspolaže sa izuzetno skromnom imovinom. Čak nisu pojasnili ni uzrok povećanja prihoda. Bojim se da su prihodi narasli povećanjem nameta građanima i zaračunavanjem zateznih kamata na osnovu zaduženja iz prethodnog perioda, čega su se mnoge lokalne samouprave odrekle da bi olakšale svojim sugrađanima praveći čak i reprograme povraćaja duga. Kažu da su pitali građane za šta žele da troše novac i da su ih ukljucili u kreiranje budžeta. Mislim da je bilo poštenije da su tražili njihovu saglasnost za prodaju gradske imovine i da li građani žele da se općina zadužuje u njihovo ime.

Kako ćete izići na kraj sa korumpiranim organima državne uprave koji mnogo doprinose ovakvom ekonomskom očaju građanstva?

Tu je najveća odgovornost države. Neophodno je reformirati administraciju lokalnih uprava, kao i policijske, tužilačke i pravosudne organe, kako bi se korupcija i organizirani kriminal sveli na minimum.

Nakon rekonstrukcije Vlade, još ništa nije urađeno na planu vraćanja uzurpiranih prava Bošnjaka, nije ukinuta paravjerska tvorevina, nije razblokiran rad BNV, niti je okončan proces akreditacije Internacionalnog univerziteta. Da li će uopće doći do toga?

Rekonstrukcijom Vlade smijenjeni su ministri Čiplić i Šijaković što simbolički možemo smatrati pozitivnim, te u tom smislu očekujemo da će ova vlada pokazati mudrosti da izađe iz ćor-sokaka u koji je sebe uvukla rješavajući značajna pitanja koja ste naveli. U protivnom, rekonstrukciju vlade ćemo smatrati samo kozmetičkom promjenom.

Mnogi ne prognoziraju vladi Mirka Cvetkovića okončanje mandata, šta Vi mislite o tome?

I ovako rekonstruirana vlada stoji na staklenim nogama, jer je ova vlast potpuno izgubila povjerenje srbijanske javnosti, tako da su sve varijante otvorene. Zbog loših rezultata Vlade i gubitka podrške, mislim da je neophodno raspisati prijevremene izbore.

Ukoliko dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora, hoće li BDZ izići na njih?

Naravno.

U javnosti se spominju mnoge kalkulacije vezane za koalicije kako BDZ-a tako i ostalih političkih subjekata u Sandžaku i Srbiji. Imali kakvih nagovještaja u tom pravcu?

Trenutno komuniciramo s mnogim partijama i razmjenjujemo mišljenja i stavove. Kada govorimo o saradnji s partijama na državnom nivou, sarađivat ćemo sa onima koje nas budu doživljavale kao partnera i koje će biti spremne za rješavanje problema, i to prvenstveno oko pitanja IZ, BNV-a, Internacionalnog univerziteta, kao i poboljšanja ekonomske situacije u Sandžaku. Kada govorimo o lokalu, kao najjača partija, bit ćemo spremni da oko sebe okupimo sve one koji se nedvosmisleno zalažu za interese Bošnjaka.

Koji su Vaši sljedeći koraci, da li ćete formirati odbore i oformiti kancelarije u ostalim gradovima Sandžaka?

Vrlo brzo ćemo otvoriti prostorije centrale stranke u Novom Pazaru, a zatim i odbore u svim sandžačkim gradovima.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. cemu vrijeme tome je i vakat…eto i nama se sreca osmjehuje polako da i mi posle duzeg vremena ugledamo svjetlost posle ove tame u gradu sto ekonomske ,sto vjerske i politicke….
  :):):):):):):):):):):):):):):):)
  evo ga pravi covjek da nas izvuce iz krize, toliko je poslova dobrih odradio , knjniga napisao, radova na ekonomskom polju , blago nama …samouk je ili mu je zet vjerovatno obuku veoma brzo obavio :):):):):)
  bice dobro insalah jednog lijepog dana kada se svi promjenimo iz korjena od vjerskih poglavara pa nadalje, … BDZ , SNP :):)::) nemoj ovi strucnjaci samo da nas vade kao ovi prethodni po svaku cijenu

  0

  0
 2. “Rasim Ljajić zaradi na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru 35.000 dinara”-izvor b92.

  STA LI OVAJ DEPLASIRANI POLITICAR PREDAJE NA INTERNACIONALNOM UNIVERZITETU?VALJDA JE CISTAC ILI KAFE KUVAR?JA NE ZNAM A ZNA LI IKO DA MI POJASNI STA OVAJ TIP RADI NA UNIVERZITETU?

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.