Danas izbor za predsjednika Federacije BiH

0
3

BiH, Dom naroda FBiH

BiH – Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bira predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu trebalo bi da izabere predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Također, za danas je zakazana je i konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, a dnevnim redom je predviđeno da novoizabrani delegati polože svečanu zakletvu, te budu izabrani predsjedavajući i podpredsjedavajući Doma, prenosi Srna.

Konstituiranje Doma naroda pratile su teškoće i kašnjenja uprkos tome što bez ovog parlamentarnog nivoa nije moguće izabrati ni izvršnu vlast u Federaciji BiH, predsjednika i dva potpredsjednika, koji predlažu mandatara za sastav nove federalne vlade, ali ni izabrati delegate za Dom naroda parlamenta BiH.

Federalni Dom naroda čine 58 delegata, po 17 delegata iz tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao i sedam za pripadnike ostalih naroda. Delegati se biraju iz deset kantonalnih skupština u FBiH, prenosi Srna.

Centralna izborna komisija je do sada, u dva kruga posrednih izbora, utvrdila izbor 54 delegata.

Potvrđivanje rezultata posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebalo bi se obaviti na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH ako Apelacioni odjel suda BiH prethodno dostavi odluku po žalbama na utvrđivanje mandata, javlja Anadolija.

Žalbe zastupnika

Žalbe na odluku CIK-a od ponedjeljka dostavio je advokat Mirnes Ajanović, opunomoćenik zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Rasima Smajića, Harisa Plehe i Nermina Bjelaka.

Za ova tri kandidata odbijena je ovjera kandidacijskih listi da budu izabrani u ime srpskog naroda. Naime, Centralna izborna komisija BiH je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine Kantona Sarajevo jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. ili lokalnim izborima 2012. imali drugačije nacionalno izjašnjenje.

CIK BiH je jutros po hitnom postupku dostavio izjašnjenje Apelacionom odjelu Suda BiH koji u drugostepenom postupku treba da donese odluku koja je konačna.

Očekuje se da se to obavi u prijepodnevnim satima danas.

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je u ranijim sličnim postupcima odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

CIK je odbio ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjsog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

Prema utvrđenim rezultatima posrednih izbora u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrano je ukupno 54 delegata i to 17 iz bošnjačkog naroda, 17 iz hrvatskog naroda, 13 iz srpskog naroda i sedam iz reda ostalih.

Nakon pravosnažnosti odluka Centralna izborna komisija BiH bi danas trebala potvrditi rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i objaviti ih u službenim glasilima.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.