Da i selo bude veselo

0
17

Pljevlja,Rožaje – U okviru projekta „Da i selo bude veselo”, koji organizuju nevladine organizacije ”Pravi put” iz Rožaja i pljevaljska ”Da zaživi selo” u Pljevljima su održane dvije radionice. Radionice su vodili gosti iz Italije, predstavnici italijanske organizacije ENAIP Piemonte, Nikolo Mineti i Frančeska Kostero. Po riječima Minetija, omladina u Italiji ima slične probleme kao i ovdje, ali je italijansko društvo uređenije i posvećenije rešavanju tih problema.

Prva radionica je organizovana za predstavnike NVO sektora koji rade sa mladima i institucijama, na temu „Život mladih sa ruralnih područja u Italiji – mogućnosti i želje” i „Interkulturalizam u Italiji”, a druga isključivo sa mladim ljudima sa seoskog i gradskog područja općine Pljevlja na temu „Prezentacija postojećih modela volontiranja mladih u Italiji“ i „Kako unaprijediti rad sa mladima”. Nakon druge radionice u hotelu „Delta” je organizovano veče tradicionalne kuhinje sa naših prostora i Italijanske. Gosti su bili oduševljeni našom kuhinjom, a Nikolo Mineti je za sve prisutne pripremio italijansko jelo, špagete karbonare. Mladi iz Italije su nakon obilaska kulturnih znamenitosti pljevaljske općine, kazali da će se saradnja mladih između Italije i Pljevalja nastaviti. Radionicama je prethodio dolazak mladih iz Rožaja u Pljevlja kao i mladih iz Pljevalja u Rožaje i upoznavanje sa znamenitostima i prirodnim ljepotama općina Pljevlja i Rožaje, kao i načinom života mladih ljudi u ta dva grada, na seoskom i gradskom području.

Ciljevi projekta su edukacija mladih različitog etničkog sastava u općinama Rožaje i Pljevlja o kulturnoj različitosti, zdravoj životnoj sredini, toleranciji različitosti i o zdravim stilovima života. Cilj organizovanja projekta je promocija i razumijevanje koncepta interkulturalnog društva kroz upoznavanje, promovisanje i podsticanje tolerancije, razumijevanja i poštovanja između mladih različitih identiteta kao i promocija i očuvanje običaja i tradicije sela. Cilj je da ovakve akcije prerastu u tradicionalne manifestacije koje bi imale multikulturalni karakter, u kojem bi se djeca i omladina sa ruralnog područja u budućnosti učestvovala u kampovima, radionicama i akcijama i promovisala kulturnu različitost, običaje, tradiciju, toleranciju, zdravu životnu sredinu i očuvanje zdravlja mladih u cilju stvaranja boljih uslova za život na selu.

U sklopu pomenutog projekta u toku je literarni i foto konkurs na temu “Život mladih na selu” koji je jedinstven za općine Pljevlja i Rožaje i koji traje do 20. februara. Uskoro će biti završen i sajt na kome će se prezentovati seosko područje pomenutih općina, sa posebnim naglaskom na život mladih.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.