Čitavu deceniju tonovi prijateljstva i ljepota umjetnosti

0
8

Bijelo Polje – Predsjednik Općine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić, večeras je svečano otvorio X Internacionalni Festival tamburaških orkestara  koji će se naredna dva dana održati u Bijelom Polju.

Festival će okupiti   16 ansambala iz sedam država  i istaknute  vokalne i instrumentalne soliste.

– I na tamburi kao i svakom drugom instrumentu moguće je izvesti solističku partituru,međutim, kada se tonovima koji nastaju na     njenim strunama pridruže zvuci instrumenata koji su sa njom u saglasju tek tada nastane prava muzika koja na pravi način slavi mladost i život i akordi koji gotovo već deceniju, ovdje pod obrovom pod čijom ljepotom i Lim već čitavu deceniju snažnije zašumi, kazao je na otvaranju festivala tamburaša , predsjednik Žurić.

-” Upravo tako su i tamburaški orkestri iz Bijelog Polja svih ovih godina mogli da sviraju i uveseljavaju bjelopoljce i sami, ali su tek gostovanja njihovih kolega iz drugih i drugačijih kulturnih sredina i država, omogućila da uživamo u tonovima prijateljstva i ljepoti umjetnosti u kojoj različitost nije nedostatak nego istinska prednost”istakao je Žurić.

I kao što u životu ništa ne biva slučajno, i na izgled proizvoljno poređani događaji, na kraju uvijek izliju viši princip. Pa nije slučajno ni to što je baš Bijelo Polje utemeljivač ovakvog festivala i organizator fesativala, čiji kvalitet je prepoznat u ovom dijelu evrope i na kulturnoj mapi jugoistočne evrope.

Naš grad u kojem se na najljepši mogući način prepliću sve i dopunjavaju sve različite kulture, nacionalnosti i konfesije, mjesto je  kao stvoreno da se u njemu okupe, i svojom muzikom nam se predstave orkestri u čijim sastavima sviraju različiti instrumenti, a i čija muzika nosi obilježja istih univerzalnih vrijednosti, kultura iz kojih nam dolaze .

To što smo u prilici da proslavimo desetogodišnjicu ovog festivala, takođe kaže Žurić, i istovremeno znači da smo i svi mi,  za      isto toliko godina stariji, samo tambura ostaje jednako mlada, kao onog dana, kada se u njenim strunama stvorio prvi ton.

Proglasivši ovaj X Internacionalni festival tamburaša otvorenim, želim da svima koji žive ovu vrstu muzike, ali i onima koji je samo    povremeno uživaju na festivalima poput ovog, tambura vječno mladi instrument, podari u ova tri festivalska dana u Bijelom Polju, jednako osjećanje mladosti, bez obzira u kojem se dobu oni nalazili, stoji u završnoj riječi, Žurića.

U muzičkom dijelu Festival je otvorio ansambl mladih talentovanih muzičara Crne Gore, koga čine tamburaši iz Podgorice,     Pljevalja, i Bijelog Polja, sa njima je nastupila solistkinja vokalna solistkinja Nejra Zaimović, orkestom je dirigovala umjetnički rukovodilac ansambla, profesorica Marijana Crnković.

Zatim su nastupili,  Bjelopoljski tamburaši, Zvuci sa Ribnice- Podgorica, Zlatne strune – Tuzla , BiH vokalni solisti  vokalni solistiSafet Dedeić -Hasiba Agić, Muzički signali-Bijelo Polje, Crna Gora   Limski biseri-Bijelo Polje, Crna Gora.  TO „Taslidža”- Pljevlja, Crna Gora Gosti  večeri – Merima Njegomir – Božidar Boki Milošević.

Pokrovitelj 10. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara je Općina Bijelo Polje, izvršni producent Centar za kulturu, medijski sponzor Televizija Crne Gore, a generalni sponzori su „Put Rross” i „Franca”.

( RadioBijeloPolje )


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.