Bošnjački hadumi za saobraćaj i komunikacije

2
156

Gledajući kako sav normalan svijet autoputem pređe udaljenost od 300 km za sahat i po vremena, nikad nisam mogao da se pomirim sa činjenicom da se od Sarajeva do Novog Pazara mora voziti 5 – 6 sahata.

Uostalom, nikada mi nije bilo jasno zašto niko živ ne smije ni da govori o toj temi.

Svjestan potrebe gradnje autoputa na ovoj liniji, naše finansijske moći ali i kukavičluka onih koji su u poziciji da učine barem nesto korisno za svoj narod, 2004 godine sam započeo aktivno da propagiram ideju i u svim prilikama zagovaram važnost izrade elaborata o izgradnji autoputa Bihać – Sarajevo – Novog Pazar.

Animirajući brojne eksperte iz ove oblasti, zaključio sam da se radi o običnim hadumima, ali bukvalno – hadumi, bez uzuzetka.

Dok sam im objašnjavao da mi privrednici želimo da finansirano izradu jedne studije o isplativosti izgradnje tog autoputa, fascinirali su se i kazali da to i ne košta puno novca.

Kad sam kazao da imamo obezbjeđen novac i da smo im spremni platit ukupan trud, obradovali su se k’o mala djeca, a muhabet odmah okrenuše u pravcu da to (ipak) ne košta malo novca.
Kad sam kazao da možemo da obezbjedimo i to “puno” novca, dogovorili smo se da rade na tome. A, par mjeseci kasnije, rekli su da imaju nalog “odozgo” da više ne smiju radit na tome.

Odozgo?! Šta je to ODOZGO?!

Najprije sam mislio da kad kažu ODOZGO misle na Boga, a malo kasnije sam shvatio da se ipak radi o našim (bosanskim) političarima.

Dakle, kao i u svemu drugom, zakočili su!

Sad kad ovu (donekle korigiranu) rutu podržava i zvanični Beograd, bošnjački hadumi u Sarajevu se svrstavaju u dvije grupe.
Jedni šapatom komentarišu i čekaju da im neko iz druge države odredi konačnu trasu autoputa kroz BiH, a drugi nisu zadovoljni najavljenom trasom jer, kako kažu ” ne povezuje dvije države, nego jednu državu sa jednim entitetom”.

Hadumi moji “dragi”, navešću vam samo nekoliko činjenica:
– taj entitet je teritorij Bosne i Hercegovine,
– ta trasa povezuje kompletnu Istočnu Bosnu sa njenim glavnim gradom,
– ta trasa predstavlja očuvanje Istočne Bosne u smislu da je ne treba uskraćivati zbog njene nerazvijenosti i nenaseljenosti, već joj treba izgraditi (upravo) autoput da bi i ona postala i razvijena, i naseljena.
– ta trasa povezuje Rudo, Višegrad, Goražde (jak privredni centar) sa Sarajevom…

Autor: Hako Duljević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Hako druze, ne trati dzaba i nerve i novce. Svi tamo cekaju neke Turke, Arape ili ti neke marsovce da him udjele sadake i usute do kraja mandata. Odavno su svi koji bi ti mogli pomoc vanka i unovcavaju svoja znanja. A ti Sejtane foliraj i dalje po sajtova i ne trtljaj o onome o cemu blage veze nemas.

    3

    1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.