Bošnjaci Tuttlingena i okolnih mjesta uputili preko 40 tona pomoći u BiH

0
13

Foto-3-1-Njemačka – BiH – Džematlije i prijatelji IZ Bošnjaka u Njemačkom gradu Tuttlingenu ovih su se dana bukvalno “digli svi na noge” kako bi pomogli građane pogođene poplavama u BiH.

Odmah po pristizanju informacija da su BiH pogodile katastrofalne poplave, do sada u historiji, nezabilježenog obima, Bošnjaci i članovi džemata  su se nesebično uključili u akciju prikupljanja pomoći.

Džematski Odbor je  u kratkom roku održao konsultativni sastanak i isplanirao akciju prikupljanja i slanja pomoći. U akciju je uključena i omladina džemata. Omladinski krug “Bosanski ljiljan” Tuttlingen, omladina ovog Džemata organizovala je u kratkom vremenu i humanitarni koncert a sav prihod sa ovog koncerta je otišao za  pomoć BiH.

U Bošnjačkom Džematu na adresi Hinterm Bild 11 Tuttlingen, prethodnih dana je vrilo kao u košnici. Masovan odziv svih džematlija Bošnjaka, Albanaca, Makedonaca, Roma… na poziv za pomoć nadmašio je sve pretpostavke.

IZ Bošnjaka su, ovim povodom, svakodnevno posjećivali građani grada Tuttlingena svih koncesija, vjera, nacija…fenomenalna slika ljudskosti i humanosti. Primjer za mnoge, primjer  ljepote  solidarnosti, humanosti i ljudskog zajedništva u cilju pomoći ugroženim.

Svu robu je trebalo razvrstati, preraspodjeliti, sortirati, upakovati i pripremiti za trenutnu raspodjelu na licu mjesta. Ogroman megalomanski posao koji je zahtjevao takoreći danonoćni rad i zalaganje.

Ovdje se  pokazala dodatna obaveza i rad svih džematlija u masovnom odzivu svih. Moramo posebno istaći rad žena – džematlijki i omladine a posebno zalaganje i rad imama Salem-ef. Hurića. Salem-ef. Hurić je bukvalno bez pauze bdio na prijemu, pakovanju i pripremanju paketa za slanje. Primjer za sve kako i dolikuje.

Preko 700 paketa hrane,  nekoliko paleta tjestenine, medicinskog pribora i medikamenata, desetine paketa higijenskih artikala, hrane za bebe i alata za raščišćavanje, upakovano je i poslano za BiH. Prvi konvoj otišao je u Olovo a drugi ka Bijeljini i Janji.

U nedelju 01.06.2014 upućen je za BiH u Doboj kamion od 40 tona hrane i odjeće, koji će ići  u Međunarodni ForumSolidarnosti Emmaus, a odatle će se dalje distribuirati na terenu prema potrebama tamošnjeg stanovništva.

U pripremi je još jedan konvoj čime bi se za sada ova akcija završila. Sasvim razumljivo Bošnjaci Džemata Tuttlingen će i dalje pratiti situaciju  i po eventualnoj potrebi ponovo stupiti u akciju. Pored Džematlija iz Tuttlingena akciju su podržali i članovi ovog džemata iz Konstanza, Singena, Triberga, Hornberga, Mengena itd..

Posebno treba istaći da su akciju medijski propratili popularni Radio7 (radio Sieben), RegioTV, i lokalne Granzbote novine.

U svakom slučaju upečatljiv i pozitivan pogled na organizovanost Bošnjaka ovog kraja i njihovu ljubav prema Domovini BiH i spremnost da pomognu. Sudeći po odzivu svih građana na ovu akciju, posebno domaćina Nijemaca, Italijana, Turaka, Rusa i drugih, vidljiv je  pokazatelj koliko su naši BiH građani cijenjeni  ne samo u ovom kraju SR Njemačke nego općenito u SR Njemačkoj. Poseban je ovo pokazatelj koliko su bitni i kako su organizovani naši Džemati u Njemačkoj.

(igbd)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.