Bošnjaci Amerike i Kanade proglašavaju 9. januar- Danom sjećanja na početak genocida u Bosni i Hercegovini

12
30

genocid88343

Amerika, Kanada, BIH – Polazeći od jedinstveno iskazane volje sjevernoameričkih Bošnjaka, žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, imajući u vidu da je privremeno okupirani dio države Bosne i Hercegovine genocidni, pravoslavizirani, srbizirani, diskriminatorski, totalizirani, akulturalni, amoralni i svetosavski koncept društva, kao glas žrtava i svijedoka agresije i genocida, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju u saradnji sa velikim brojem bosanskohercegovačkih organizacija u Sjevernoj Americi, patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini i uz podršku američkih i kanadskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda na centralnoj Akademiji povodom obilježavanja devetog januara Dana početka genocida nad građanima Bosne i Hercegovine održane u Torontu, Kanada donose:

Deklaraciju američkih i kanadskih Bošnjaka o proglašenju
9. januara – Danom sjećanja na početak genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini

1. Srpski velikodržavni, nacionalistički projekt je još stvarnost. Iako je vojno poražen u Drugom svjetskom ratu, kada je predstavljao politički program četničkog pokreta Draže Mihajlovića i izbjegličke vlade u Londonu i uporno podržavan od strane saveznika, taj projekt je obnovljen osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Istog stoljeća devedesetih godina on je eskalirao sa dva međusobno povezana elementa: prvi je osvajanje tuđih teritorija, uključujući i osvajanje Bosne i Hercegovine agresijiom, drugi element jeste istrijebljenje naroda, genocidom nad Bošnjacima.

2. Devetog januara 1992. godine izvršena je ustavno-pravna agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini usvojila je deklaraciju o proglašenju “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”. Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid, ekocid, etnocid, elitocid nad Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima. Formirani su koncentracioni logori smrti za mučnja, silovanja i ubistva. Izvršeno je nasilno protjerivanje Bošnjaka, te uništen veliki broj duhovnih i kulturnih bošnjačkih dobara.

3. Devetog januara počelo je stvaranje genocidne tvorevine na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. To je datum koji dezavuira entitet Republika Srpska i treba ga vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz feburara 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije entiteta Republika Srpska počinile genocid. Tom presudom delegitimiran je entitet Republika Srpska što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svijedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. Sustinski dio te istine i pravde je obilježavanje devetog januara kao dana početka genocida u Bosni i Hercegovini.

4. S obzirom da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju presudom u „slučaju Krstić” i Međunarodni sud pravde presudom u predmetu „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore” od 26. februara 2007. utvrdili da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije Republike Srpske, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju izražavajući volju američkih i kanadskih Bošnjaka, njihovih organizacija, volju patriotskih organizacija u Bosni i Hercegovini i volju Amerikanaca i Kanađana, pobornika istine o zločinima u Bosni i Hercegovini i pravde za žrtve tih zločina odlučili su da podrže i prihvate inicijativu Instituta za istraživanje genocida, Kanada da se svake godine deveti januar u svim gradovima u Sjevernoj Americi gdje postoje bošnjačke organizacije i zajednice organizuju prigodne akademije na kojima će se govorilo o genocidu u Bosni i Hercegovini.

5. S tim u vezi pozivamo sva bošnjačka i bosanskohercegovačka udruženja u Sjevernoj Americi da se uključe u ove aktivnosti. Pozivamo sve patriotske organizacije u cijeloj dijaspori i Bosni i Hercegovini da prihvate ovu inicijativu. Istina je naše najjače oružje, a istina je da je na Bosnu i Hercegvinu izvršena agresija, a nad Bošnjacima počinjen genocid, da su ga počinile institucije entiteta Republike Srpske, koja je osnovana devetog januara i koja taj datum i zvanično obilježava kao svoj dan. Upravo zbog toga će sjevernoamerički Bošnjaci svakog devetog januara govoriti o genocidu. Zločinci su počinili genocid pa ga još i slave. Sjevernaomaerički Bošnjaci moraju glasno odgovoriti na to historijskom, naučno-istraživačkom i sudskom istinom da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

6. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, deveti januar proglašavaju Danom istine o početku genocida nad Bošnjacima. Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bosanskohercegovačko najjače oružje. Sjevernoamerički Bošnjaci nikada neće prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni Bosni i Hercegovini i nad njenim građanima.

Toronto_9_jan_dan_pocetka_genocida

(bosnjaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

12 KOMENTARI

 1. Čista propaganda, ne možete celu RS i njene časne vojnike proglasiti genocidnim zbog par zločinaca. Da li je Federacija genocidna zbog genocida u Bratuncu, Travniku i Podrinju ?

  0

  0
 2. Majku vam četničku umjesto da se stidite genocida vi se ponosite tim ponosite se što ste:Silovali klali djecu bebe silovali djevojčice pa sad kukate i govorite da smo teroristi vi ste monstrumi što vas nepobi sve Hitler Svi u isti kazzan i Srbe i Jevreje i Cigane.

  0

  0
  • falim te boze da jedan bosnjak prizna najveci zlocin u istoriji koji se desio na balkanu u 2,sv ratu kada ustase i xrvatsko cvijece xandzarovci domaci muslimani pobise stotine hiljada srba jevreja i roma u jasenovcu… po svim spisima u zlocinima su prednjacili muslimani da su cak domobrani i ustase bili zaprepasceni krvolocnoscu dobrija muslimana….

   0

   0
 3. Vidite kako ste dobili republiku Genocidnu zahvaljujući Americi i Europi.. 250 000 Bošnjačkog Naroda ubijeno oko 1 Milion Bosnjaka raseljeno iz čitave BiH…. ovo ce vam se zlo vratit.. Genocidna stoko..

  0

  0
   • bilo bi zanimljivo koliko ima stradalih nebosnjaka po njegovim saznanjima. ako dodamo mozda jos nekih 100.000 nebosnjaka, znacilo bi, da je skoro svaki deseti gradjanin beha u ratu nastradao.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.