” Bosnian-Hercegovinian students support award ” dodijeljen Enidi Suljagić

0
32

BiH – Austrijski statistički ured „Statistik Austria“ navodi, kako u Beču studira više od 1600 mladih ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Čime se ovi studenti bave u svom slobodnom vremenu? Kako su organizirani, kako se snalaze? No, na ova dobra pitanja dobijamo i dobre odgovore.
Jedina bosansko-hercegovačka organizacija za studentice i studente iz BiH u Austriji, poznatija pod imenom Collegium Bosniacum, dana 25. novebra 2011. god. po prvi put je nagradila osobu, koja se dobrovoljno angažira za studente porijeklom iz Bosne i Hercegovine. „Bosnian-Herzegovinian Students Support Award“ dodijeljen je Enidi Suljagić (27), diplomirani inžinjer i predsjedavajuća studentske unije na Tehničkom Univerzitetu, odjel arhitektura, od 2007. do 2009. godine. Tokom njenog mandata pružala je pomoć i podržavala je sve studente i studentice ovoga smjera, te sa svojim radom predstavlja izvrstan primjer za uspjelu integraciju u glavnom gradu Austrije.

Enida je doseljela u Austriju 1993. godine, gdje se školuje od malih nogu, a 2005. godine postaje austrijski državljanin. Prije apsolviranja svojih studija djevojka se odlučuje pomoći koleginicama i kolegama na fakultetu boreći se za njihova prava i zalagajući se za poboljšanje njihove situacije. Uz to je Enida bila i glavna kontaktna osoba za više od 800 studenata i studentica iz država bivše Jugoslavije od kojih je ca. 300 porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Prvi put od osnivanja udruženja, a tome ima već 17 godina, Collegium Bosniacum dodjeljuje ovakvu nagradu. Slične organizacije kao što su „Udruženje bosansko-hercegovačkih studenata“ u Hamburgu, Minhenu i Berlinu, ili „Udruženje bosanskih studenata Ruhrgebiete e.V.“, Collegium Bosniacum u Beču prvi je svoje vrste u Evropi. Osnivanje i rad ovakvih organizacija u prvom planu bilo je pružanje pomoći studentima porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su o ove gradove došli kao izbjeglice i započeli svoje studije.
Plaketa podrške je dodijeljena od predsjednika Collegium Bosniacuma Alena Velagića.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.