“Bosančica za djecu” je rad posvećen zaboravljenom bosanskom pismu

0
51

bosancica za djecu

BiH – “Pišem ti bosančicom” naziv je konkursa i izložbe radova na temu srednjovijekovnog bosanskog pisma bosančica, koja se otvara večeras 23. novembra u Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Konkurs je održan u sklopu projekta Dijalog za budućnost koji se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/ Fonda za izgradnju mira (PBF), osnivačica projekta je profesorica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu Amra Zulfikarpašić.

Projekat je zamišljen kao zbližavanje kroz zajedničku kulturnu baštinu, kroz posvećivanje pažnje zaboravljenom pismu bosančici.

Više o projektu “Pišem ti bosančicom” čitajte ovdje.

Na konkurs za izbor najboljeg rada u okviru ovog projekta prijavilo se 115 osoba, a stručni žiri je ocijenio da prva nagrada bude dodijeljena Aleksandri Nini Knežević za rad “Bosančica za djecu” i za rad tipografsko pismo ili font bosančica koje je autorica predstavila na svojim radovima, a koji će biti predstavljeni na izložbi u Collegiumu artisticumu.

Kako autorica ovog rada navodi, “Bosančica za djecu” nije samo namijenjena najmlađima.

“Svi jako malo znamo o bosančici i o našoj historiji i nažalost smo na početku učenja o ovom pismu, tako da je moj rad namijenjen svima”, kaže autorica.

Žiri koji je glasao za najbolji rad sačinjavali su eminentni profesori i grafički dizajneri porijeklom iz BiH, a koji žive i rade vani: prof. mr. Čedomir Kostović sa Odsjeka za grafički dizajn Državnog univerziteta Missourija, SAD, prof. Ivan Doroghy sa Visoke škole tržišnih komunikacija Agora Zagreb, doc. Amir Berbić iz Škole za dizajn u Chicagu Univerziteta Ilinois, grafički dizajner Saša Vidaković, SVI design – London i grafički dizajner Davor Papić iz Brede u Holandiji.

Izložba će biti otvorena od 23. novembra do 1. decembra 2015. godine u galeriji Collegium artisticum.

Aleksandra Nina Knežević rođena je u Sarajevu, a diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju (Crna Gora), na odsjeku za grafički dizajn. Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljeni u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). 2010. godine uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratora (“Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).

U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance designer i kao dizajner i ilustrator knjiga izdavačke kuće Buybook u Sarajevu. Za svoj prijekat Sarajevo Dingbats dobila je godišnju nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix) 2014. Godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni I Hercegovini.

(Klix.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

“Bosančica za djecu” je rad posvećen zaboravljenom bosanskom pismu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.