BNV očekuje reviziju Akcionog plana

0
3

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovali su danas u Beogradu na prezentaciji rezultata koji se odnose na sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava manjina u Srbiji, koju su organizirali Vijeće Evrope i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Kako je saopćeno iz BNV, predsjednik Vijeća Esad Džudžo tom prilikom ukazao je na činjenicu da Akcioni plan za ostvarivanje prava manjina nije uvažio pitanja koja opterećuju pripadnike bošnjačkog naroda u Sandžaku, a odnose se prevashodno na rasvjetljavanje i rješavanje pitanja zločina nad Bošnjacima tokom devedesetih godina prošloga vijeka, adekvatnu nacionalnu zastupljenost u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim organima i ustanovama sa javnim ovlaštenjima, te pitanja rješavanja položaja bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka. On je ukazao da veliku zainteresiranost Bošnjačkog nacionalnog vijeća za očekivanu reviziju Akcionog plana.

Potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin naglasio je nezadovoljstvo BNV Akcionim planom, ističući da tokom njegove izrade nisu uvaženi prijedlozi BNV koji odražavaju realne probleme i potrebe Bošnjaka, kao i nužnost ustavnih izmjena kojim bi se obezbjedilo ostvarivanje prava Bošnjaka i rješavanje njihovih identitetskih i statusnih pitanja.

Uvodna obraćanja na skupu imali su Suzana Paunović, direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Tobias Flessenkemper, šef Kancelarije Vijeća Evrope u Beogradu. Na prezentaciji su učestvovali i predstavnici Delegacije EU i OSCE u Beogradu, predstavnici nadležnih ministarstava i predstavnici nacionalnih vijeća.

 

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.